ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Το Κυπριακό εκτός μικροκομματικών σκοπιμοτήτων

Το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επισημαίνει

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στον πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην στη Συνδιάσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας, ωστόσο την ίδια ώρα κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες έξω από το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι τα έγγραφα των συνομιλιών θα έπρεπε να δίνονται στα πολιτικά κόμματα ώστε να γίνεται συζήτηση σε θέματα ουσίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται λύση με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεις.

Η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ

Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή συνδιάσκεψη. Μια Συνδιάσκεψη που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις επικείμενες Τοπικές εκλογές στην πόλη της Λάρνακας. Που θα καθορίσει το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη των Δημοτικών εκλογών. Μια μάχη που θα δώσουμε συλλογικά˙ δουλεύοντας όλοι μαζί για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει τις καλύτερες προοπτικές για την ορθολογική και ανθρώπινη ανάπτυξη της πόλης του Κίμωνα. Για το ΑΚΕΛ αυτό είναι το διακύβευμα των Τοπικών Εκλογών. Πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να πάνε οι πόλεις και οι κοινότητες μπροστά.

Σεμνυνόμαστε ότι στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε λαμπρή παράδοση. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αν αναλογιστεί πόσα πετύχαμε για το λαό μέσα από τους θεσμούς της. Και τώρα έχουμε πάρα πολλά να προσφέρουμε αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί με τη στήριξη του.

Περνούμε μια περίοδο όπου η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και προσώπων καθώς και η αποχή από τις εκλογές κυριαρχούν. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα έντονα στις Βουλευτικές Εκλογές. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Να πείσουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του λαού με τις επιλογές που θα κάνουμε αλλά και τις θέσεις που θα διατυπώσουμε. Να πείσουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε πολλά, να κοιτάξουμε μπροστά∙ να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Να πείσουμε ότι έχουμε την ικανότητα και τη θέληση να εργαστούμε σκληρά και ακούραστα για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τους δημότες, όσο κι αν μας πληγώνουν διάφορα γεγονότα.

Η απαξίωση ως σύμπτωμα της εποχής, έπληξε και τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκάνδαλα επί σκανδάλων και καταγγελίες. Ο Δήμος της Λάρνακας πρωταγωνίστησε δυστυχώς και οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές. Εκκρεμούν υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίων ενώ μεγάλη μερίδα του κόσμου της Λάρνακας θεωρεί ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η περιφρόνηση των τοπικών αρχών από πλευράς της Κυβέρνησης η οποία περιόρισε τις οικονομικές δυνατότητες των Δήμων ενώ αποφασίζει για θέματα που τους αφορούν αδιαφορώντας για τις θέσεις τους. Πέραν όλων αυτών, εκκρεμεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Τ. Παπαδόπουλου, κορυφώθηκε επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια και ξεκίνησε από την αρχή επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Υπάρχει λοιπόν πολλή δουλειά να γίνει, στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκκρεμούν θέματα κρίσιμα και σημαντικά τα οποία πρέπει να χειριστούν άνθρωποι υπεύθυνοι, έντιμοι, σοβαροί και μαχητικοί. Γι’ αυτό το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ πρέπει να είναι πλατύ και αντιπροσωπευτικό. Να εκφράζει τη φυσιογνωμία μας, να περιλαμβάνει μέλη και φίλους του Κόμματος, ανθρώπους νέους αλλά και έμπειρους, με γνώσεις και όρεξη για δουλειά, έντιμους και παραγωγικούς. Να περιλαμβάνει ανθρώπους με κοινωνική δράση που να πείθουν ότι θέλουν να εκλεγούν για να βοηθήσουν την πόλη και τους δημότες.

Το αρνητικό αποτέλεσμα που είχαμε στις Βουλευτικές Εκλογές μας επωμίζει με διπλό καθήκον: να δουλέψουμε έτσι που το ΑΚΕΛ να κατακτήσει πρωταγωνιστική θέση στη συνείδηση του λαού αλλά και να εκπροσωπηθούμε στις τοπικές αρχές από ανθρώπους που θα υπερασπιστούν το λαό, το κοινό καλό, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πόλης και της Επαρχίας και όχι του οποιουδήποτε άλλου. Προς αυτή την κατεύθυνση οι όποιες συνεργασίες επιδιωχθούν, θα επιδιωχθούν σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην υπάρχει καμία απολύτως παρερμηνεία.
Μιλούμε για συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο και για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεργασίες που να έχουν τις προϋποθέσεις να ευδοκιμήσουν όχι προς όφελος των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων αλλά προς όφελος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του λαού. Συνεργασίες που θα βασίζονται στη στήριξη προσωπικοτήτων που διαθέτουν τα εχέγγυα να υπηρετήσουν σωστά το θεσμό και το λαό. Συνεργασίες που δεν θα έχουν πολιτικές προεκτάσεις.

 

Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε για συναντίληψη στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Το Κυπριακό και την οικονομία. Δυστυχώς στο Κυπριακό υπάρχουν από τη μια αυτοί που είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την όποια λύση και αυτοί που δεν θα αποδέχονταν καμία λύση. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμφιλιωθεί με καμία από τις δύο αυτές προσεγγίσεις. Ούτε έδωσε, ούτε θα δώσει λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη. Ούτε συμβιβάστηκε, ούτε πρόκειται να συμβιβαστεί με λογικές που προτιμούν την Κύπρο κράτος μισό αλλά ελληνικό.

Ξεκάθαρα και ανοικτά επαναλαμβάνουμε ότι παλεύουμε για λύση. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές που εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζουμε ξανά και ξανά αυτές τις αρχές, για να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι συμφωνία δίχως αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των προσπαθειών της Τουρκίας να αφομοιώσει τα κατεχόμενα και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Το λέω αυτό γιατί καθημερινά εμφανίζονται πολλοί και μας παραδίδουν μαθήματα από καθέδρας. Εμείς όμως δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας από μηχανής θεός. Αυτό που επιδιώκουμε και το λέμε ευθαρσώς, είναι έντιμο συμβιβασμό με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όχι με την κατοχή, ούτε με τα μεγάλα συμφέροντα. Κατανοούμε πόσο σημαντική και επείγουσα είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Μόνο με την επανένωση και τη λύση θα ζήσει ο λαός μας σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε συνθήκες προόδου και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Τονίσαμε πολλές φορές και τονίζουμε και τώρα. Αν δεν διασφαλιστούν οι βασικές αρχές όπως τις διατύπωσε κατ’ επανάληψη το Εθνικό Συμβούλιο, δεν πρέπει κανένας να αναμένει τη στήριξη μας σε μια τέτοια λύση. Επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να ικανοποιεί βασικές αρχές. Οι πιο βασικές αρχές είναι:
1. Αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, καθώς και των όποιων μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει νατοϊκή λύση στο θέμα της ασφάλειας.
2. Συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετεξέλιξη της σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία μέσω της συνέχειας της ιδιότητας του κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και μέσω της συνέχειας των διεθνών συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απαγόρευση της απόσχισης συνιστά επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3. Ισχυρή κεντρική εξουσία με όλες τις αναγκαίες αρμοδιότητες που θα κατοχυρώνουν, μεταξύ άλλων, την ενότητα του κράτους, τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
4. Απρόσκοπτη εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους πολίτες. Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.
5. Τερματισμός του εποικισμού και σεβασμός της πληθυσμιακής αναλογίας 4:1 τόσο κατά τη στιγμή της λύσης όσο και αναφορικά με τη μελλοντική ροή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.
6. Ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
7. Σύντμηση στο ελάχιστο των χρονοδιαγραμμάτων τόσο της επιστροφής εδαφών όσο και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Τα υπό προσαρμογή εδάφη θα πρέπει να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή πολιτεία από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συνολική συμφωνία.
8. Ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες συναφείς δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων για διασφάλιση της εφαρμογής και πιστής τήρησης της συνολικής διευθέτησης.

Τα τονίζουμε αυτά λέγοντας ότι δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ να υποκύψει μπροστά σε εκβιασμούς, αλλά ούτε και πρόκειται να θέσει εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου. Αυτό ας το βάλουν καλά όλοι στο μυαλό τους.
Ο λαός μας χόρτασε από τα «δεσμεύομαι». Προδόθηκε πολλές φορές από τα μεγάλα λόγια. Διψά για την αλήθεια. Ας τολμήσουμε έστω και τώρα να πούμε την αλήθεια στον κυπριακό λαό. Ας σταματήσουμε να αποκοιμίζουμε τη νεολαία με ανιστόρητους μύθους και μεγαλόστομα συνθήματα. Να μιλήσουμε ανοικτά για τα εγκλήματα του σοβινισμού σε βάρος και των δύο κοινοτήτων. Να αποκηρύξουμε τον εθνικισμό και το φανατισμό. Να σταματήσει επιτέλους η «σχιζοφρένεια» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που τη μια δαφνοστεφανώνουν αυτούς που έφεραν την καταστροφή στον τόπο και την άλλη δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει. Αντιθέτως, την κρίσιμη ώρα θα το βρούμε απέναντι μας.
Αν θέλουμε όλοι μας η χώρα να έχει μέλλον και προοπτική θα πρέπει να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης. Όμως όχι της οποιασδήποτε λύσης. Επιμένουμε σε λύση η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και θα κρίνουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών με γνώμονα αυτό. Δηλαδή ποιες είναι οι συμφωνημένες αρχές, τι καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά θα μας καθοδηγήσουν για να διατυπώσουμε την τελική μας θέση για την όποια πρόταση θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού.

Σε ότι αφορά την ίδια την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θεωρούμε και εμείς ότι το ιδανικό θα ήταν να δίνονταν τα έγγραφα στα πολιτικά κόμματα και να συζητούνται τα θέματα ουσίας. Αυτό έπραττε ο Δ. Χριστόφιας. Το ιδανικό θα ήταν το Εθνικό Συμβούλιο να συμβάλλει στους προβληματισμούς, στη διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεων που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι προφανές, όμως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμπιστεύεται κάποια κόμματα. Προφανώς θεωρεί ότι εάν δοθούν τα έγγραφα, πράγματα θα διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης, αποδυναμώνοντας την προσπάθειά του στις διαπραγματεύσεις.
Επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο. Τον καλέσαμε και τον καλούμε να διαπραγματευτεί το Κυπριακό, στη βάση των διαχρονικών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και του συμφωνημένου πλαισίου και θα τον κρίνουμε με βάση το τελικό αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται να γίνει από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων, να διχάσουν τον κυπριακό λαό και να καλλιεργήσουν τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Να μη λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο. Να δείξουμε ότι πραγματικά έχουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και την ικανότητα να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις. Να κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα έχουμε συμφωνία ή αν θα έχουμε ναυάγιο. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα που θα υπάρχει.

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας, κάθε βράδυ τα δελτία ειδήσεων μας φλομώνουν με τα χαρμόσυνα νέα περί ανάκαμψης. Όμως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, στον αστρονομικό αριθμό των 25,5 δις. Η Κύπρος κατέχει πλέον τα πρωτεία στα ποσοστά υποαπασχολούμενων ατόμων, αυτών δηλαδή που εργάζονται με μερική απασχόληση και με λειψό μισθό. Εδώ και 14 συνεχόμενα τρίμηνα οι μισθοί μειώνονται συνεχώς. Συνεπώς, η μείωση της ανεργίας για την οποία τόσος λόγος έγινε, δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών που δημιούργησαν θέσεις εργασίας. Απλώς πλέον εργοδοτούνται άνεργοι με μισθούς πείνας, χωρίς βασικά δικαιώματα, χωρίς καμιά αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά συντελούν στην αύξηση της ανισότητας στον τόπο: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι κυβερνώντες παρελαύνουν στα κανάλια προσποιούμενοι ότι δεν συμβαίνει τίποτε, ότι όλα βαίνουν καλώς. Ότι σε αυτό τον τόπο ζουν όλοι άνετα με τις οικογένειες τους με μισθούς των 700 και 800 ευρώ το μήνα.

Ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε περήφανος πρόσφατα ότι υλοποίησε το 80% του εκλογικού του προγράμματος. Αποδέχθηκε σε ένα βράδυ το κούρεμα καταθέσεων. Ξεπούλησε μέσα σε μια νύχτα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Αποδέχτηκε τις ιδιωτικοποίησεις. Αποδέχτηκε, ανέχτηκε και καλύπτει το μπάχαλο με τα ωράρια στο λιανικό εμπόριο. Κατέβασε τις συντάξεις στα 350 ευρώ και εξευτελίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας με τα ψίχουλα του ΕΕΕ. Έστειλε με τις πολιτικές του χιλιάδες νέους στη μετανάστευση. Με αυτούς που ο ίδιος βάφτισε άριστους των αρίστων ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις διαφθοράς και τραγελαφικές ιστορίες της αστυνομίας με τις φατρίες του υποκόσμου και όχι μόνο. Αυτό ήταν το προεκλογικό του πρόγραμμα; Αυτά ήταν τα «δεσμεύομαι» του κ. Αναστασιάδη τα οποία έλεγε και ξαναέλεγε ότι θα τιμήσει μέχρι το τελευταίο ιώτα για να πείσει τον κόσμο να τον εμπιστευθεί;

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν αφορούν το λαό μας. Αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε. Δεν μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Για να καταφέρουμε να κάνουμε έστω και ένα βήμα μπροστά χρειάζεται πολλή δουλειά και ενίσχυση της μόνης δύναμης που μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντα του λαού. Της μόνης δύναμης που μπορεί να αντισταθεί. Του ΑΚΕΛ. Δεν σταματήσαμε να καταθέτουμε προτάσεις και να ενισχύουμε συνεχώς την επαφή και το διάλογο μας με το λαό. Δεν σταματήσαμε να ενισχύουμε την πολιτική μας δράση.

Μέσα και έξω από τη Βουλή. Το κυριότερο: δεν σκύβουμε το κεφάλι. Δεν παραδινόμαστε στη μιζέρια, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία! Παρόλο που το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών ήταν απογοητευτικό, επιμένω ότι το Κόμμα μας με τα καλά του και τα κακά του, τα σωστά και τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα παραμένει η κύρια δύναμη που μπορεί να δώσει μάχες για τον τόπο, για τους εργαζόμενους και για το μέλλον. Είμαστε και παραμένουμε η κύρια δύναμη που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί τον τόπο και το λαό, το όραμα και την προοπτική. Είμαστε η κύρια δύναμη που μπορεί να χτίσει το μέλλον για την Κύπρο και την Κύπρο του μέλλοντος!

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση