ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό και Εγγυήσεις στις επαφές του Γάλλου ΥΠΕΞ

Πραγματοποιεί σειρά επαφών σε Ελλάδα Κύπρο και Τουρκία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων καθώς και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει την Τρίτη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Γάλλος Υπουργός θα συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και διμερή θέματα όπως ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, θέματα ασφάλειας και θέματα ενέργειας.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο Παρίσι ο κ. Ayrault πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επισκέψεις σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο.

Στην Κύπρο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών. Επίσης θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ayrault θα υπογράψει σειρά συμφωνιών με τον κ. Κασουλίδη και θα συζητήσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων για το Κυπριακό, "τις οποίες η Γαλλία υποστηρίζει".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Γάλλος ΥΠΕΞ και ο Τούρκος ομόλογός του θα προεδρεύσουν της δεύτερης συνάντησης του Γαλλο-Τουρκικού Στρατηγικού Πλαισίου για συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, ενός σώματος που ασχολείται με τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Θα συζητήσει επίσης μείζονα διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το Συριακό, το θέμα του Ιράκ, τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και τη μετανάστευση και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον κ. Ayrault θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΞ ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η μετανάστευση. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα για να συζητήσουν για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών (η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X