ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανένα κριτήριο δεν έκλεισε στο Μοντ Πελερεν

Μετά απο διαπραγμάτευση μιας εβδομάδας το εδαφικό αλλάζει πόλη

Ανταπόκριση-Μοντ Πελερέν-

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έκριναν πως η πρόοδος είναι τέτοια για συνέχιση των διαβουλεύσεων στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Οι συνομιλίες διακόπτονται για μία βδομάδα, όπου τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των πολιτικών ηγετών εκατέρωθεν. Στη συνέχεια θα επανέλθουν στην Ελβετία με απαντήσεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Γενεύη στις 19 Νοεμβρίου και την 20η θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν το πιο πιθανό, τρεις μέρες.

Δεν κατατέθηκε χάρτης

Το ότι δεν κατατέθηκε χάρτης ξεκαθάρισε με το τέλος της συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και επεσήμανε ότι η συζήτηση θα συνεχίσει την ερχόμενη Κυριακή στη Γενεύη κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου Αναστασιάδη. «Υπήρξε επικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και την επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη την ερχόμενη Κυριακή.

Επικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους 2 ηγέτες που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και μετά από εισήγηση του πτδ για αναβολή μιας βδομάδας και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν την επόμενη Κυριακή στη Γενεύη.

Όπως εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω και που θα πρέπει να γίνει εις βάθος ανταλλαγή απόψεων. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ως είχε υποσχεθεί τους αρχηγούς κομμάτων» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Συμφωνία επί των κριτηρίων

Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων τα οποία όπως ανέφερε να «αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη». Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν έχει τεθεί χάρτης καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Κληθείς να σχολιάσει για το αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, εξήγησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πως για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του κυπριακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού. Αν και υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα γι αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχίσει η προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή.

Κανένα κριτήριο δεν έκλεισε

 Ζητούμενο μέσα απο τη σημερινή καταληκτική ημέρα είναι το τι κέρδος άφησε η όλη διαδικασία στο Μοντ Πελερεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" κανένα κριτήριο δεν έκλεισε αλλα υπάρχει αυτή η πρόοδος που θα είναι ικανή να κλείσει το εδαφικό μέσα σε τρεις μέρες στη Γενευη.

Προστίθεται δε πως αν δεν συμφωνηθουν τα κριτήρια δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος γενικότερα στο εδαφικό.

Αρμόδιες πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν επι αυτού ενώ τόνισαν πως υπήρχε διάθεση για περαιτέρω συζήτηση απο τον Ακιντζι.

Δήλωση Εκ. Τύπου Ηνωμένων Εθνών

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, μετά και από το τέλος της μαραθώνιας διαβούλευσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησαν εντατικές διαπραγματεύεις κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο διάστημα των πέντε ημερών, συζητήθηκε το κεφάλαιο του εδαφικού και άλλα θέματα διεξοδικά. Παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος.

Μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αποφασίστηκε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει διακοπή μιας εβδομάδας και να ξανασυναντηθούν στη Γενεύη στις 20 Νοεμβρίου 2016, για να συνεχίσουν τις συσκέψεις.

Οι δύο ηγέτες, για ακόμα μια φορά, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη προς την Ελβετική Κυβέρνηση για την γεναιοδωρία και την φιλοξενία καθώς και την ανεκτίμη στήριξη προς τους ίδιους και τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

Το χρονικό της τελευταίας συνάντησης

00.08 Στις 20 Νοεμβρίου θα ξαναζητηθεί το κεφάλαιο του εδαφικού, αυτή τη φορά στη Γενεύη, όπως αποφάσισαν οι δύο ηγέτες μετά και από τη μαραθώνια διαβούλευση. Η όλη διαβούλευση θα διακοπεί για μία βδομάδα και αναμένεται να συνεχίσουν πλέον τη συζήτηση, πάλι στην Ελβετία, μία βδομάδα μετά.

22.23 Συνεχίζει η μαραθώνια διαβούλευση μετά από ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα των δύο πλευρών. 

22:40 Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα. Οι ηγέτες είχαν κάνει ένα διάλλειμα για διαβούλευση με την ομάδα του ο καθένας.

21.02 Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η κρίσιμη και τελευταία όπως όλα δείχνουν συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί, με τα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού, ακτογραμμές, αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν και ποσοστό εδάφους πολιτειών να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

19.44 Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με την επιστροφή του ετοιμάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την πιο πιθανή μέρα την Τετάρτη

19:00 Άρχισε πριν από λίγο η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

18:30 Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία 

16.21 Δεν ανοίξαμε ακόμη χάρτες ούτε έχει συζητηθεί ακόμη ημερομηνία για διάσκεψη είπε σε Τ/κ δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού κληθείς να τοποθετηθεί για το αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες.

15:30 Δεν θα δοθεί παράταση τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Ερωτηθείσα αν η συζήτηση επί των κριτηρίων για το εδαφικό θα συνεχιστεί στην Κύπρο, η ίδια πηγή σημείωσε πως αυτό θα γίνει γνωστό μετά την απογευματινή συνάντηση των ηγετών. Συμφωνα με πηγές της Κ, αναχωρούν από την Ελβετία το Σάββατο, στις 8.30 το πρωί. 

14:25 Μόλις διακόπηκε η πρωινή συνάντηση Αναστασιάδης Ακιντζί, η διαβούλευση αναμένεται να συνεχιστεί στις 17:30.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

13:40 Ξεκίνησε η διαδικασία μετά από το διάλειμμα μίας ώρας ώστε οι ηγέτες να διαβουλευτούν με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

12:45 Διακοπή σημειώνεται στις συνομιλίες στο Μοντ Πελερεν αυτή την ωρα για να υπάρξει διαβούλευση των ηγετών με τις ομάδες τους.

Η διαδικασία ξεκίνησε ως ήταν προγραμματισμένη το πρωί στις 9.30 τοπική ωρα και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 14.00.

Ακόμη δεν εχει γίνει ξεκάθαρο αν θα υπάρξει απογευματινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών.

Οι προοπτικές

Ήδη ακούγονται πολλά αναφορικά με το που βρίσκεται η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προοπτικές για επίτευξη αποτελέσματος είναι θετικές σε συνάρτηση με τα όσα έγιναν χθες.

Υπάρχει δουλειά να γίνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενώ δεν είναι γνωστή ακόμη η ακριβής ημερομηνία της πενταμερους παρά τα όσα ακούγονται.

Επίσης έγινε γνωστό απο πηγές πως ήδη υπάρχει ενημέρωση προς την Αθήνα για τα όσα γίνονται στην Ελβετία.

Καθοριστικές οι επόμενες ώρες για το Εδαφικό

Ενώ μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι η πληροφόρηση για τα συμβαίνοντα στο ξενοδοχείο που έχουν καταλύσει διαπραγματευτικές ομάδες και Αναστασιάδης-Ακιντζί κινούνταν στα όρια του κοινού εγγράφου και της αναμονής στο πότε τα κόκκινα και τα μπλε θα γίνουν μαύρα, φαίνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης η κατάσταση άλλαξε άρδην. 

Σήμερα Παρασκευή, αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελβετία (διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» απέκλεισαν σχεδόν μετά βεβαιότητας το ενδεχόμενο παράτασης, αν και ο Ακιντζί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο) και να υπάρξει κοινή ανακοίνωση εκ μέρους των δυο ηγετών για το αποτέλεσμα.

Στις 09:30 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε συνάντηση με την διαπραγματευτική του ομάδα, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι πρωινές συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 14:00 ενώ δεν αποκλείεται να έχουν συνάντηση και το απόγευμα. 

Πηγές κοντά την ε/κ πλευρά αλλά και διπλωματικές πηγές τόνισαν πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο εδαφικό, που όμως δεν είναι ανακοινώσιμη για την ώρα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνει δήλωση στον Τύπο αλλά όχι από τους ηγέτες καθώς και νωρίτερα το πρωί, να ανοίξουν χάρτες για το εδαφικό.

«Δεν αποκλείω τίποτα» δήλωσε διπλωματική πηγή στην «Κ» για να προσθέσει ότι το επόμενο διάστημα είναι ενδεχόμενη η ανακοίνωση ημερομηνίας για πολυμερή. Νοουμένου, όπως προστέθηκε, πως η διαδικασία για το εδαφικό δεν κλείνει παρόλη την πρόοδο στη Λευκωσία και πως θα συνεχιστεί στη Λευκωσία.

«Τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» τόνισε διπλωματική πηγή, μιλώντας για το τι αναμένεται να γίνει σήμερα, ενώ προηγουμένως οι πληροφορίες της «Κ» έκαναν λόγο για μια διαδικασία «τους ενός βήματος μπροστά και ένα πίσω». Το τι άλλαξε από τη Δευτέρα και ειδικά την Πέμπτη το απόγευμα, πέραν των δηλώσεων που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το ότι υπάρχουν προβλήματα, αναμένεται να γίνει γνωστό σήμερα το απόγευμα.

Η ημερομηνία της πολυμερούς
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Λευκωσία. Ο Μουσταφά Ακιντζί, καταρχήν, δήλωσε από το εστιατόριο Caveau de Vignerons όπου και έφαγε με τον Νίκο Αναστασιάδη και τους διαπραγματευτές εχθές το βράδυ, πως «αν πετύχουμε αύριο (σήμερα) θα ακολουθήσει η πολυμερής ή πενταμερής όπου θα ολοκληρωθούν όλα». Παρόλα αυτά αν και ρωτήθηκε για το αν θα ανοίξουν χάρτες σήμερα, εντούτοις απέφυγε να απαντήσει.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι τ/κ θέλουν να πάρουν ημερομηνία και μάλιστα όπως τονίστηκε «απεγνωσμένα» για να προχωρήσει η διαδικασία παρακάτω όταν και επιπρόσθετες πηγές τόνιζαν πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί είτε συμφωνία στο εδαφικό και πολυμερής είτε πολύ μεγάλη πρόοδος στο εδαφικό. Το ζήτημα που προκύπτει είναι για πότε θα οριστεί η ημερομηνία και ποια θα είναι τα ανοιχτά θέματα σε όλα τα κεφάλαια μέχρι τότε.

«Μαυρίζουν» τα μπλε και τα κόκκινα
Από το κοινό έγγραφο που κατατέθηκε για το εδαφικό, με τις εκ διαμέτρου όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» απόψεις και τα μπλε-κόκκινα να παραμένουν, η εξέλιξη που αφορά αυτή την πτυχή χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως θετική από αρμόδιες πηγές που τόνισαν μάλιστα πως τα σημεία αυτά «αρχίζουν να μαυρίζουν».
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν και μάλιστα μέχρι ενός σημείου περιμένουν χάρτες και στοιχεία σήμερα, όταν μάλιστα επαναλαμβάνεται πλέον πως δεν υπάρχει σενάριο αδιεξόδου στο Μοντ Πελερέν.

Σε ερώτηση για τα ανοιχτά θέματα τόσο των κεφαλαίων που συζητήθηκαν αρχές της εβδομάδας στην Ελβετία όσο και στο εδαφικό, εφόσον δεν αναμένεται να κλείσει αύριο παρά τη μεγάλη πρόοδο όπως αναφέρθηκε, τονίστηκε ότι θα δοθεί χρόνος για να υπάρξει διευθέτηση μέχρι την ημερομηνία της πενταμερούς.
Πάντως, όλες οι πληροφορίες της «Κ» συντείνουν πως ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι κομβικός μήνας για όλα τα ανωτέρω.

Οι τρεις στόχοι
Την ίδια ώρα, φαίνεται να ξεκαθαρίζει και η σειρά προτεραιότητας της Λευκωσίας αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει ως προς το εδαφικό και αυτοί είναι: ο πληθυσμός που θα επιστρέψει υπό ε/κ διοίκηση και οι περιουσίες, η έκταση και η ακτογραμμή.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως βάσει του τελευταίου ειδικά, πολλά είναι τα σενάρια που παραμένουν ανοιχτά για το εδαφικό, χωρίς να γίνεται όμως αναφορά σε τοποθεσίες για την ώρα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί ούτε και σήμερα. Το ποια είναι πράγματι τα περιθώρια κινήσεων που υπάρχουν από την πλευρά Ακιντζί και που μάλιστα κινητοποίησαν τη διαδικασία ώστε να υπάρξει πρόοδος, μένει να φανεί, εφόσον αν αυτό ισχύει σημαίνει πως μέχρι και σήμερα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του.

Τι ειπώθηκε χθες από Αναστασιάδη, Έιντε, Ακιντζί
Κατά τη διάρκεια του δείπνου στο οποίο παραβρέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύζυγό του, όπως και ο Μουσταφά Ακιντζί και οι διαπραγματευτικές ομάδες, στο Caveau de Vignerons, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο πρώτος που βγήκε για δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την κρισιμότητα της μέρας και πως το Μοντ Πελερέν δεν είναι το τέλος του δρόμου. «Αύριο θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί. Πρέπει να πω ότι στη πρώτη μιαμιση μέρα αναλώθηκε η συζήτηση σε θέματα που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια, και θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε περαιτέρω πρόοδος σε εκκρεμούντα θέματα. Το πιο σημαντικό ήταν η συζήτηση του περιουσιακού που παρατηρήθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος. Ξεκινήσαμε σήμερα το εδαφικό. Υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει ένα καλό κλίμα. Αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το διάλογο που θα ακολουθήσει την αυριανή μέρα. Τα πάντα όσον αφορά την κατάληξη εδώ όσον αφορά το εδαφικό με την έννοια της συμφωνίας στα κριτήρια ή όχι. Να μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι δεν είναι βεβαίως η καταληκτική συνάντηση.

Εδώ και 42 χρόνια διαπραγματευόμαστε για το Κυπριακό. Η προσπάθεια τώρα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Πρώτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία στα κριτήρια, δεύτερο είναι με βάση τα κριτήρια να καταβληθούν χάρτες οι οποίοι θα αποτυπώνουν τη συμφωνία στα κριτήρια. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι υπάρχει πρόοδος και συνεπώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρώσουμε αυτό που επιδιώκουμε, δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας, θα συνεχίσουμε στην πατρίδα μας.», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε για το ότι πολλά θα φανούν σήμερα, από τα θέλω της κάθε πλευράς και πως μπορεί να υπάρξει μια μικρή παράταση στη διαδικασία. “Και εσείς μέσα στο κρύο θέλετε να δείτε το πρόβλημα να λύνεται και εμείς αυτό θέλουμε και γι` αυτό προσπαθούμε. Ευχή μας να μπορέσουμε αυτό να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα, να μπορέσει να υπάρξει μια νέα ζωή στις νέες γενιές και στις δύο κοινότητες”, δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν στα κριτήρια του εδαφικού ήρθαν σε ικανοποιητικό επίπεδο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “σε αυτό το θέμα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει αύριο”. Σε ερώτηση για τον καθορισμό της πενταμερούς διάσκεψης, είπε ότι εάν αύριο έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα “η πενταμερής διάσκεψη θα έρθει αβίαστα. Αυτός είναι ο στόχος”.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει δήλωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση αυτή τη στιγμή, αλλά “σίγουρα θα γίνει. Δηλαδή είτε είναι θετικό (το αποτέλεσμα) είτε είναι αρνητικό,που κανείς μας δεν εύχεται να είναι αρνητικό, σίγουρα θα γίνει μια δήλωση”.

Ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας πως έγινε πολύ σκληρή δουλειά και από τους δυο ηγέτες και τους διαπραγματευτές και τις διαπραγματευτικές ομάδες για τα πιο δύσκολα θέματα του Κυπριακού. Ανέφερε πως είναι συνεχώς εντυπωσιασμένος από την αφοσίωση των δυο ηγετών και το κουράγιο που επιδεικνύουν για να επιλύσουν αυτά τα θέματα, τα οποία όπως επεσήμανε δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Είπε πως άκουσε τις δηλώσεις που οι ηγέτες έκαναν έξω από το εστιατόριο και πως συμφωνεί μαζί τους απόλυτα.

Ανέφερε πως αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουν επικεντρωθεί τον περισσότερο χρόνο στα θέματα του εδαφικού, στα κριτήρια για το εδαφικό, πάντα ενθυμούμενοι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτό. Aπηχώντας, όπως είπε, αυτά που ανέφεραν και ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε πως αύριο είναι μια κρίσιμη ημέρα, ίσως μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην όλη διαδικασία. Και έχω προσδοκίες ότι θα το κάνουμε αυτό σωστά, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το βαθμό αισιοδοξίας του ότι θα φθάσουν σε αποτέλεσμα την Παρασκευή, ο κ. Ειντε είπε πως είναι πάντα ρεαλιστικά αισιόδοξος και πως αυτό σημαίνει πως πιστεύει πως αυτό είναι δυνατό. “Αλλά γνωρίζω επίσης τις προκλήσεις που ακόμη έχουμε να ξεπεράσουμε”, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε προηγουμένως περίπτωση στην οποία οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση για αυτά τα θέματα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X