ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Χωρίς λύση θα υπάρξει πορεία προς τον πλήρη διαχωρισμό

Ελλάδα και Τουρκία δεν θα μπορούν να επέμβουν μονομερώς, δηλώνει ο τ/κ ηγέτης στη Χουριέτ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Mόνο σε περίπτωση που νιώσουν απειλή οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Τουρκίας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Χουριέτ, τονίζοντας πως Ελλάδα και Τουρκία πλέον δεν θα μπορούν να επέμβον μονομερώς σε μια ομόσπονδη Κύπρο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία μετά τη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει πενταμερής πριν λήξει η θητεία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Φυσικό αέριο

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι το πιο σημαντικό πεδίο στην οικονομία, προσθέτοντας ότι αν λάβουμε υπόψη την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ καθώς και την επιθυμία του Ισραήλ να περάσει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, η λογική μας λέει πως είναι προς το συμφέρον όλων να πάει το φυσικό αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει και ένα πρόγραμμα για υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ, τη νότια Κύπρο, την Κρήτη και την Ελλάδα και συζητείται η σύνδεσή του με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ακόμη δεν έχει αποδειχτεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, ωστόσο η πιθανότητα να υπάρχουν είναι μεγάλη και οι διεθνείς εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον. Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε διάδρομο στρατηγικής ενέργειας και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η εναλλακτική αν αυτή τη φορά δεν υπάρξει λύση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι καθαρό τί θα υπάρξει μετά αν ακολουθήσουν άλλα δέκα χρόνια χωρίς λύση. “Η μη λύση θα ριζώσει βαθιά και πλέον θα υπάρξει πορεία προς τον πλήρη διαχωρισμό και όχι προς τη λύση. Ας σκεφτούμε και λίγο πιο μπροστά. Εδώ η δημογραφική δομή αλλάζει, ο πληθυσμός αλλάζει. Ίσως οι Τ/κ να μεταναστεύσουν ή ο αριθμός τους να μειωθεί.”

Για την πληθυσμιακή αναλογία, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ενίσταται στο να γίνουν πολίτες δεκάδες χιλιάδες άτομα που θα έρθουν από την Τουρκία και θα αλλάξει η πληθυσμιακή ισορροπία, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θα μπορεί να φέρει πληθυσμό από την Ελλάδα και να τους κάνει πολίτες. "Αν δεν υπάρξει λύση, η ε/κ πλευρά θα γίνει γείτονας με την Τουρκία σε αυτό το νησί".

Εγγυήσεις και απόσυρση τουρκικού στρατού

Για την απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και υπάρχει θέμα για το πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτή η σταδιακή απόσυρση. Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι λέγεται πως αυτό θα γίνει μέσα σε πέντε χρόνια, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε πως αυτό “είναι ισχυρισμός της ε/κ πλευράς” και πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για μια λογική περίοδο. Ερωτηθείς ποια είναι η λογική περίοδος, απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναφερθεί σε αυτό και πως είναι θέματα που θα τα συζητήσουν στις διαπραγματεύσεις.

Για τις εγγυήσεις, ανέφερε πως η Βρετανία δηλώνει πως γίνεται και να μην είναι εγγυήτρια δύναμη, αλλά θέλει τις βάσεις της. “Δεν παζαρεύει καν τις βάσεις της”.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο ίδιος αφήνει να νοηθεί ότι μαλακώνει η τουρκική στάση στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα διζωνικότητα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συζήτηση. Πρέπει, συνέχισε, να παραμείνει ένας αριθμός στρατευμάτων ο οποίος θα συμφωνηθεί.

Εκ περιτροπής προεδρία

Για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς εκ περιτροπής προεδρία.

“Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ της ισότητας των Τ/κ. Εάν η ε/κ πλευρά πει ότι η εκ περιτροπής προεδρία δεν θα είναι ποτέ παράμετρος της λύσης, τότε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Σημαίνει ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν θα το υπογράψει αυτό και δεν θα το φέρει ενώπιον του λαού. Αυτό είναι καλά γνωστό. Σε αυτό το θέμα, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι σε ποιες περιόδους θα γίνεται η εκ περιτροπής προεδρία”, ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση