ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό

Και ο ΥπΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, καθώς αρχής γενομένης από αύριο, έχουν προγραμματιστεί σειρά σημαντικών επισκέψεων στη Λευκωσία μετά από τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν.

Με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό φθάνει απόψε στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Έινε. Αύριο Δευτέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 10 το πρωί και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 11, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν την περασμένη Δευτέρα στην Ελβετία, ενώ η τουρκοκυπριακή επιδιώκει διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και συζήτησή τους σε μια πολυμερή διάσκεψη.

Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατό, και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος του εγγυήσεων ζητεί από την πλευρά της η Αθήνα για την επίλυση του Κυπριακού στον απόηχο του ναυαγίου του Μον Πελεράν, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα βρίσκεται την Τρίτη στην Κύπρο για επαφές, ενώ στο νησί φθάνει εντός της εβδομάδας και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόναθαν Κόεν.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Σύμφωνα και με πληροφορίες από την Αθήνα, αν και το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει, δεδομένη χαρακτηρίζεται η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι και στα πλαίσια συνεδρίου της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πληροφορίες από τη Λευκωσία ωστόσο τονίζουν πως ο κ. Ερντογάν δεν είναι καλεσμένος στο συγκεκριμένο συνέδριο.
Στα καθ’ ημάς, δυο συνεντεύξεις έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε «Σημερινή» και «Φιλελεύθερο» όπου, διετύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές, που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας». Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν στο Μοντ Πελερέν, ήταν περισσότερο διαφορές «λόγω της τακτικής που ακολούθησε η τουρκική πλευρά, η οποία προσπάθησε ξεκάθαρα να διασυνδέσει ένα θέμα ουσίας, όπως είναι το εδαφικό, με τις εγγυήσεις».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία κρατά το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού και από αυτήν εξαρτάται, εάν θα υπάρξει κατάληξη στον επιδιωκόμενο στόχο. Πέραν της δημόσιας ρητορικής της Τουρκίας ό,τι επιθυμεί λύση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ακόμη από πλευράς Άγκυρας συγκεκριμένες ενέργειες, που θα είναι καθοριστικές για την επίλυση του Κυπριακού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση