ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς συμφωνία για τα κριτήρια του εδαφικού

Έντονος προβληματισμός των ΗΕ στο κοινό ανακοινωθέν

Ενώ οι δύο πλευρές έφυγαν από το Μοντ Πελεράν στις 11 Νοεμβρίου, στο παρά πέντε μιας συμφωνίας για το εδαφικό και με στόχο τη διαβούλευση, τουλάχιστον της Λευκωσίας με την Αθήνα, το τότε θερμό κλίμα πάγωσε το διήμερο 20-21 Νοεμβρίου και οι δύο ηγέτες «επιστρέφουν στην Κύπρο για να προβληματιστούν για τα περαιτέρω» σύμφωνα με μια εξίσου «παγωμένη» ανακοίνωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Το τι προέκυψε και δεν βγήκε τελικά άσπρος καπνός από Μοντ Πελεράν δεν φαίνεται να είναι άσχετο με την ανάμιξη στο παρασκήνιο της Άγκυρας και της Αθήνας. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή και την Κυριακή υπήρξαν δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν ενώ έγιναν και επαφές των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών.

02:35 Δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς, είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκική στάσης δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η πολύ υποσχώμενη διαδικασία που μέχρι σήμερα μέσα από παραγωγική διαπραγμάτευση έχει οδηήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σ΄νολο του κυπριακού λαού.
Έχω ακούσει να γίνεται κριτική από τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, η οποία είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το τι έγινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. δεν ειναι επιθυμία μας να μπούμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ειδικότερα αυτό το βράδυ που είναι μια δύσκολη βραδιά για την πατρίδα μας και δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς. Ο πρόεδρος της Δημορκατίας επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ό'τι είναι δυνατό για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν είναι ξεκάθαρη η βούληση μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι θα είναι ευκολη αυτή η προσπάθεια. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να κρύψω την λύπη μας για το σημερινό αποτέλεσμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα ακολουθήσει ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι επιστρέφοντας στην Κύπρο ο Πρόεδρος θα ανασκοπήσει την όλη κατάσταση και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Αυτή την στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει όλη η διαδικασία.
Θέλω να επαναλάβω, γιατί είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του ΠτΔ, πρόθεση η οποία δεν αποτυπώνεται απλά μέσα από δημόσιες δηλώσεις αλλά διαφαίνεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και διαφαίνεται από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».

01:54 ΗΕ: Δεν επιτεύχθηκαν οι απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικού (ολοκληρωμένη η ανακοίνωση των ΗΕ)

Όπως αναφέρεται «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν».

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, προστίθεται.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να προβληματιστούν για την μελλοντική πορεία, προστίθεται.

Τέλος σημειώνεται πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ `Ειντε θα θέσει αυτές τις εξελίξεις υπόψη του Γενικού Γραμματέα.

01:49 Ανακοίνωση ΗΕ: Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους δεν ήταν δυνατόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών.

01:40 Αδιέξοδο στις συνομιλίες αναφέρουν τα ΗΕ

01:32 Αναμένεται από στιγμή σε στιγμή το σχετικό κοινό ανακοινωθέν.

01:25 Με ανάρτηση του στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε το αποψινό αδιέξοδο για κατάληξη σε συμφωνία ως προς τα κριτήρια. 

01:05 Ε/κ πηγές λένε πως ετοιμάζεται ανακοίνωση και πως η διαπραγμάτευση τελειώνει.

01:02 Η kibris επικαλούμενη Ε/κ πηγές λέει πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά.

00:55
Ανακοίνωση της "προεδρίας" κάνει λόγο για μαξιμαλιστική στάση της Ε/κ πλευράς η οποία δεν συμβάλει την πρόοδο.

00:40 Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει χάρτης απόψε και πως η συζήτηση έχει κολλήσει στα κριτήρια.

00:35 Δυσφορία στην Άγκυρα για καθυστέρηση στο Μοντ Πελερέν

Κύκλοι του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μοιράστηκαν με την «Κ» την πικρία τους σχετικά με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της Διάσκεψης της Ελβετίας. Κατά την γνώμη τους η ανακοίνωση της ημερομηνίας της Διεθνούς Διάσκεψης θα έπρεπε να έχει έρθει συμφωνηθεί εδώ και ημέρες, θεωρώντας υπεύνθυνη για την καθυστέρηση την Αθήνα και την ε/κ ηγεσία. 

Τρία ήταν τα βασικά σημεία στα οποία εστίαζε η τουρκική πλευρά. Πρώτον, η επιμονή της ελληνικής πλευράς για την άμεση κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων προκαλούσε προβληματισμό και σύγχυση στην τουρκική πρωτεύουσα. Δεύτερον, στα πλαίσια της συζήτησης για το εδαφικό, ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους μαζί με την λύση ήταν ένα ζήτημα που προβλημάτιζε την τουρκική πλευρά. 

Σε επίσημο επίπεδο, μέχρι και τις πρώτες ώρες της Τρίτης, η Άγκυρα τηρούσε σιγή ιχθύος. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση και το Προεδρικό δεν επιβεβαίωσε την νέα πληροφορία που ήθελε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνομιλεί εκ νέου τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν

Η δεύτερη μέρα συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν όπως την κάλυψε η «Κ»

07:00 Δεύτερη και καθοριστική μέρα στο Μοντ Πελερέν

Με ζητούμενο την κατάληξη επί των κριτηρίων του εδαφικού συνεχίστηκαν το πρωί της Δευτέρας οι συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν. Χθες, δημοσιεύματα σε τ/κ ΜΜΕ έκαναν λόγο για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελερέν, που θα έκλεινε όλες τις εκκρεμμότητες του εδαφικού, ωστόσο αυτό διαψεύστηκε άμεσα από ε/κ πηγές. Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προγραμματίζόταν για τις δέκα το πρωί, ενώ αργά το απόγευμα αναμένονταν οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έϊντε.

Χωρίς εκπλήξεις η επανεκκίνηση της συζήτησης

Χωρίς εκπλήξεις ήταν πάντως η πρώτη μέρα του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν, με τη συζήτηση να κινείται στο επίπεδο των κριτηρίων. Στις εννέα το βράδυ ώρα Κύπρου, οι δύο ηγέτες παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας, το οποίο είχε ζητηθεί από την Τ/κ πλευρά. Στο δείπνο εκτός από τους δύο ηγέτες μετέχουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί όπως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, οι οποίοι γύρω στις 11:30 ώρα Κύπρου αποχώρησαν και η διαδικασία συνεχίστηκε με τους δύο ηγέτες, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη- Τσίπρα

Στο μεταξύ οι συνομιλίες είχαν διακοπεί για περίπου μισή ώρα πριν τις 12 το μεσημέρι μετά από αίτημα της Τ/κ πλευράς, ενώ ο πρωινός γύρος διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε στη μία και τριάντα. Στις επτά και πλέον ώρες που ακολούθησαν έγιναν εσωτερικές συναντήσεις με τους ηγετες και τις ομάδες τους. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε παράλληλα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο έγινε μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, πριν από το δείπνο εργασίας, το οποίο άρχισε στις εννέα το βράδυ. Οι πλέον αισιόδοξες πηγές αναφέρουν πως η διαφορά ανάμεσα στις δυο πλευρές για το θέμα των κριτηρίων (με τα βασικότερα να είναι ο αριθμός επιστροφής των προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση, οι ακτογραμμές και το εδαφικό ποσοστό) δεν είναι μεγάλη.

15: 30 Η συμφωνία σε κριτήρια δεν θα φέρει ημερομηνία

Η συνέχεια της μέρας, είχε ως άξονα το πώς θα κινηθούν πρακτικά οι δυο πλευρές. Οχτώ θέματα όπως προέκυψε συζήτησαν μεταξύ άλλων χθες οι Αναστασιαδης-Ακιντζι που δεν άπτονταν των κριτηρίων του εδαφικού αλλά εκπορεύονταν απο όλα σχεδόν τα κεφαλαία του Κυπριακού, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Κ" από το Μοντ Πελερέν. Απο το "bank assessment" μέχρι και την εφαρμογή της πρώτης μέρας της λύσης, μεταξύ άλλων. Η συζήτηση ήταν γενική, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Μουσταφα Ακιντζί και για τις επαφές του στην Αθήνα.

Aυτό έγινε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του δείπνου εργασίας χθες το βράδυ. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι και οι δυο ηγέτες πήγαν χθες με σημεία για το εδαφικό, έστω και αν η συζήτηση κινήθηκε αλλού. Η δε μετατόπιση της συζήτησης δεν κρίνεται ότι έγινε μεθοδευμένα. Η ουσία της συζήτησης των κριτηρίων του εδαφικου ξεκίνησε σημερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η συζήτηση θα κρίνει τη συνέχεια και το πως θα κινηθεί εφεξής όχι μόνο το εδαφικό αλλά όλο το κυπριακό γενικότερα μέσω των συνομιλιών.

Αν θα υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια που θα αποτυπωθούν στο χάρτη και όντως αποδειχθούν εφαρμόσιμα, αυτό ανάμενεται να γίνει γνωστό σήμερα. Αν δεν γίνει αυτό σήμερα, οι δύο ηγέτες θα κρίνουν τη συνέχεια. Υπό ποια μορφή θα είναι αυτή και που, στη Λευκωσία ή και πάλι στο εξωτερικό. Στόχος παραμένει η συμφωνία στα κριτήρια, η αποτύπωση σε χάρτη και να δοθεί ημερομηνία για πολυμερή. Σε ερώτηση προς αρμόδιες πηγές για το αν είναι ρεαλιστικό μέσα στο λίγο χρόνο που μένει να υπάρξει συμφωνία, η απάντηση ήταν ότι είναι δύσκολο αλλά ρεαλιστικό.

Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή αποστολή είναι κανονισμένο ν' αναχωρήσει αύριο το πρωί από το Μοντ Πελερέν. Μόνο με συμφωνία στα κριτήρια πάντως δεν θα υπάρξει ημερομηνία, όπως τονίζεται σχετικά. Η κάθε πλευρά για την ώρα καταθέτει τις θέσεις της και κρίνεται πως η συζήτηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δύσκολη.

Τα πάρκα και πολυμερής με δυο χάρτες

Με τη διαδικασία συζήτησης να κινείται ως τώρα σε αυτά τα πλαίσια, θεωρείται πως τα χαρτιά είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι, δίχως να έχει υπάρξει ονοματολογία περιοχών.

Για τα ομοσπονδιακά πάρκα, βάσει και του χάρτη που δημοσίευσε η "Κ" την Κυριακή, αρμόδιες πηγές λένε πως δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί η συζήτηση. Από την άλλη, ο χάρτης είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο, εφόσον πολλά θα εξαρτηθούν από τις περιοχές που θα επιστρέψουν. Τα κριτήρια ως εκ τούτου θα μπουν στο χάρτη, αφού συμφωνηθούν, ώστε να φανεί ότι η αποτύπωση είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί. Το σεναριο να υπάρχουν δυο χάρτες είναι ενδεχόμενο, και αν δοθεί ημερομηνία για πολυμερή σε αυτό το σενάριο, εξαρτάται από τις διαφορές που θα έχουν οι δυο χάρτες. Αν είναι μεγάλη, δεν τίθεται καν ζήτημα πολυμερους, όπως τονίζεται. Η Αθήνα, την ίδια ώρα, δεν έχει εμπλοκή ως προς τι θα κάνει η ε/κ πλευρά στα πέντε κεφάλαια. Αυτή η θέση άλλωστε, επαναλήφθηκε και δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, πρόσφατα.

Η πολυμερής

Ζήτημα τώρα αποτελεί το πως θα πάνε οι δυο πλευρές σε πολυμερη. Στόχος είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι να γίνει πολυμερης με τα λιγότερα ανοιχτά θέματα δυνατόν. Αυτό που πρέπει, εκ του αποτέλεσματος να αποφευχθεί, είναι ένα "μεγάλο παζάρι" , σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πολυμερους δυο φάσεων, αυτό για την ώρα είναι απομακρυσμένο.

Η θέση της Ελλάδας

Αναφορικά με τον ντόρο που έγινε ως προς τις εγγυήσεις και την ασφάλεια όπως προέκυψε χθες απο τ/κ ΜΜΕ και σχετικά με τη θέση της Αθήνας, τονίζεται ότι η επικοινωνία από το Μοντ Πελερεν είναι διαρκής και πως η γραμμή Αθήνας -Λευκωσίας είναι κοινή. Η Ελλάδα έχει τη θέση ότι και το ζήτημα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, για να προετοιμαστεί το έδαφος από πριν, πρέπει να συζητηθεί εκ των προτέρων κάτι που βρίσκει σύμφωνη τη Λευκωσία. Κι αυτό, για να μην υπάρξει αδιέξοδο ή συζήτηση επί του θέματος από μηδενική βαση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησαν πριν μερικές μέρες, αναμένεται να έχουν επικοινωνία σύμφωνα με πηγές μετά το πέρας των εργασιών στο Μοντ Πελερέν ενώ τονίζεται η διαρκής επικοινωνία ανάμεσα σε αξιωματούχους της Λευκωσίας και της Αθήνας.

"Στον αέρα" η ανακοίνωση από τα ΗΕ

Η συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού συνεχίζεται απόψε και όπως ήδη αναφέρθηκε θα διαφανεί αν υπάρξει ή όχι πρόοδος. Βάσει των όσων προκύψουν θα διαφανεί και το αν θα υπάρξει η προαναφερθείσα ανακοίνωση από τα ΗΕ, κάτι που είχε γίνει γνωστό νωρίτερα. "Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει αργότερα σήμερα" τόνισαν αρμόδιες πηγές.

18:07 Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν μέσα Δεκεμβρίου για εγγυήσεις

Αθήνα και Άγκυρα επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν , πριν από την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για τελική συμφωνία στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα υψηλά ιστάμενη πηγή στην Αθήνα είπε στην «Κ» ότι η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν και μια σχετική διαδικασία διμερών διαβουλεύσεων αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα πράγματα σε πολυμερή διάσκεψη καθότι διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο κεφάλαιο «εγγυήσεις - ασφάλεια» και με μια τέτοια απόσταση και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής που να είναι επιτυχής. Η Αθήνα εκτιμά ότι «θα πρέπει στο πλαίσιο των διμερών επαφών να γίνουν βήματα προσέγγισης επί του κεφαλαίου «εγγυήσεις - ασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ» η ίδια πηγή απάντησε ότι : «Υπάρχει θετική προδιάθεση από τουρκικής πλευράς και έδαφος για να συζητηθεί το ζήτημα μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας πριν από την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης». Εξάλλου για το ζήτημα καθορισμού σήμερα στην Ελβετία, ημερομηνίας για τη διάσκεψη, μας ελέχθη ότι αν υπάρξει πρόοδος ουσιαστική στα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ των δύο πλευρών στο Μοντ Πελεράν, και στα οποία η Αθήνα δεν έχει την οποιαδήποτε ανάμιξη, τότε μπορεί να υπάρξει και κατάληξη στην ημερομηνία.

Άγκυρα: Συνάντηση μέσα Δεκεμβρίου

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αποφασίσει μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τελική μορφή της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία πλέον είναι ζήτημα εβδομάδων». Αυτό δήλωσε στην «Κ» κυβερνητική πηγή από την Άγκυρα η οποία πρόσθεσε ότι «οι καλές εξελίξεις έχουν πλέον φανεί στον ορίζοντα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην Άγκυρα, «εντός των προσεχών εβδομάδων -μάλλον στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα τεθεί επί τάπητος μια συνολικής υφής διαδικασία «πάρε-δώσε» για το Κυπριακό, με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο επίκεντρο». Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει και μια συζήτηση γύρω από το εδαφικό και τους χάρτες, αν και διατυπώνει τη θέση ότι, «δεν υπάρχει μεγάλο χάσμα στο εδαφικό, στις μεταξύ των δύο πλευρών, διαπραγματεύσεις».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X