ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Ολοκληρωμένη πρόταση λύσης τους επόμενους μήνες

Κρίσιμο σταυροδρόμι στις εξελίξεις για το Κυπριακό διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων στο Κυπριακό, μίλησε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως “φαίνεται πως έχουμε πετύχει σε αρκετά σημεία καθοριστικές συγκλίσεις που μας επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε υπό προϋποθέσεις να ελπίζουμε, συγκρατημένα πάντοτε, σε μία ολοκληρωμένη πρόταση λύσης στους αμέσως επόμενους μήνες”.

Ωστόσο, είπε, την ίδια ώρα δεν μπορώ να είμαι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν έτσι όπως όλοι επιθυμούμε, όπως όλοι ελπίζουμε όπως όλοι τα τελευταία 42 χρόνια αγωνιζόμαστε.“Και αυτό γιατί δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση, αλλά από την αποφασιστικότητα και την υλοποίηση μιας ρητορικής που θέλει να φέρει την Τουρκία ότι επιδιώκει και επιθυμεί τη λύση”, υπέδειξε.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης του Δήμου Κυθρέας, με τίτλο «Κυθρέα η γη των Χύτρων- αρχαιότητες- κειμήλια- θησαυροί», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό θα καταγραφεί και θα διαφανεί κατά την επικείμενη ελπίζω – όπως ανέφερε - σύσκεψη για το εδαφικό που θα πραγματοποιηθεί σε χώρα της Ευρώπης, ενδεχόμενα την Ελβετία.

“Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι πως όσον αφορά το εδαφικό, έχουμε θέσει και έχουμε καταγράψει τα βασικά κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Οι μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές, τα διάφορα άλλα κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες δεν είναι παρά προσαρμοσμένες βεβαίως και με το περιουσιακό,” σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αυτές τις ώρες, συνέχισε, η σκέψη δεν περιορίζεται και δεν προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές για να θεωρήσει κανείς ότι η λύση αποτελεί την επικέντρωση μόνο σε ορισμένες των περιοχών. Αυτό που θέλουμε, είπε, είναι να πετύχουμε την επιστροφή ή το δικαίωμα της επιστροφής. “Και αυτό το έχουμε κατοχυρώσει, θα πρέπει να το πω, είναι μια εκ των σημαντικών συγκλίσεων. Η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε στην Κύπρο” τόνισε.

Θέλησε να ξεκαθαρίσει, όπως ανέφερε, ότι θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως τα σύνορα μας δεν είναι οι σημερινές διαχωριστικές γραμμές. “Τα σύνορα της πατρίδας μας είναι και ο Απόστολος Ανδρέας, είναι και η Κερύνεια, είναι και οι κατεχόμενες περιοχές μας σήμερα. Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε δεν είναι ποιος διοικεί τον α) δήμο ή το β) δήμο ή την α) ή τη β) πολιτεία”.

Βρεθήκαμε, είπε, υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ένα οδυνηρό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτά οφείλονται βεβαίως και στα σφάλματα, στις έριδες, στους διχασμούς, σε αυτό που πολλές φορές έλειψε από τους Έλληνες, η βαθιά γνώση της Ιστορίας και η διδαχή από την Ιστορία ότι, οσάκις ήμασταν διχασμένοι πληρώναμε το τίμημα με καταστροφές, σημείωσε. Ούτε τυχαία ήταν η απώλεια της Σμύρνης ή της Κωνσταντινούπολης ούτε της Μικράς Ασίας ήταν τυχαία η απώλεια, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αυτό που προσπαθούμε σήμερα, πρόσθεσε, είναι ακριβώς να αποτρέψουμε τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, μέσα από πολύ δύσκολες βεβαίως συνθήκες να πετύχουμε επιτέλους την απαλλαγή της πατρίδας μας από τον κατοχικό στρατό, να επιτύχουμε την επανένωση και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, να δημιουργήσουμε ένα κράτος με βάση τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να δημιουργήσουμε θεσμούς που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο, που να επιτρέπει στον καθένα να ζει όπου εκείνος επιθυμεί, που επιτέλους να δώσει το δικαίωμα σε πρόσφυγες να ξαναβρούν τις πατρογονικές εστίες.

Να ξαναδούμε, είπε, να λειτουργούν οι εκκλησίες και να δούμε επιτέλους εκείνο το πνεύμα που πρέπει να επικρατεί σε μια χώρα όπου ιστορικά ο λαός της αποτελείται από διάφορα στοιχεία είτε τον Ελληνισμό είτε τους Τουρκοκύπριους.

Συνεπώς, αυτό που θέλουμε, είπε, είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας, μιας χώρας που να αποτελεί πρότυπο όχι μόνο στην περιοχή αλλά πρότυπο ανά το παγκόσμιο, όπου μπορεί να ζήσουν ειρηνικά και να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Μέσα από τη λύση πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ευημερία, αλλά και την προοπτική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Αυτό που προσπαθήσαμε και έχουμε πετύχει, εάν τελικά ευοδωθεί το ποθούμενο να πετύχουμε τη λύση, είναι να διαφυλάξουμε τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού μας. Να πετύχουμε μια δημογραφική αναλογία περίπου όπως εκείνη του ’60. Πιο σημαντικό, να διασφαλίσουμε ότι ούτε στο μέλλον μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του δημογραφικού χαρακτήρα”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Θέλει να ελπίζει, όπως ανέφερε, ότι ο διάλογος που ακολουθεί θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε μέσα από την πρόοδο του εδαφικού να οδηγηθούμε και στο εξίσου σημαντικό. “Δεν είναι μόνο οι εδαφικές αναπροσαρμογές, είναι και η ασφάλεια που πρέπει να αισθάνεται ο καθένας. Και έχω την εντύπωση, αλλά και την πεποίθηση, για αυτό και προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε και δεν παραλείπουμε να κτυπήσουμε την πόρτα του οποιουδήποτε ιδιαίτερα των πέντε Μονίμων Μελών αλλά και όχι μόνον, προκειμένου να πείσουμε περί του δικαίου του αιτήματος ότι δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα” τόνισε.

Θα είναι αδιανόητο και εξευτελισμός για την ίδια την Ευρώπη και για την αξιοπρέπεια του καθενός Ευρωπαίου, είπε, εάν ευρωπαϊκό κράτος χρειάζεται την εγγύηση μιας τρίτης χώρας και όχι τουλάχιστον της Ευρώπης.

“Αυτό που αγωνιζόμαστε είναι να πείσουμε, και θέλω να πω ότι βρίσκουμε ανταπόκριση, ότι η ασφάλεια και η έγνοια είτε των μεν είτε των δε επιτυγχάνεται όχι μέσα από στρατιωτικές εγγυήσεις, ιδιαίτερα δε την παρουσία εκείνου του στρατού που ακόμα κρατά υπό κατοχή και διαίρεση την πατρίδα μας”. Αυτό που επιδιώκουμε, συνέχισε, είναι μέσα από συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα, μέσα από προτάσεις που έχουμε καταθέσει να νιώθουν και οι Τουρκοκύπριοι ασφαλείς αλλά εξίσου να νιώθουν ασφαλείς και οι Ελληνοκύπριοι.

Με αυτές τις σκέψεις, σημείωσε, με καθαρότητα στις διεκδικήσεις μας, αλλά και με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε την αποτροπή των όσων ποτέ δεν θα ήθελε κανένας.

Ας ελπίσουμε, είπε, ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην καλή μας βούληση, στην καλή πρόθεση, συνειδητοποιώντας ότι μια λύση του Κυπριακού δεν θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, αλλά προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας, των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και με την Ευρώπη και γενικότερα της περιοχής.

Και είναι καλά γνωστό, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ποια περιοχή ζούμε, το αιματοκύλισμα που παρατηρείται, η διάλυση των κρατών της περιοχής, η ανοχή των ισχυρών σε όσα καταγράφονται και είναι κάτι που κανενός δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X