ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεοχάρους: Θα στηρίξουμε με πάθος και ζήλο κάθε καλή συμφωνία

Ανέφερε ότι αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη στιγμή, θα είναι μια παρά πολύ κακή συμφωνία

ΚΥΠΕ

Εξακολουθούμε να έχουμε την αγωνία και το φόβο ότι, αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη στιγμή, θα είναι μια παρά πολύ κακή συμφωνία, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, η οποία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως επιζητούν το ναυάγιο των συνομιλιών. Απεναντίας, είπε, θα στηρίξουν με πάθος και με ζήλο κάθε καλή συμφωνία και θα εργαστούν με όλες τις δυνάμεις τους για την εφαρμογή της.

Σε δηλώσεις της, με αφορμή την τριμερή της Νέας Υόρκης, η κ. Θεοχάρους είπε πως η εκτίμηση του Κινήματος είναι ότι “πήραμε μια καλή αναβολή και αυτό μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές μας”, για να προσθέσει ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ενημέρωση που έκανε προς τους εκπροσώπους του Τύπου περιέγραψε μια ιδιαίτερα καλή λύση του κυπριακού προβλήματος, για ένα ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι πολίτες απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων, που έχει ο Ευρωπαίος πολίτης”.

Όπως σημείωσε “θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχουν τις βασικές ελευθερίες, και κυρίως την ελευθερία της εγκατάστασης, της διακίνησης και της απόκτησης περιουσίας”, για να προσθέσει ότι “αυτό είναι μια ιδεατή εικόνα, και ελπίζουμε έτσι να γίνει μέχρι το τέλος, ωστόσο, οι δηλώσεις του Ακιντζί και οι κατά καιρούς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, οι έμμονες, ο αχαλίνωτος ιμπεριαλιστικός προσανατολισμός των πολιτικών της Τουρκίας και οι μαξιμαλιστικές της διαθέσεις, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση”.

“Απεναντίας”, είπε η κ. Θεοχάρους, “εξακολουθούμε να έχουμε την αγωνία και το φόβο ότι αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη στιγμή θα είναι μια παρά πολύ κακή συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιζητούμε το ναυάγιο των συνομιλιών, απεναντίας όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, θα στηρίξουμε με πάθος και με ζήλο κάθε καλή συμφωνία και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της”.

Ανέφερε ακόμα ότι “έχει καταρριφθεί ότι υπάρχει χάσμα μέγα μεταξύ των απόψεων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς και εάν κρίνουμε δε από όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, δεν νομίζω ότι βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις που έχει διατυπώσει χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”.

Είπε ότι “ο ρόλος του Έιντε είναι πέρα για πέρα αμφίβολος, και αν όντως όπως ισχυρίστηκε ο Ακιντζί, έγιναν αυτά τα οποία περιγράφουν οι εφημερίδες, ακόμη και οι πλέον φιλοακιντζιακές εφημερίδες της Κύπρου, ότι τσαντίστηκε και έφυγε θυμωμένος από τις συνεδρίες, αν αληθεύουν ότι τον εξαπάτησε ο Έιντε, καταλαβαίνετε ότι αυτή η ιστορία, την οποία έχουμε πει εδώ και καιρό, αυτή είναι η υπόθεση που έχουμε διατυπώσει, αλλά και όλα τα δεδομένα τα οποία έχουμε συλλέξει και έχουμε παρουσιάσει στον κυπριακό λαό, αποδεικνύουν ότι ο Έιντε κάθε άλλο παρά αντικειμενικός είναι και ξεγελά τους πάντες, ακόμη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν κρίνουμε από τα χθεσινά και τον Ακιντζί, ότι θα οδηγούμασταν προς πενταμερή”.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τήρησε τη δέσμευση που ανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δεν θα πάμε σε πενταμερή, δεν θα πάμε σε πολυμερή και ότι δεν θα πάμε σε ενδιάμεση συμφωνία, ούτε και σε οδικό χάρτη. Ο Έιντε τα ίδια κάνει σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Έχουμε πληροφορίες σαφέστατες και επαληθευμένες ότι έχει ενημερώσει τον Γιούνγκερ πως η τριμερής της Νέας Υόρκης θα εξελισσόταν σε πενταμερή, και θα ακολουθούσε η διαδικασία του οδικού χάρτη και του πέρατος του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους”, ανέφερε η. Θεοχάρους.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει λήξει ο ρόλος του κ. Έιντε και ότι “θα πρέπει να ζητήσουμε την ανάκληση του, διότι σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί το καλός νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολο του”.

Επίσης, ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη αναμένει με αγωνία την ενημέρωση που θα τύχει ο κυπριακός λαός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο, μετά την επιστροφή του Προέδρου από το ταξίδι του στη Βρετανία και στη Γαλλία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X