ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομπάμα: Πιθανή η λύση του Κυπριακού τις επόμενες βδομάδες ή μήνες

Δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου παραθέτει απόψε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 10 και 45 προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος Airforce του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίο είναι ο τέταρτος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

Εκεί τον υποδέκτηκε αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, και στη συνέχεια έφτασε στο Προεδρικό όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Την υποδοχής ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Για κυπριακό, Σκόπια, και συνθήκη της Λωζάννης μίλησε ο Έλληνας Πρόεδρος στον Ομπάμα
Τρία ήταν τα σημεία στα οποία στάθηκε κατά την ομιλία του ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Το κυπριακό, η συνθήκη της Λωζάννης και τα Σκόπια, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας.

«Το κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα. Είμαστε υπέρ της δίκαιης λύσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και μιας βιώσιμης λύσης. Δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής ή στρατούς κατοχής ή καθεστώτος εγγυήσεων. Μια τέτοια λύση θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ και κάτι τέτοιο για εμάς θα ήταν αδιανόητο» είπε για το κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος.

Στην απάντησή του, μπροστά στις κάμερες δεν τοποθετήθηκε για κανένα από τα θέματα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η αναφορά του ήταν γενικού περιεχομένου ως προς την Ελλάδα.

«Αυτό θα είναι το τελευταίο μου ταξίδι και ήθελα να γίνει ένα ταξίδι στη γενέτειρα της Δημοκρατίας και στις ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς αυτές δημιουργούνταν. Καταλαβαίνουμε πως μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά περνάμε μια χρονική στιγμή που τα πράγματα βελτιώνονται και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι μόνο καλή για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους νέους αλλά και σε όλους. Επίσης παράλληλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεστε τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα. Το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο ενός κράτους, εξού και συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και με την Ελλάδα. Εκτιμούμαι την ιδιαίτερη συνεργασία στα θέματα συνεργασίας στην τρομοκρατίας, ενώ από την άλλη, είναι δυνατές, οι νατοϊκές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις των δυο χωρών, εξέφρασε δε την ελπίδα να μπορέσει να επισκεφθεί την Ακρόπολη ενώ ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία.

Αναφορές στο Κυπριακό έγιναν και στο πλαίσιο της συνάντησης του Ομπάμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρει ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί σε συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία. Στη συνέχεια σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό τις επόμενες βδομάδες ή μήνες να γίνει κάτι για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

«Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Ε/κ και Τ/κ. Τα καλά νέα είναι πως έχουμε δυο ηγέτες, ειλικρινώς προσηλωμένους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Για να επωφεληθούν και οι δυο λαοί. Αν τα μυαλά των δυο ηγετών κάπου συναντηθούν, θα μπορούμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε τη συμφωνία με τρόπο που αυτή να επικυρωθεί από τις δυο πλευρές.

Έχουμε επενδύσει χρόνο σε αυτό, ο κ. Μπάιντεν έχει επενδύσει χρόνο στο κυπριακό, και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες. Είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες να γίνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Για μια λύση που θα εξασφαλίζει ισοτιμία, φυσικά δεν θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές 100%. Αν πάντως, ένας μηχανισμός βρεθεί για μια μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status guo, θα υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή.

Είναι δυνατή μια λύση στο κυπριακό
Προηγουμένως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέρουντα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω πως αυτή η λύση είναι δυνατή».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολλά από εκείνα τα σημεία εντός και εκτός χώρας στα οποία πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το κυπριακό.

«Συζητήσαμε για την ανάγκη να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στις δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται. Οι συνομιλίες φέρουν την ελπίδα αλλά καίρια ζητήματα μένουν ανοιχτά. Η λύση να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων στο νησί», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Στις 19:30 ο Μπαράκ Ομπάμα παρακάθεται σε επίσημο δείπνο, άνευ συζύγων, που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Επόμενη στάση του Προέδρου Ομπάμα μετά την Αθήνα είναι η Γερμανία. Εκεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X