ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πενταμερή διάσκεψη δίχως χάσιμο χρόνου επιθυμεί η Άγκυρα

«Να μην χαθεί η νέα ευκαιρία» τονίζει ο Μελβούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα

Η τ/κ ηγεσία και η Άγκυρα ζητούν την άμεση σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης για την μελέτη του ζητήματος των εγγυήσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, στα πλαίσια μιας κοινής συνέντευξης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τονίζει ότι πλέον στο Κυπριακό δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου.

Τσαβούσογλου: «Να μην χαθεί η νέα ευκαιρία»

«Έχουμε εισέλθει σε μια ευαίσθητη περίοδο για το Κυπριακό», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσθέτει ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει την διαδικασία λύσης. Ο ίδιος υπενθυμίζει το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 και αναφέρει ότι «η Τουρκία βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο πέρα».

«Υπάρχουν δύσκολα θέματα. Κάποια από αυτά θα τα συζητήσουμε σε πενταμελή διάσκεψη. Έχει έρθει η ώρα για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα και σε ανεπίσημα πλαίσια», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

«Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Το 2004 χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία. Σε περίπτωση που εκμεταλλευτούμε την νέα ευκαιρία θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει ότι σήμερα στα Κατεχόμενα πραγματοποίησε εποικοδομητικές συναντήσεις με την τ/κ ηγεσία, τον «Πρωθυπουργό» και τον «Υπουργό Εξωτερικών».

Το ζήτημα των εγγυήσεων

Ο κ. Τσαβούσογλου εύχεται ότι οι συναντήσεις με την συμμετοχή των δυο ηγεσιών και των εγγυητριών δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν μια ώρα αρχύτερα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-τ/κ πλευράς. Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι οι δηλώσεις για τις εγγυήσεις που έρχονται από την ε/κ πλευρά προκαλούν προβληματισμό στην τ/κ κοινότητα. Κατά την άποψη του, η Αθήνα και η ε/κ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την πραγματικότητα. Τονίζει επίσης, στο ζήτημα των εγγυήσεων το βασικό κριτήριο της Άγκυρας θα είναι η βούληση της τ/κ πλευράς.

Η εσωτερική σύγκρουση στην τ/κ ηγεσία

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για την σύγκρουση στους κόλπους της τ/κ Δεξιάς, ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν. «Στις δημοκρατίες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. «Η Άγκυρα επιθυμεί να δει εικόνα ενότητας», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ακιντζί: Στόχος η διεθνής διάσκεψη για τις εγγυήσεις

Ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι στόχος της τ/κ ηγεσίας είναι πρώτα η συνάντηση των δυο πλευρών με τον ηγέτη του ΟΗΕ. Στην συνέχεια, η τ/κ ηγεσία τάσσεται υπέρ της σύγκλισης μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, αποδέχεται την παρουσία κάποιων δυσκολιών.

Αναφέρεται επίσης και στις εξελίξεις στο πεδίο του φυσικού αερίου. Οι δυο πλευρές δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν «βιαστικά» βήματα σε αυτό τον τομέα, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζει την σημασία της δικοινοτικής, διζωνικής λύσης εντός του 2016. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν τοποθετήσεις που επισκιάζουν το κλίμα στις συνομιλίες.

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η ηγεσία του καταβάλλει προσπάθειες για την εύρεση μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί τις θέσεις και των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η Άγκυρα υποστηρίζει την προοπτική λύσης. Ακόμη αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού θα φέρει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Ακιντζί αναμένει θετική ανταπόκριση από την ε/κ πλευρά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας λύσης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X