ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προώθηση της περιφεριεακής ειρήνης ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

η Κύπρος θα συνεργαστεί με εταίρους και γείτονες για σταθερότητα και ευημερία

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Την ανάγκη να προωθήσουμε ενεργά την περιφερειακή ειρήνη, ώστε να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες διενέξεις και να αποτραπούν μελλοντικές, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το πρωί στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τη Διακίνηση Προσφύγων και Μεταναστών, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος θα συνεργαστεί με εταίρους και γείτονες της για δημιουργία αποτελεσματικών συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος υιοθετεί πλήρως το έγγραφο που υπογραμμίζει τη συλλογική δέσμευση των μελών του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών».

Επεσήμανε ότι «η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών για τις μεγάλες και μακροπρόθεσμες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της διεθνούς κοινότητας».

Πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν προς εκείνη την κατεύθυνση έτσι ώστε όλες εκείνες οι χώρες και οι περιοχές που έχουν ανάγκη, ώστε να μετατραπούν σε τόπους βιώσιμης ανάπτυξης».

«Χρειάζεται να προωθήσουμε ενεργά την περιφερειακή ειρήνη, ώστε να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες διενέξεις και να αποτραπούν μελλοντικές. Για το σκοπό αυτό, η Κύπρος είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με άλλους εταίρους και γείτονες της για τη δημιουργία αποτελεσματικών συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και έτσι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη λαμβάνει μέτρα στη βάση της αρχής της αμοιβαίας ευθύνης».

«Πρόσφατα», είπε, «υπό την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ αποδεχθήκαμε την επανεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα μας και εφαρμόσαμε μέτρα για την αναγνώριση και την προστασία των θυμάτων εμπορίας και την προσαγωγή και καταδίκη των εμπόρων, αλλά και για την ενίσχυση διμερών συνεργειών για στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων της σημερινής Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X