ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη η συνεδρία της Βουλής

Στο μικροσκόπιο της Βουλής το Κυπριακό σε μια μαραθώνια συνεδρία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με άδεια έδρανα ξεκίνησε από το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τις εξελίξεις του κυπριακού, έστω και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα της συνάντησης των δύο πλευρών στο Μον Πελερέν. Άδεια ήταν αρχικά τα έδρανα κυρίως στην πλευρά του ΑΚΕΛ του ΔΗΣΥ αλλά και του ΔΗΚΟ, το οποίο και επέμενε για την πραγματοποίηση αυτής της τοποθέτησης. Ενδιαφέρον προκάλεσε το οτι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που επέμεναν γι αυτή τη συζήτηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν οι τελευταίοι πολιτικοί αρχηγοί που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα. 

Με ιδιαίτερη φόρτιση μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου επισημαίνοντας πως γεννηθήκαμε ελεύθεροι και θα πεθάνουμε ελεύθεροι, γεννηθήκαμε Έλληνες και θα πεθάνουμε Έλληνες. Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τον τρόπο που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος όπως και ο Μιχάλης Γιωργάλλας που επεσήμανε ωστόσο πως η Αλληλεγγύη δεν είναι λυσοφοβική. Ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως ο Πρόεδρος συμπεριφέρεται ωσαν να και είναι προσωπική του υπόθεση του κυπριακό, ενώ ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να μην είμαστε οι τελευταία γενιά Ελλήνων. Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για μυστικές διαπραγματεύσεις και ελλιπή ενημέρωση ούτως ώστε να εκβιάσουν και να αιφνιδιάσουν τον λαό. Ο Άντρος Κυπριανού από την πλευρά του κάλεσε τις δυνάμεις που αποκηρύσσουν τη ΔΔΟ ως λύση και θέλουν ενιαίο κράτος να το πουν ανοικτά και εξήγησε πως σε αντίθεση με άλλα κόμματα το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί εκδικητικά στο ζήτημα του κυπριακού. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την άλλη απευθυνόμενος στον Νικόλα Παπαδόπουλο εξήγησε πως για πρώτη φορά γίνονται πραγματικές διεργασίες σε ζητήματα οικονομίας και πως με τις σωστές ρυθμίσεις θα υπάρξει πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη.

Το απόγευμα ακολούθησαν δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ νωρίτερα είχαν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις οι υπόλοιποι βουλευτές.

Αβέρωφ: Δε στηρίζουμε ούτε απορρίπτουμε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει

«Η παράταξη μας δεν στηρίζει μια συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε απορρίπτει όμως μια συμφωνία που δεν υπάρχει» επεσήμανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξηγώντας πως άλλοι από τις 9 το πρωί απορρίπτουν κάτι που δεν υπάρχει. Απαντώντας στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι προσπαθούν πίσω από κλειστές πόρτες να επαναφέρουν το Σχέδιο Ανάν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως έχει μόνο ένα έγγραφο από Πρόεδρο που ζητούσε να επαναφέρουμε το Σχέδιο Ανάν. 

ΑΚΕΛ: Εμάς μας βρίζατε και δεν μας αφήνατε να διαπραγματευτούμε

«Είναι άξιο απορίας για ποιο λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στην αναφορά για παρόμοια συνθήματα με αυτά των πραξικοπηματιών» ανέφερε ο κ. Κυπριανού εξηγώντας πως η τοποθέτησή του προοριζόταν για τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ. «Μας σέβονται λένε και τους βρίζουμε μας λένε ότι δεχόμαστε εγγυήσεις παραμονή στρατευμάτων, τι στιγμή που λέμε τα αντίθετα από όσα μας αποδίδουν» αναφέρει ο κ. Κυπριανού. «Λένε ότι μας σέβονται και θέλουν εθνική ενότητα» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως «εμάς μας βρίζατε όλοι ανεξαιρέτως, δεν μας επιτρέψατε να διαπραγματευτούμε και παρόλα αυτά εμείς δεν συμπεριφερόμαστε το ίδιο» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Νικόλας: Σας καλούμε να εγκαταλείψετε την πορεία της διχόνοιας

«Άκουσα πάρα πολλούς χαρακτηρισμούς απόψε μας είπαν γκρίζους λύκους, υπερπατριώτες τα ίδια συνθήματα με πραξικοπηματίες» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. «Ευχαριστούμε. Αυτός είναι ο σεβασμός σας προς τη δημοκρατία και τη διαφορετική άποψη» επεσήμανε. «Δεν ακούσαμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Ελπίζω να μας λύσετε τις απορίες μέχρι το δημοψήφισμα. «Λέχθηκε ότι μία κακή λύση είναι το ίδιο με μη λύση. Μία κακή λύση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, μπορεί να οδηγήσει στην τουρκοποίηση της Κύπρου να οδηγήσει στην ξενιτειά και γι αυτό πρέπει να προσέχουμε. Στη μη λύση έχουμε την ΚΔ που μας προστατεύει στην κακή λύση ένας θεός ξέρει ποιος μας προστατεύει». Μας λένε για κινδυνολογίες αυτοί που προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τον λαό μας με μια κακή λύση επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. Το να λέει κάποιος οτι χρησιμοποιούμε τα ίδια συνθήματα με εκείνα που έλεαν εκείνοι που το 1974 ήθελαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι προσβλητικό και δεν το ανέμενα επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ επισημαίνοντας οτι εκείνοι άλλαξαν πλέον πλεύση. Εμείς αναγνωρίζουμε την ιστορική προσφορά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων του τόπου. Εμείς με την αριστερά συνεργαστήκαμε σε δύσκολους καιρούς και με την Δεξιά για να διαφυλάξουμε την οικονομική προοπτική του λαού μας ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Εμείς σας πιστώνουμε με καλές προθέσεις ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πορεία της διχόνοιας. 

«Αν η λύση είναι τόσο καλή όσο αναφέρουν κάποιοι διερωτώμαι γιατί δεν την υπέγραψε ήδη ο Πρόεδρος» ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Κοτζιάς έγραψε επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας «ότι η λύση θα πρέπει να ανατρέπει τις συνέπειες της εισβολής αν δεν ανατρέπονται θα εξυπηρετούν την Τουρκία.

Σιζόπουλος: Η χειρότερη λύση διχοτόμησης

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στην τοποθέτησή του ανέφερε πως συζητείται η χειρότερη λύση διχοτόμησης. «Ό,τι είναι υπέρ μας το στείλαμε στον κάλαθο των αχρήστων» επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος. Καταγγέλλοντας τις επικρίσεις που δέχεται περί διχοτόμησης ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΔΕΚ πάλεψε πολλά χρόνια για τον λαό.

Περδίκη: Να ξανατεθεί ψήφισμα για το κυπριακό

Ο Γιώργος Περδίκης κατά τη δευτερολογία του επεσήμανε οτι δεν λέχθηκε τίποτα καινούργιο, ιδιαίτερα από τα δύο μεγάλα κόμματα και κάλεσε τη βουλή να ξανατεθεί το ψήφισμά του για το κυπριακό. 

Χρίστου: Ο Πρόεδρος να επιστρέψει ως Πρόεδρος κράτους 

«Η κοινή γνώμη παρακολουθεί το τι λέει ο καθένας και θα κάνει τις επιλογές της» επεσήμανε. «Θα σταθώ στο ότι αναφέρθηκε ο κ. Τορναρίτης ότι το επόμενο διάστημα πιθανόν να ζήσουμε ιστορικές στιγμές. Ο ιστορικός του μέλλοντος για να καταγράψει ιστορικές στιγμές θα πρέπει να δει ότι ο λαός αντιστάθηκε» σημείωσε. «Να ευχηθώ» κατέληξε «ότι ο πτδ θα πάει ως πρόεδρος κράτους και θα επιστρέψει ως πρόεδρος κράτους» 

Επίθεση Τορναρίτη σε Νικόλα

Επίθεση απέναντι στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο εξαπέλυσε ο Νίκος Τορναρίτης μιλώντας από το βήμα της βουλής. Χαρακτηριστική η εξομοίωση των δηλώσεων του ΔΗΚΟ όπως είπε με τους Γκρίζους Λύκους επικρίνοντάς τον παράλληλα για την πρόσφατη τοποθέτησή του οτι περί Θράκης εαν διαμείνουν κάποιοι Τ/κ στη Μόρφου/ Ο κ. Τορναρίτης κατηγόρησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο για πληρωμένες διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον της λύσης που έπεται. 

Η πρωϊνή συνεδρία

Με τους πολιτικούς αρχηγούς να μην έχουν ακόμη ενημερωθεί για τις εξελίξεις της πρώτης φάσης στο Μον Πελερέν και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη δεύτερη φάση κρίσιμων συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, η βουλή κατήλθε σε ολοήμερη συνεδρία ούτως ώστε να συζητήσει τις εξελίξεις. Απαντήσεις και εντάσεις υπήρξαν από νωρίς μεταξύ των βουλευτών.

Απαντήσεις προς Νικόλα από Αβέρωφ

Με απαντήσεις προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επισημαίνοντας οτι είτε βρίσκεται σε πλήρη συσκότηση είτε ξέρει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από τον καθένα. Τον διαβεβαίωσε υπενθυμίζοντάς του οτι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαφωνήσει στα οικονομικά πως το κόστος του ομοσπονδιακού συστήματος δεν θα είναι μεγαλύτερο από το σημερινό. "Γίνεται διαπραγμάτευση εδώ και δεκαετίες για μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία. Κάποιοι έχουν αντιρρήσεις γι’ αυτό το χαρακτήρα της λύσης που επιδιώκουμε. Ωστόσο, ο δικοινοτικός χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προέκυψε από αυτή τη διαπραγμάτευση. Ο δικοινοτικός χαρακτήρας ήταν κυρίαρχο και ουσιαστικό στοιχείο του ενιαίου κράτους του 1960. Υπάρχει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είχε ως θεμέλιο τον δικοινοτικό χαρακτήρα. Εμείς όλοι που, πολύ σωστά, επικαλούμαστε και θέλουμε να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην την υποσκάπτουμε οι ίδιοι. Αμφισβητώντας τη δικοινοτικότητα είναι σαν να αμφισβητούμε άθελα μας το κράτος αυτό που έχουμε ως προμετωπίδα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και από τις δυο διεθνείς συνθήκες που τη συνοδεύουν αναπόσπαστα, είναι κράτος με δυο χωριστές κοινότητες στις οποίες αποδίδεται συνταγματική οντότητα και συνταγματικές εξουσίες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

"Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι για δεκαετίες τώρα καταγγέλλαμε την Τουρκία ότι προσπαθούσε να ξεφεύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή τη Δικοινοτική-Διζωνική Ομοσπονδία και απεργαζόταν δυο χωριστά κράτη ή συνομοσπονδία. Και προσπαθήσαμε πολύ και αναζητήσαμε και βρήκαμε συμμαχίες και στήριξη για να παραμείνει η προοπτική λύσης του Κυπριακού στο στόχο της ΔΔΟ" υπογράμμισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να προσθέσει πως κάποιοι συζητούν στη βάση του ότι «μια χαρά είμαστε τώρα και γιατί να ψάχνουμε αλλαγές ή να διακινδυνεύσουμε».
"Εμείς όμως δεν ξεχνούμε ότι υπάρχει κατοχή. Δεν συμβιβαζόμαστε να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα. Ούτε αποδεχόμαστε το status quo με 40,000 Τούρκους στρατιώτες. Δεν δεχόμαστε λιγότερη ασφάλεια από ότι νοείται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ούτε ξεγράφουμε σπιθαμή κυπριακής γης και ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε τα δεδομένα της κατοχής είναι ο διάλογος. Και διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας συμφωνίας για ομοσπονδία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προεργασία και προσαρμογή σε θέματα οικονομικών θεσμών και λειτουργιών. Είναι εδώ διεθνείς οργανισμοί και τεχνοκράτες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα, ενώ υπάρχει και επαγρύπνηση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να έχουμε μια ομαλή μετάβαση, αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι βέλτιστες πρακτικές και κανόνες. Εφόσον μπουν κάτω οι σωστές ρυθμίσεις, τότε θα είναι αδιαμφισβήτητα μια πρωτόγνωρη οικονομική δυναμική και ταχύτατη ανάπτυξη που θα έρθει με τις σημαντικές οικονομίες κλίμακας, αλλά και τις νέες ευκαιρίες σε μια επανενωμένη μεγαλύτερη οικονομία" ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

 Άντρος Κυπριανού: Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό με τους Τ/κ συμπατριώτες μας

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ, μιλώντας από το βήμα της βουλής χαιρέτησε τη συζήτηση και κάλεσε να επικρατήσει πνεύμα ενότητας, καθώς οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει την χειρότερη υπηρεσία για τον τόπο ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως κάποιοι από τους προηγούμενους πολιτικούς αρχηγούς, παρουσίασαν πως η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι ιδανική, κάτι που δεν ισχύει, καθώς όπως επεσήμανε η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της εισβολής και της κατοχής. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ωραιοποιήσει τα πράγματα αλλά ούτε να τα δαιμονοποιήσει επισημαίνοντας πως το κόμμα του θα μπορούσε να λειτουργήσει εκδικητικά όπως έκαναν άλλα κόμματα. Ωστόσο όπως ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, το ΑΚΕΛ είναι πατριωτικό κόμμα και δεν διανοείται να συμπεριφερθεί όπως άλλοι στο παρελθόν. Κάλεσε παράλληλα τα κόμματα τα οποία διαφωνούν με τη ΔΔΟ και πιστεύουν σε ένα ενιαίο κράτος να βγουν επίσημα να διαφωνήσουν με το συμφωνημένο σχέδιο λύσης. Επεσήμανε πως για το ΑΚΕΛ θεωρείται δεδομένος ένας συμβιβασμός, αλλά συμβιβασμός με τους Τ/κ συμπατριώτες μας και όχι με κανέναν άλλο. Έκανε εκτενή αναφορά οτι διαχρονικά στηρίχθηκε από όλους τους αρχηγούς η λύση σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. 

Νικόλας Παπαδόπουλος: Στόχος να αιφνιδιάσουν και να εκβιάσουν τον λαό μας

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ από το βήμα της βουλής κάνοντας λόγο για ελλιπή ενημέρωση από πλευράς του προέδρου. «Η συμφωνία που θα καθορίζει το μέλλον των παιδιών μας είναι επτασφράγιστο μυστικό» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλο επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ενημέρωσης είναι επιλογή τακτικής. «Στόχος τους ο αιφνιδιασμός και εκβιασμός του λαού μας» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι θέλουν να κρατάνε στο σκοτάδι τον λαό θεωρώντας τον αδυναμία και πρόβλημα. Κάποιοι σήμερα προσπαθούν να μας εφαρμόσουν ένα οικονομικό πείραμα τύπου Βοσνίας ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λύση που διαπραγματεύεται. «Η συμφωνία που θα καθορίζει το μέλλον των παιδιών μας είναι επτασφράγιστο μυστικό» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλο επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ενημέρωσης είναι επιλογή τακτικής. «Στόχος τους ο αιφνιδιασμός και εκβιασμός του λαού μας» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι θέλουν να κρατάνε στο σκοτάδι τον λαό θεωρώντας τον αδυναμία και πρόβλημα. γιατί με αυτό τον τρόπο θα εκφοβιστεί ο λαός μας που αυτοί μόνο. «Μας έχετε ταράξει εδώ και καιρό ότι δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ομοσπονδία εξαιτίας των ψηφισμάτων που έχουμε υπογράψει» ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Γιατί εγκαταλείψατε αυτά τα ψηφίσματα για την αριθμητική ισότητα» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επειδή συμφέρει στην ε/κ κοινότητα; πρόσθεσε. Αυτό που προτείνεται είναι η διάλυση της ΚΔ και η αντικατάστασή της με ένα τουρκικο προτεκτοράτο. Αυτό το ετοιμόρροπο κατασκεύασμα θα καταρρεύσει και οι πολίτες μας θα είναι μία κοινότητα επεσήμανε προσθέτοντας ότι οι Ε/κ θα μετατραπούν σε Παλαιστήνιους. Όπως επεσήμανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχειρείται λύση χειρότερη από αυτή του Σχεδίο Ανάν. 

Σιζόπουλος: Να μην είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων

Λανθασμένη χαρακτηρίζει τη διαχείριση των συνομιλιών από τον Πρόεδρο ο Μαρίνος Σιζόπουλος Μιλώντας από το βήμα της βουλής επεσήμανε οτι εδώ και 42 χρόνια δεν έχουμε κατορθώσει να υιοθετήσουμε μία κοινή εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

"Η ΕΔΕΚ διαχρονικά ακολουθεί μια σταθερή πολιτική στηριγμένη σε τεκμηριωμένη και ορθολογική ανάλυση δεδομένων.
Η τακτική που ακολούθησε ο ΠτΔ στις συνομιλίες αποδεικνύεται λανθασμένη
Δεν τήρησε τη διαδικασία που ο ίδιος είχε εξαγγείλει, της Διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων, και του «πάρε – δώσε»
Δυστυχώς, 42 χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουμε κατορθώσει να υιοθετήσουμε μια κοινή εθνική πολιτική, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και τη λύση του κυπριακού. Φυσικά όχι με δική-μας ευθύνη
Ακόμα και το ομόφωνο ανακοινωθέν του Ε.Σ. του Σεπτεμβρίου του 2009 παραβιάζεται με αθέτηση προνοιών-του όχι με δική-μας υπαιτιότητα.
Επιτέλους, κάποιοι οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Επιδιώκουν λύση στο πλαίσιο ένα κράτος, ένας λαός ή λύση δύο κρατών υπό την επίφαση δήθεν της ομοσπονδίας με γεωγραφικό διαχωρισμό που ήταν σταθερά ο πάγιος στόχος της Τουρκίας;
Θα πρέπει να καταστεί τελεσίδικα σαφές ότι η ΔΔΟ με τις πρόνοιες που συζητούνται ή/και που έχουμε αποδεχθεί ως περιεχόμενο δεν είναι ομοσπονδία πολιτών, αλλά ομοσπονδία κρατών, δηλ. συνομοσπονδία. Στην ουσία είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης
Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά-του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει" ανέφερε.
"Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό-μας, Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων" κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

 

Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος βλέπει το κυπριακό σαν να είναι προσωπική του υπόθεση

Στο βήμα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των εξελίξεων. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμπεριφέρεται ωσάν το κυπριακό να είναι προσωπική του υπόθεση. Προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως κανενού οι ώμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας κακής λύσης. 

"Κανένας δεν θέλει περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους τη λύση" ανέφερε εξηγώντας πως ο λαός δεν έχει ανάγκη από παραμύθια τύπου «η λύση θα φέρει ανάπτυξη» για να αγκαλιάσει και να στηρίξει μια δίκαιη λύση. "Αυτοί που επικαλούνται τέτοια παραμύθια, αυτοί που επισείουν εκβιασμούς και απειλές, το κάνουν γιατί γνωρίζουν πως ο λαός μας δεν θα συμβιβαστεί με μια λύση που θα καταλύει το κράτος του και θα είναι θνησιγενής. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουμε, όπως κάποιοι μας συμβουλεύουν, για να αποφύγουμε μιαν απόπειρα δολοφονίας. Όσο σημαντική, λοιπόν είναι η επίτευξη λύσης, άλλο τόσο αν όχι σημαντικότερη είναι η επόμενη μέρα της λύσης" δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.
"Η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά την εδαφική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της να ζουν, να εργάζονται και να συνεργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για όλους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής. Αυτή και μόνο η λύση εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Εμείς δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε κανένα δικαίωμα από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Ούτε όμως αποδεχόμαστε περιορισμό των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων.
Για να πετύχουμε μια τέτοια λύση θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διεκδικητική στρατηγική η οποία θα ανατρέπει τους Τουρκικούς σχεδιασμούς και θα καθιστά τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία. Μόνο όταν η Τουρκία έχει πραγματικό κόστος θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης. Συνεχίζοντας την τακτική των μονομερών υποχωρήσεων, των συγκλίσεων με ασάφειες, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να επιτρέψουμε στην Τουρκία να διαιωνίσει με τη μια ή την άλλη μορφή τη διχοτόμηση" κατέληξε.

Άδεια έδρανα

Παρά την επιμονή των κοινοβουλευτικών κομμάτων για συζήτηση του κυπριακού στην ολομέλεια της βουλής, η αίθουσα της ολομέλειας είναι με λίγα μέλη. Σημαντικές οι απουσίες των βουλευτών του ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ενώ τελευταίοι οι οποίοι προσήλθαν στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος οι οποίοι και πρωτοστάτησαν για την εν λόγω παραθώνια συζήτηση. 

Γιωργάλλας: Δεν είμαστε λυσοφοβικοί

Στο βήμα εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη ο Μιχάλης Γιωργάλλας. Ο κ. Γιωργάλλας έκανε μία ιστορική αναδρομή των διεθνών εξελίξεων αλλά και του κυπριακού προβλήματος. Επικρίνοντας κάποιους που κάνουν λόγο οτι ο κόσμος κουράστηκε με το κυπριακό, ο κ. Γιωρκάλλας επεσήμανε πως έχουμε ακόμα τη βιολογική και ψυχολογική δύναμη να αντέξουμε για τον αγώνα. Θα στηρίξουμε με πάθος μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς όπως ανέφερε η Αλληλεγγύη δεν είναι λυσοφοβική. 

Περδίκης: κανένας δεν είναι δεδομένος

Περδίκης: Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανεβαίνοντας στο βήμα έκανε λόγο για σκοτεινά παρασκήνια διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζοντας ατυχή την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να μεταβεί στο Μον Πελερέν. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη υπογραφής αμυντικών συμφωνιών και ζ'ητησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός το επόμενο διάστημα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Περδίκης προειδοποίησε τον Πρόεδρο οτι η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανένας λαός δε μπορεί να θεωρείται δεδομένος, ιδιαίτερα όταν νιώθει παραμελημένος περιφρονημένος και καταπιεσμένος. 

ΕΛΑΜ: Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε Έλληνες

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ο οποίος σε ιδιαίτερα φορτισμένος ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά με τα μαύρα (οι ΕΛΑΜίτες) από αυτό το βήμα σας στέλνουν ένα μήνυμα: γεννηθήκαμε ελέυθεροι και θα πεθάνουμε ελεύθεροι. Γεννηθήκαμε Έλληνες και θα πεθάνουμε Έλληνες ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως όλα δείχνουν πάντως οι εξελίξεις στο κυπριακό θα συζητούνται για 9 ώρες. Σε σχέση ότι αφορά με την κατανομή του χρόνου ομιλίας, στο Δημοκρατικό Συναγερμό έχουν παραχωρηθεί 115 λεπτά ομιλίας, στο ΑΚΕΛ 105 και στο ΔΗΚΟ 70. Από 40 λεπτά συμφωνήθηκε να χρησιμοποιήσουν τα κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη ενώ στο Κίνημα Οικολόγων και ΕΛΑΜ κατανεμήθηκαν από 35 λεπτά.

Σε σχέση με τις δευτερολογίες αναμένεται να παραχωρηθούν από 15 λεπτά στους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ), 10 λεπτά στο ΔΗΚΟ ενώ στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων θα παραχωρηθούν από 5 λεπτά με τα μικρότερα κόμματα να τοποθετούνται πρώτα.

Αρχίζει ενημέρωση ο Πρόεδρος
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αρχίσει από την Παρασκευή την ενημέρωση μελών του Εθνικού Συμβουλίου για το κυπριακό. Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και Δημήτρη Χριστόφια ενώ από τους αρχηγούς, την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Το Σάββατο θα συνεχίσει την ενημέρωσή του και προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση