ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μετέωρο βήμα της Συγκρασίτη μετά τον ΔΗΣΥ

Η διαφοροποίησή της από τον ΔΗΣΥ και τα σενάρια άλλης πολιτικής στέγης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ως κεραυνός εν αιθρία θεωρήθηκε στην Πινδάρου η απόφαση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Ιωάννας Συγκρασίτη να παραιτηθεί από τόσο από το Πολιτικό Γραφείο όσο και από τον ΔΗΣΥ. Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται δεν υπήρξε προηγουμένως οποιαδήποτε έντονη σύγκρουση ή διαφοροποίηση της ίδιας με την ηγεσία του κόμματος. Μέσω επιστολής, την οποία διάβασε κατά τη συνεδρία του χθεσινού Πολιτικού Γραφείου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανακοίνωσε την παραίτησή της από το κόμμα ασκώντας κριτική τόσο στην –ανύπαρκτη όπως αναφέρει- εσωκομματική λειτουργία του κόμματος όσο και για τη στάση του ΔΗΣΥ στο εθνικό.

«Οι λόγοι που με ωθούν σε αυτή μου την απόφαση έχουν να κάνουν με την ανεπαρκή-κατά τη γνώμη μου- εσωτερική λειτουργία και οργάνωση του κόμματος που δεν συνάδει με τις αρχές, τις αξίες το καταστατικό και την ιστορία του ΔΗΣΥ, που κάποτε αποτέλεσε για την πατρίδα μας, πολιτικό οργανισμό και πρότυπο για την οργανωτική του δομή την αξιοποίηση του στελεχιακού του δυναμικού και την εσωτερική του δημοκρατία». Την ίδια στιγμή ασκεί κριτική στη στάση του κόμματος στο κυπριακό. «Η επαμφοτερίζουσα στάση της ηγεσίας του κόμματος στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν φαίνεται να υποβοηθά και να ευνοεί την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ε/κ κοινότητας. Είναι λυπηρό να θυμόμαστε το ‘την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω’ μόνο στα μνημόσυνα των ηρώων και να το αγνοούμε επιδεικτικά στην καθημερινή παραγωγή πολιτικής ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Συγκρασίτη.

Βλέπει Θεοχάρους; 

Ήδη στα κομματικά πηγαδάκια εγείρεται το ερώτημα για ποιο λόγο ο Ιωάννα Συγκρασίτη επέλεξε τη δεδομένη στιγμή για να διαφοροποιηθεί από το κόμμα. Όπως αναφέρουν συναγερμικά στελέχη, θα μπορούσε να θέσει τις θέσεις της και τις διαφωνίες της στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο που τροχοδρομείται με την αρχή του νέου χρόνου και στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές τόσο στη λειτουργία του κόμματος αλλά και πιο ξεκάθαρες θέσεις σε κυπριακό και οικονομία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ιωάννα Συγκρασίτη υπήρξε για χρόνια κοινοβουλευτική συνεργάτιδα της Ελένης Θεοχάρους και θεωρείται πως ανήκει στην ίδια σχολή σκέψης με την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγυή. Οι καλά γνωρίζοντες του κομματικού παρασκηνίου επισημαίνουν ότι η κα Συγκρασίτη βρισκόταν και σε διαβουλεύσεις με την Ελένη Θεοχάρους, για να την ακολουθήσει στο Κίνημα Αλληλεγγύη, με την ίδια να παραμένει ωστόσο εκείνο το διάστημα στον ΔΗΣΥ.

Υπάρχουν και οι φωνές πέριξ του κόμματος που εκτιμούν πως η ίδια ήταν δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι η ηγεσία δεν την αξιοποιούσε. Εκτίμηση η οποία φαίνεται να αποδομείται καθώς της έγινε πρόταση να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές και η ίδια αρνήθηκε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση