ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ.Φωτίου: Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας

Επιμνημόσυνος λόγος για τους πεσόντες του 3ου Λόχου 211 Τάγματος Πεζικού

ΚΥΠΕ

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί το μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, του 3ου Λόχου 211 Τάγματος Πεζικού.Παρουσία του Επίτροπου Προεδρίας Φώτης Φωτίου ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο.

Ο Φώτης Φωτίου τόνισε ότι μέσα στη δίνη της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, της προδοσίας, της εγκατάλειψης και της καταστροφής, οι άνδρες του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού, που είχε την ευθύνη για την υπεράσπιση των βόρειων συνοικιών και προαστίων της Λευκωσίας, όρθωσαν ψηλά το ανάστημά τους και με πράξεις ηρωισμού, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης ρίφθηκαν ψυχή τε και σώματι στον άνισο αγώνα με τον πάνοπλο εισβολέα, τηρώντας στο έπακρο τον προγονικό όρκο «ου καταισχύνω τα όπλα τα ιερά».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στην περιοχή του θύλακα της Αγύρτας ρίφθηκαν τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου 1974 οι χιλιάδες των Τούρκων αλεξιπτωτιστών και με την τουρκική επίθεση κατά του τομέα του 3ου Λόχου του 211 να έχει αρχίσει από πιο νωρίς, πριν τις 5 το πρωί της ημέρας εκείνης, πρώτα κατά του υψώματος με την επωνυμία «Χοιροστάσιο», το οποίο μετά από σκληρές μάχες καταλήφθηκε. Ωστόσο, αργότερα την ίδια μέρα, προς το μεσημέρι, το εκεί τμήμα του Λόχου κατάφερε με μεγάλη αυτοθυσία και ηρωισμό να το επανακαταβάλει, παρόλο που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν εν τω μεταξύ ενισχυθεί και από αλεξιπτωτιστές.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου οι μάχες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα σε όλο το μήκος του μετώπου, ενώ οι περισσότεροι των κατοίκων είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την περιοχή αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο. «Την τρίτη μέρα των επιχειρήσεων, γύρω στις 4 το απόγευμα, επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι τουρκικές δυνάμεις την παραβίασαν και προχώρησαν σε συντονισμένη επίθεση με άρματα για κατάληψη του Τράχωνα. Την μέρα αυτή τραυματίζεται και ο Λοχαγός Χαράλαμπος Λόττας που αναπληρώνεται από τον Λοχαγό Ξάνθο Ιακωβίδη» συνέχισε.

Την τέταρτη μέρα, όσοι από τους άνδρες του Λόχου επέζησαν ή δεν αιχμαλωτίστηκαν και τραυματίστηκαν, άρχισαν ταλαιπωρημένοι να υποχωρούν από την περιοχή, την οποία κράτησαν με νύχια και δόντια ως τότε, αλλά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, λόγω της συντριπτικής υπεροπλίας του εχθρού και αφού καμία άλλη δύναμη της Εθνικής Φρουράς δεν προσέτρεξε για υποστήριξή τους.

«Βαρύς ο φόρος αίματος που πλήρωσαν. Υπέρ πίστεως και πατρίδας έπεσαν δυο έφεδροι ανθυπολοχαγοί, δυο υπαξιωματικοί και 17 στρατιώτες. Έπεσαν, επίσης, δυο εθελοντές, ενώ αγνοούνται 36 άνδρες, εκ των οποίων ένας ανθυπολοχαγός, ένας δεκανέας, 15 που εκπλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία και 18 που κλήθηκαν από την εφεδρεία».

«Η Νεάπολη, ο Τράχωνας και το μεγαλύτερο μέρος της Ομορφίτας εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι υπό κατοχή» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι ιερό το χρέος μας να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, δικαιώνοντας και τις θυσίες των ανδρών του Τρίτου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού».

Επ` αυτού, τόνισε ότι «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την επανένωση της πατρίδας μας με τερματισμό της κατοχής και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» με στόχο ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος χωρίς τις οποιεσδήποτε αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως κατά τις συνομιλίες επιτεύχθηκε πρόοδος σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά παρέμειναν διαφορές που αφορούν την ουσία του Κυπριακού και απαιτείται η αντιμετώπισή τους, κάτι που «επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην Νέα Υόρκη».

«Χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, και με υπομονή και επιμονή, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, προσδοκώντας ότι η άλλη πλευρά θα λάβει επιτέλους τις αποφάσεις που επιβάλλονται, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του προβλήματος προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, χωρίς τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους, αλλά και κατά τρόπο που θα δημιουργεί τις προοπτικές της ευημερίας όλου του πληθυσμού σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και δημοκρατίας, μακριά από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας ο Επίτροπος Προεδρίας επαίνεσε τη συνεργασία επιζώντων συμπολεμιστών των 36 αγνοουμένων του 3ου του 211 Τάγματος Πεζικού με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα λείψανά τους σε σημεία του τομέα όπου πολέμησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση