ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και ενέργεια συζήτησαν ΠτΔ-Σίσι στο Κάιρο

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο τομέα της ενέργειας της συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου, το Κυπριακό, τα θέματα της ενέργειας, το μεταναστευτικό και οι περιφερειακές εξελίξεις ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν την Τρίτη, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη της Κυβέρνησής του προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Οι δυο ηγέτες διαπίστωσαν το υψηλό και εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, εκφράζοντας την αμοιβαία πεποίθηση για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς. Η διμερής συνάντηση των δύο Προέδρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Σίσι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χώρων στους τομείς των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, της έρευνας και διάσωσης. Τη συνάντηση απασχόλησαν, επίσης, ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Εκατέρωθεν κρίθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με την κυπριακή Κυβέρνηση να εκφράζει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ. Από πλευράς του Πρόεδρου Σίσι, επισημάνθηκε η υποστήριξη της Κυβέρνησής του προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, με έμφαση στη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα αναφορικά με την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγές.

Τονίστηκε, επίσης, η βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασίες σε τομείς μεταξύ των οποίων και η ιχθυοκαλλιέργεια.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στις προσπάθειες για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου προς τις προσπάθειες της Κυβέρνησης Σίσι να περιορίσει τις παράνομες ροές από τη χώρα του προς τις χώρες της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει θετικά μια ενδεχόμενη υιοθέτηση διακήρυξης ΕΕ – Αιγύπτου για το μεταναστευτικό, στη βάση της διασφάλισης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση