ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινούν εντατικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Απόψε ο ΠτΔ θα ενημερώσει τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προκαταρκτική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα κάνει απόψε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης στην Νέα Υόρκη, όπου έφθασε αργά χθες για την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η αποψινή συνάντηση με τον Μπαν-Κι-Μούν εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης του γγ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και το Τ/Κ ηγέτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου.

Απόψε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει την ευκαιρία να τα πει κατ’ ιδίαν με τον Μπαν Κι-Μουν, να του αναπτύξει το πλαίσιο των θέσεων του επί των «ανοιχτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης και να συζητήσει τρόπους ενεργότερης εμπλοκής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες, βάσει και της κοινής επιθυμίας των δύο ηγετών, όπως αυτή εκφράστηκε και στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει σαφές στον γενικό γραμματέα ότι η ενεργότερη εμπλοκή και βοήθεια του «δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα επιδιαιτησίας και ότι ο επιθυμητός στόχος για λύση του Κυπριακού μέχρι και το τέλος του 2016 δεν συνιστά και χρονοδιάγραμμα».

Αύριο, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργέι Λαβρόφ, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 22 του μήνα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα έχει και σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Wilbur L. Ross, τον πρόεδρο της Exxon Mobile. Rex. W. Tillerson και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra Group, Γεώργιο Λογοθέτη.

Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, και την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 27 του μηνός ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και στις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Στο μεταξύ, οι μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τα κείμενα αναμένεται να οριστικοποιηθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου. Με τις μελέτες αυτές τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούν να κινηθούν στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης με βάση στοιχεία και δεδομένα.

Ο εκπρόσωπος του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε, σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, είχε επισημάνει ότι στις επαφές στη Νέα Υόρκη και την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «σίγουρα θα συζητηθούν τα πάντα, στα οποία περιλαμβάνονται και τρόποι για την οικονομική στήριξη της λύσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X