ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κριτήρια Τουρκίας, ασφάλεια και εγγυήσεις στις επαφές του ΠτΔ

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

To ζήτημα της έναντι όλων των κρατών μελών εκπλήρωσης των τουρκικών υποχρεώσεων, σε σχέση με τα κριτήρια για την φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την σχετική απόφαση στο μέλλον, αλλά και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο πλαίσιο της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης στους ομολόγους κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι “λαμβάνοντας υπόψιν την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Σύνοδο που μεταξύ άλλων θα συζητήσει το μεταναστευτικό και υπάρχει και σχετική συζήτηση για το θέμα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου για την Τουρκία".

Διευκρίνισε μάλιστα ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβάλει την ανάγκη όπως από πλευράς Τουρκίας εκπληρωθούν όλες οι σχετικές με το θέμα υποχρεώσεις".

"Θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη στους τομείς που αναφέρονται, ώστε να μπορεί να συζητηθεί η εν λόγω προοπτική", τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ο εκπρόσωπος είπε ότι "την ίδια στιγμή υπάρχει η συζήτηση για τη Συρία, για τις διπλωματικές σχέσεις που αφορούν τη Συρία με τη Ρωσία θα γίνει και κατά τη διάρκεια του δείπνου μια πρώτη ενημέρωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το πως πρόκειται να προχωρήσει σε σχέση με το αίτημα της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πως θα προχωρήσει η ΕΕ σε αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Σε σχέση με τις επαφές του Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρέπει "στο περιθώριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και προηγουμένως κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ στο Μάαστριχτ, είχε συζητήσεις για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, την Ύπατη Εκπρόσωπο την κ.Μογκερίνι, καθώς και τον Φιλανδό Πρωθυπουργό. Το θέμα που κυριάρχησε των συζητήσεων πέρα από τις εξελίξεις, ήταν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων".

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση από πλευράς Προέδρου ότι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία "προσεγγίζεται θετικά από τους συνομιλητές και μπορεί να απαντήσει στις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ χθες βράδυ, ο Πρόεδρος είχε μια μακρά πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Έγινε συντονισμός σε σχέση με τις διεθνείς επαφές για το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε σε έκταση το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Είναι κοινή η πεποίθηση πως στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Κληθείς να σχολιάσει αν ικανοποιεί την Κύπρο η σημερινή διευκρίνιση της Κομισιόν, για την έναντι όλων υποχρέωση εκπλήρωσης των κριτηρίων για την τουρκική visa, o εκπρόσωπος δήλωσε ότι: “είναι σημαντικό ότι η δημόσια δήλωση που έγινε από πλευράς της εκπροσώπου της Επιτροπής είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατία θα εξηγήσει πιο συγκεκριμένα τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέσεις που οφείλω να αναφέρω γίνονται κατανοητές από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μέλλων - συμμερίζονται δηλαδή την ανάγκη για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών. Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία στα θέματα που άπτονται της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου, έτσι ώστε να μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση