ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο επίκεντρο των κομμάτων το Μοντ Πελερέν (upd)

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων από τις εξελίξεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να μην κατάφεραν να μεταβούν τελικώς στο ελβετικό θέρετρο, συμβουλεύοντας ή παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις, ωστόσο, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται πρώτο θέμα στην πολιτική τους ατζέντα. Οι πρώτες αντιδράσεις και παραινέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με κάποιους να καλούν για εθνική συναίνεση και άλλους να υπογραμμίζουν τους κινδύνους.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί ο ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ μέσω ανακοίνωσής του και κατόπιν ενδελεχούς συζήτησης για τις εξελίξεις στο κυπριακό κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος καλώντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση τις επόμενες μέρες. «Οι συνομιλίες για το κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεξαγάγει μια σκληρή Διαπραγμάτευση στην Ελβετία για το άκρως σημαντικό Κεφάλαιο του κυπριακού, το Εδαφικό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, κυρίως αυτές τις ημέρες, και να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή του την προσπάθεια» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Όπως επισημαίνεται «θα ήταν επιζήμιο αλλά και αντιπαραγωγικό αυτές τις ώρες και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίδει μάχες για την λύση του Κυπριακού στο εξωτερικό, το εσωτερικό μέτωπο να βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με δηλώσεις και αντιδηλώσεις».

Συμμαχία: Όχι διάσκεψη χωρίς συμφωνία σε εδαφικό

Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών, ο Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας έστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε διάσκεψη χωρίς συμφωνία στο εδαφικό επί χάρτη.

«Με κανένα τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να δεσμευτεί σε μιαν οποιαδήποτε διάσκεψη, οποιασδήποτε μορφής, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό επί του χάρτη. Θεωρητική σύγκλιση επί των κριτηρίων, θα μας οδηγήσει μετά την Παρασκευή σε καθορισμό διεθνούς διάσκεψης η οποία θα κριθεί ως η τελική φάση του Κυπριακού» υπέδειξε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, η οποία παραμένει αδιάλλακτη και θεωρεί δεδομένη την πολιτική προσάρτησης, επιχειρεί να εξασφαλίσει λύση για αποφυγή της προσάρτησης, λύση που θα της προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα απ` ό,τι η ίδια η προσάρτηση.

Οι συνομιλίες, επεσήμανε, διεξάγονται με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βάσει ενός οδικού χάρτη που έχει καθορίσει η Άγκυρα και υπό το εκβιαστικό δίλημμα «λύση μέχρι το τέλος του 2016 ή προσάρτηση».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως η Κυβέρνηση «θα έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να είχε αντιδράσει και να είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ή την απειλή της προσάρτησης».

Πρόσθεσε πως «στην περίπτωση αδιεξόδου, εάν η Τουρκία έχει διασφαλίσει την προσάρτηση, τότε δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχτεί λύση η οποία θα της προσφέρει λιγότερα οφέλη και κέρδη από την προσάρτηση. Κι αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις είτε για μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε για αδιέξοδο με προοπτική την προσάρτηση».

Πρόσθεσε πως οι διεθνείς συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τη δική μας πλευρά. «Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια στιγμή όπου ο αμερικάνικος αλλά και ο ευρωπαϊκός παράγοντας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι είτε η ΕΕ είτε η Αμερική θα ασκήσουν τις οποιεσδήποτε πιέσεις στον Ερντογάν για να συμβιβαστεί στο Κυπριακό. Αντίθετα εγκυμονεί ο κίνδυνος οι πιέσεις να στραφούν προς τη δική μας πλευρά, προκειμένου να κλείσει το Κυπριακό με τρόπο που να ικανοποιείται η Τουρκία, ένα σενάριο το οποίο βιώσαμε και το 2004 σε παρόμοιες τότε συνθήκες, όπου οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία που είχαν διασαλευτεί λόγω της εισβολής στο Ιράκ».

Οικολόγοι: Απουσία Ε.Ε στο κυπριακό

Παρά το παρασκηνιακό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μήνες σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για το Κυπριακό αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων επισημαίνοντας πως δημιουργήθηκαν προσδοκίες γύρω από τη συνάντηση στο Μον Πελερέν.

«Έστω και τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα όσα, υπερβολικά θέτει η Τουρκία στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εφόσον γίνουν δεκτά θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

«Ο Πρόεδρος του κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” δηλώνει ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος κάτω από την ομπρέλα ξένων εγγυητών, αντί υπό την αιγίδα της ΕΕ, δε θα είναι προς όφελος ούτε της Ευρώπης» σημειώνεται στην ανακοίνωση των Οικολογων, προσθέτοντας πως η Ε.Ε απέφυγε να εμπλακεί ενεργά στις συνομιλίες και καλώντας την έστω και τώρα να αντιδράσει.

Δηλώσεις και σχόλια τ/κ πολιτικών

Ο τ/κ Τύπος σήμερα αναφέρεται σε δηλώσεις για την εξ εξελίξει διαδικασία. Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2016 δεν θα προκύψει κανένα συγκεκριμένο έγγραφο ως λύση του Κυπριακού υποστήριξε σε συνέντευξή του στην Χαβαντίς που δημοσιεύεται σήμερα, ο “υπουργός εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, αποδεχόμενος ότι ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έχει διαφορετική άποψη σε αυτό.

Για την ε/κ πλευρά, είπε, το πιο λογικό είναι να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε δημοψήφισμα για να μην βρεθεί στη θέση να πει ούτε «ναι» ούτε «όχι». Δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες και πρέπει πλέον να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε φέροντας ως επιλογές το μοντέλο της Ταϊβάν ή του Κοσσόβου, καθώς και την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς μιλώντας χθες σε συνέδριο του κόμματός του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ανέφερε ότι η λογική του “λύση να ’ναι και όπως να ’ναι” είναι πολύ επικίνδυνη και ο ίδιος θα ψηφίσει “όχι” σ’ ένα δημοψήφισμα σε περίπτωση επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. Στο περιουσιακό, τις εγγυήσεις και θέματα πολιτικής ισότητας υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και εάν η τ/κ πλευρά πει “ναι” σε μια δια της βίας και μη καλά προετοιμασμένη συμφωνία, θα θέσει εαυτό και πάλι σε θέση άμυνας.

Για την Ελβετία, ανέφερε ότι θα αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού και εάν οι συνομιλίες οδηγηθούν σ’ ένα ξεκάθαρο σημείο θα συζητηθεί το θέμα των χαρτών σε μία πενταμερή διάσκεψη, το ίδιο και το θέμα των εγγυήσεων. «Η μεγαλύτερη προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι να αποδυναμώσει το σύστημα ασφάλειας με την απόσυρση του τουρκικού στρατού», υποστήριξε.

Καλή επιτυχία στους δύο ηγέτες στο Μοντ Πελεράν ευχήθηκε η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ λέγοντας πως οι παρεκκλίσεις από το ΕΕ που θα περιλαμβάνουν κάποιες εξαιρέσεις σε βασικές αρχές όπως η ελεύθερη διακίνηση και το περιουσιακό δικαίωμα, είναι υποχρεωτικές για τους Τ/κ. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας θα τεθεί σε κίνδυνο, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ σέβονται τους κανονισμούς της ΕΕ.

Μόνο μέσα από τις παρεκκλίσεις, πρόσθεσε, θα μπορέσει να εξασφαλιστεί εγγυημένη πλειοψηφία στον «βορρά» σε σχέση με τον πληθυσμό και την περιουσία. Ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των Τ/κ τάσσεται υπέρ της συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων, κάτι που το καταδεικνύει και η σχετική απόφαση της «βουλής».

Όταν ήταν ο ίδιος διαπραγματευτής είχε συζητήσεις για το θέμα των χαρτών στη Γενεύη, ένα θέμα για το οποίο είχε διεξαχθεί αρκετή προετοιμασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν είπε ότι εάν τεθεί στη ημερήσια διάταξη το θέμα των χαρτών, ο μόνος χάρτης που υπάρχει είναι αυτός του σχεδίου Ανάν.

Κληθείς να σχολιάσει την έναρξη σήμερα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι εάν ο ίδιος ήταν στην Ελβετία “θα συζητούσα χάρτες αλλά θα είχα κάνει μια καλή προετοιμασία πρώτα γι` αυτό. Σήμερα λέγεται ότι δεν θα συζητηθούν χάρτες και αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε καλή προετοιμασία. Εγώ θα συζητούσα χάρτες αλλά πριν θα έλεγα `ας ορίσουμε ημερομηνία για μια πενταμερή συνάντηση`”.
Εάν δεν υπάρξουν δύο “ναι” στο δημοψήφισμα η λύση θα γίνει δυσκολότερη καθώς ο χρόνος φεύγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση