ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκληρή γραμμή από τους Ευρωπαίους στις επαφές για το Brexit

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης να αποκτήσει εικόνα για τις προθέσεις των 27

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σκληρή γραμμή από τους Ευρωπαίους εταίρους φέρονται να έχουν συναντήσει οι Βρετανοί διπλωμάτες στις μέχρι τώρα προσπάθειές τους να ξεκινήσουν έναν ανεπίσημο διάλογο για τους όρους του Brexit.

Σκοπός της βρετανικής κυβέρνησης είναι να αποκτήσει μέσω αυτών των ανεπίσημων επαφών μια εικόνα για τις προθέσεις των εταίρων πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αυτές οι ανεπίσημες προσεγγίσεις έχουν αποκρουστεί από την πλευρά της ΕΕ, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να εμμένουν στην επίσημη γραμμή ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μέχρι το επίσημο έναυσμα της επίκλησης του Άρθρου 50. Οι περισσότερες προσεγγίσεις αφορούν κυρίως το θέμα των ελέγχων στη μετανάστευση από την ΕΕ.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η έλλειψη αυτού του προκαταρκτικού διαλόγου «εκνευρίζει» τους Βρετανούς. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι όταν έρθει η ώρα των επίσημων διαπραγματεύσεων «θα πρέπει να έχει υπάρξει κάποιος ανεπίσημος διάλογος με τους Ευρωπαίους επί καίριων θεμάτων, ώστε η αρχική μας θέση στις διαπραγματεύσεις να βασίζεται στην πραγματικότητα».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι πιστεύεται ότι θεωρούν πως οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις θα καθυστερούσαν περαιτέρω την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, με τη διετή διάρκεια των επίσημων συνομιλιών να θεωρείται από τις Βρυξέλλες ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

Εν τω μεταξύ, σε δικό της δημοσίευμα η Daily Telegraph αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ «πιστεύουν πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει το Brexit αν κάνουν τις διαπραγματεύσεις όσο πιο σκληρές γίνεται». Η εφημερίδα επικαλείται συνομιλίες με περισσότερους από πέντε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση