ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρευστό τοπίο ο Δήμος Στροβόλου

Η δυναμική Παπαχαραλάμπους, η ανατροπή Μισιαούλη και η δυσφορία Σαββίδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να επικεντρώθηκε αρχικά στο Δήμο Λεμεσού εξαιτίας των συσχετισμών δυνάμεων γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Χρίστου και τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε σε ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ η υποψηφιότητα Νικολαΐδη, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται και στους δήμους πέριξ της πρωτεύουσας. Ο Στρόβολος φαίνεται να αποκτά τη δική του σημασία αλλά και να προϊδεάζει για εκπλήξεις ίσως ακόμα και ανατροπές.

Στα δύο ο ΔΗΣΥ

Όταν στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφασίστηκε η εκ νέου στήριξη στην υποψηφιότητα Λάζαρου Σαββίδη για τη δημαρχία του Στροβόλου, πολλά ήταν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που τήρησαν αποχή καθώς στήριξη από το κόμμα διεκδικούσε ο δημοτικός σύμβουλος και για χρόνια στέλεχος του κόμματος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Όπως εξηγούν στελέχη, το κόμμα όφειλε να στηρίξει τον Λάζαρο Σαββίδη για δύο λόγους. Πρώτα και κύρια ως θέση αρχής ο ΔΗΣΥ θεώρησε σωστό και σοφό να στηρίξει γενικά όλους τους νυν δημάρχους του που επαναδιεκδικούσαν και δευτερευόντως γιατί ο Λάζαρος Σαββίδης, όπως αναφέρουν, βοήθησε το κόμμα να κερδίσει μετά από πολλά χρόνια τη δημαρχία ενός μεγάλου Δήμου, όπως ο Στρόβολος. Την ίδια στιγμή, το οργανωτικό στρατηγείο διαβεβαίωνε ότι η νίκη του Λάζαρου Σαββίδη θεωρείται βέβαιη και εκτιμούσε πως θα είχε τη στήριξη ακόμη μίας πολιτικής δύναμης.

Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται να διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου καθώς, όπως όλα δείχνουν, η υποψηφιότητα του αντάρτη του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαχαραλάμπους αποκτά τη δική της δυναμική. Όπως αναφέρουν συναγερμικά στελέχη, οι νεαρότερες ηλικίες του Συναγερμού αναμένεται να συμπορευθούν με τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Πέραν του ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαχαραλάμπους έχει ήδη επισήμως την στήριξη του Κινήματος Αλληλεγγύη, αλλά και της Συμμαχίας Πολιτών, ενώ θετικά βλέπει την υποψηφιότητά του και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την προσεχή Πέμπτη. Υπάρχουν βέβαια και οι πολιτικοί κύκλοι που αναφέρουν πως ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους θα έχει και τη στήριξη ΔΗΚΟϊκών, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στην υποψηφιότητα Χρίστου Τσίγκη.

Δυσφορία Σαββίδη

Το ζήτημα το οποίο φαίνεται να προβληματίζει εντόνως είναι ποια η στάση του Συναγερμού απέναντι στη διπλή υποψηφιότητα. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, το επιτελείο του Λάζαρου Σαββίδη βλέπει με ιδιαίτερη δυσφορία την υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, χωρίς να αποκλείουν διπλό παιχνίδι του ΔΗΣΥ στον Στρόβολο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, πέρα από τις στενές σχέσεις που έχει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, είναι στενός φίλος του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με τους καλά γνωρίζοντες του κομματικού παρασκηνίου να αναφέρουν πως ο αντάρτης υποψήφιος, είχε βοηθήσει πολύ τον Υπουργό Οικονομικών όταν θα αναλάμβανε το πηδάλιο του Οργανισμού Νέων Επιστημόνων. Πάντως η θορύβηση Σαββίδη, φαίνεται να ενεργοποίησε τόσο την Πινδάρου όσο και το Προεδρικό. Ήδη στα πολιτικά πηγαδάκια αναφέρεται πως το Προεδρικό κάλεσε τον αντάρτη του ΔΗΣΥ για να αποσύρει την υποψηφιότητά του, κάτι το οποίο διαψεύδει η πλευρά του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Οι αντιδράσεις Τσίγκη

Με τον Χρίστο Τσιγκη προχωρά ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στον Δήμο Στροβόλου, εκφράζοντας ελπίδες πως η υποψηφιότητα Τσίγκη έχει προοπτικές εκλογής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αρχικός στόχος στον Στρόβολο ήταν η αναβίωση της τριμερούς ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, μία ιδέα που εγκαταλείφθηκε σύντομα καθώς ο Χρίστος Τσίγκης, μέλος του ΔΣ του ΑΠΟΕΛ αποτελούσε κόκκινο πανί για το ΑΚΕΛ. Το ζήτημα ωστόσο είναι πως και εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν αντιδράσεις για τον Χρίστο Τσίγκη, με κύρια αντιδρούσα την Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Ήδη πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως το ΔΗΚΟ θα διασπαστεί στα τρία, με άλλους να στηρίζουν την υποψηφιότητα Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και άλλους τη Στέλλα Μισιαούλη. Αν το ΔΗΚΟ καταφέρει όπως και στις βουλευτικές, να ξεπεράσει τις αντιδράσεις, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Η ανατροπή Μισιαούλη

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Στέλλας Μισιαούλη για την δημαρχία Στροβόλου κατάφερε να προκαλέσει εκπλήξεις αλλά και νέα δεδομένα στην κομματική σκακιέρα που στήνεται στον μεγάλο δήμο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από το όνομα της κ. Μισιαούλη είχαν ακουστεί πολλά σενάρια για τις κινήσεις του ΑΚΕΛ, ακόμα και για συμπόρευση ΑΚΕΛ, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων για την υποψηφιότητα του Άθου Αγαπητού. Οι καλά γνωρίζοντες του κομματικού παρασκηνίου ωστόσο επισημαίνουν πως στην Εζεκία Παπαϊωάννου καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από στελέχη για την υποψηφιότητα Γιάννου Κατσουρίδη στον Στρόβολο. Αφενός γιατί ο ίδιος έχει τη δική του δυναμική που θα ευνοούσε το κόμμα, αφετέρου γιατί μία τέτοια κίνηση θα επούλωνε εν μέρει τις εσωκομματικές πληγές του κόμματος. Μία προσπάθεια που βρήκε κλειστές τις πόρτες στα ανώτατα δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου. Αν και η υποψηφιότητα Γιάννου Κατσουρίδη δεν επιτεύχθηκε, έκπληξη που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές θεωρείται και αυτή της Στέλλας Μισιαούλη, καθώς σύμφωνα με κομματικούς κύκλους η πρώην βουλευτής έχει μεγάλο έρεισμα σε όλους τους χώρους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση