ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενάντια στην εκ περιτροπής Προεδρία τάσσεται ο Αρχιεπίσκοπος

Δεν μπορεί το 18% να προεδρεύει του 82% δήλωσε

ΚΥΠΕ

Δεν μπορεί το 18% να προεδρεύει του 82%, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τασσόμενος εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας.

“Να μην επιμένουν στην εκ περιτροπής προεδρία εκτός εάν μας αποδείξουν ότι σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου το 18% βγάζει Πρόεδρο της χώρας εκείνης. Τότε να πάμε φανερά να ψηφίσουμε τον (Τ/κ ηγέτη Μουσταφά) Ακιντζί Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε την Κυριακή ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε ομιλία του στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, όπου προέστη Αρχιερατικού Συλλείτουργου, που πραγματοποιήθηκε συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βελγίου Αθηναγόρου, Βόστρων Τιμοθέου και Τιργοβιστίου Νήφωνος και του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του αργότερα και ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν τις ανησυχίες του τις έχει μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως έχει πει πολλές φορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων ότι αυτά δεν περνούν από λαό, για να σημειώσει πως αυτά τα καταλαβαίνουν όλοι.

“Και μου είπε πολλές φορές ο Πρόεδρος: Μα θα φέρω πράγματα που δεν περνούν από λαό; Δεν θα φέρω. Αλλά εμείς τα λέμε να τα ξέρει ο λαός, να αποφασίσει ο λαός ούτως ώστε όταν θα έλθει η ώρα θα έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις”, είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ερωτηθείς για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως “είναι πολύ ανεδαφικό και απαράδεκτο το 18% να βγάζει Πρόεδρο. Αν μου πουν μια χώρα που το 18% βγάζει Πρόεδρο να πάω φανερά να ψηφίσω τον Ακιντζί Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ασφαλώς (αυτά) είναι κόκκινες γραμμές για την Εκκλησία, πιστεύω και για το λαό μας”, ο οποίος θα αντιδράσει και θα τα απορρίψει, ανέφερε.

Για το θέμα των εποίκων, είπε πως “εμείς για ανθρωπιστικούς λόγους λέμε όσοι έχουν παντρευτεί με Τ/κ να μην τους χωρίσουμε, να μείνουν εδώ. Οι υπόλοιποι πρέπει να φύγουν”.

Ερωτηθείς αν έχει πληροφόρηση πως βρισκόμαστε κοντά σε λύση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε ότι είμαστε κοντά σε λύση “όταν ακούω τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ομιλούν για τις πραγματικότητες. Το θεωρώ απαράδεκτο. Ποιός πρόσφυγας θα πάει να ψηφίσει όταν την περιουσία του την έχουν οι Τούρκοι για δική τους και λένε είναι δικά μας, δεν θα τα πάρετε πίσω;”, διερωτήθηκε.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει Κύπριος που μπορεί να ψηφίσει υπέρ αυτών πραγμάτων ότι οι περιουσίες των προσφύγων μας και τα σπίτια τους ανήκουν στους Τουρκοκύπριους, διότι τα πήραν με τη δύναμη των όπλων. Αποκλείεται”, σημείωσε.

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως “έχουμε πει και στην Κυβέρνηση και προς τους αρχηγούς των κομμάτων (ότι) δεν περνά από το λαό δημοψήφισμα εάν δεν δικαιωθούν οι προσφυγές μας και εάν δεν θα φύγουν οι έποικοι”.

“Ο λαός μας υποφέρει από τη βουλιμία της Τουρκίας, που θέλει τα πάντα και χωρίς ντροπή μιλούν όλοι οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβερνήσεως για τις πραγματικότητες που υπάρχουν στην Κύπρο. Και οι πραγματικότητες δεν είναι άλλες από τα σπίτια και τις περιουσίες των προσφύγων μας, που θεωρούν δικές τους”, σημείωσε.

Και επιμένουν, ανέφερε, “να τους μεταβιβάσουμε δωρεάν τα σπίτια και τις περιουσίες των προσφύγων μας. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα τους τα χαρίσουμε. Είναι δικά μας, τα διεκδικούμε και θα τα πάρουμε όσος χρόνος και εάν περάσει και εν ανάγκη μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως “δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε ούτε μια σπιθαμή από την ευλογημένη γη μας”.

“Έβαλε στόχο η Τουρκία να διχοτομήσει το νησί μας. Δεν θα τα καταφέρει και ας μην κινδυνολογούν μερικοί από τους ηγέτες μας. Θα υπάρχει διχοτόμηση εάν την υπογράψουμε εμείς. Ώσπου δεν υπογράφουμε εμείς, το ψευδοκράτος του Ντενκτάς θα παραμείνει ψευδοκράτους, όσοι και εάν το αναγνωρίσουν”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για αυτό πρέπει, σημείωσε, “όπως η Τουρκία έβαλε στόχο για τη διαίρεση του νησιού μας και τα κατάφερε με την εισβολή, έτσι να αντισταθούμε και εμείς να παραμείνει ψευδοκράτος το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, χωρίς να τους δώσουμε την υπογραφή μας”.

“Αυτά πρέπει να έχει κατά νου και η ηγεσία μας και ο λαός μας. Πρέπει να σταθούμε στις αγωνιστικές επάλξεις”, ούτως ώστε να μην επιτρέψουμε οι ισχυροί της γης να μας διαιρέσουν, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X