ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ελβετία και πάλι οι δύο ηγέτες στις 9 Ιανουαρίου(upd)

Το σκηνικό για τις διαπραγματεύσεις μεταφέρεται στο Μοντ Πελερεν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με τον καθορισμό τριών σημαντικών ημερομηνιών ολοκληρώθηκε τελικά το μαραθώνιο χθεσινοβραδινό δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Το σκηνικό για τις διαπραγματεύσεις μεταφέρεται και πάλι στην Ελβετία στις 9 Ιανουαρίου. Στις 11 του μήνα θα γίνει παρουσίαση χαρτών τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ στις 12 καθορίστηκε η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολυμερή διάσκεψη έχει προταθεί να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος δια της υπογραφής του σε περίτπωση συμφωνίας θα διασφαλίσει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημορκατίας στη μετά λύση εποχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί απόψε στον κυπριακό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Χαιρετίζει η Αθήνα την επανέναρξη των συνομιλιών

Την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε χθες βράδυ στην Λευκωσία, χαιρετίζει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τονίζει ότι η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Και προσθέτει ότι σε αυτή τη βάση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της.

«Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου.

Ενημέρωση ελληνική βουλής από Καμένο

Σε ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της ελληνικής Βουλής προχωρεί ο Πάνος Καμένος τη Δευτέρα στο Καστελόριζο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στο χθεσινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν κατά το δείπνο ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν.

Ανέφερε πως στο μεταξύ θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ούτως ώστε να επιλυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη. Πρόσθεσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι τις 12 του Γενάρη οπόταν θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Σε ερώτηση για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της "Κ" τα όσα έγιναν στο δείπνο χθες βράδυ και η συμφωνία που επήλθε μεταξύ των ηγετών, δεν ήταν εις γνώση της Αθήνας, με ότι συνεπάγεται αυτό. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η "Κ", την Τετάρτη το πρωί θα γίνει σύγκληση εθνικού συμβουλίου και στο οποίο θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα όσα συμφώνησαν Αναστασιάδης Ακιντζί. 

Ενημέρωση Αβέρωφ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετέβη το πρωί στο Προεδρικό για να ενημερωθεί από τον πρόεδρο για το τι συνέβη στο χθεσινοβραδινό δείπνο.

Ικανοποίηση Μάρτιν Σουλτς

Στο μεταξύ με ανάρτηση του στο Twitter o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «Αναστασιάδης και Ακιντζί κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ελπίδα για τον λαό τους».

Ακκιντζί: Δημοψήφισμα στα μέσα του 17

Στα κατεχόμενα την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί κρίνει ως θετικές τις εξελίξεις, παρά το ότι χρονικά μετακινήθηκαν για την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. 

Παράλληλα σημειώνει πως βλέπει τα δημοψηφίσματα να λαμβάνουν χώρα στα μέσα του 2017. Στα πλαίσια νέων δηλώσεων του λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της «Βουλής», επαναλαμβάνει την γνωστή θέση του ότι στα μέσα του 2017 ενδέχεται να λάβουν μέρος δημοψηφίσματα για το νέο σχέδιο λύσης. 

«Πλέον έχουμε ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη», αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προσθέτει: «Γνωρίζουμε το τι θα πράξουμε πριν από την πενταμερή. Γνωρίζουμε ότι σε εκείνη την διάσκεψη θα προσκληθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μπροστά μας μια ολοκαίνουργια συγκυρία. Αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσαμε και προτείναμε. Ελπίζω ότι με εποικοδομητικό έργο (στην διάσκεψη) θα βρούμε λύση για αυτό το πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Δεν φέρει σημασία το γεγονός ότι η προσπάθεια λύσης πείρε παράταση μια-δυο εβδομάδων εντός του 2017. Εγώ είχα δηλώσει ότι το σημαντικό είναι η ανάδυση του πολιτικού πλαισίου της λύσης μέχρι το τέλος του 2016. Τους πρώτους μήνες του 2017 θα παραμείνουν κάποια τεχνικά ζητήματα, συντάγματα, οι νόμοι της ομοσπονδίας, κάποιες τεχνικές που σχετίζονται με το πρακτικό πεδίο. Στην συνέχεια, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χρονικό περιθώριο ορισμένων μηνών στον λαό για να μελετήσει, κατανοήσει και να συζητήσει το σχέδιο. Αναφερόμασταν στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στα μέσα του 2017».

Tweet αναπλ. κυβερνητικού Εκπροσώπου 

Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, έδωσε το στίγμα της συνέχειας, από εκεί που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερέν. 

"Επαναρχιζουν εντατικοποιημενες συνομιλιες απο εκει π εμειναν σ Mont Pelerin.Θα συζητηθουν κ τα 6 κεφαλαια πριν καταθεση χαρτων και πολυμερη", έγραψε. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μαρίνος Σιζόπουλος

«Οι αυτοαναιρέσεις του Προέδρου θα είναι με όριο ή χωρίς» αναφέρει με ανάρτηση του στο Twitter ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Νίκος Κατσουρίδης: Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες ήλθε αίφνης χωρίς να γνωρίζει κανείς άλλος πλην του Προέδρου κ αφήνει αποριες, άνέφερε με ανάρτηση του στο Twitter o Νίκος Κατσουρίδης.

Τι ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών

Από τους χειρισμούς του Προέδρου κινδυνεύει πλεόν η υπόσταση της κυπριακής δημοκρατίας αναφέρει με ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ενώ αμφισβητεί την ικανότητα και την αξιοπιστία του Προέδρου Αναστασιάδη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

Θεοχάρους: Άκρως επικίνδυνες οι εξελίξεις

 «Χωρίς καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναίρεσε και πάλι τις δεσμεύσεις του ενώπιον του λαού και των πολιτικών κομμάτων και με συνεργούς το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό προχωρεί προς πενταμερή αποδεχόμενος τον οδικό χάρτη και όλους τους άλλους όρους που έθεσε η Τουρκία».

Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους και πρόσθεσε ότι:

«Σύρεται μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς μια προαποφασισθείσα λύση συμμετέχοντας στο θέατρο που ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη και σκηνοθετεί θαυμάσια ο Έιντε. Επαναρχίζει τις συνομιλίες χωρίς να έχουν συμφωνηθεί κριτήρια στο εδαφικό και χωρίς να λάβει τον χάρτη που περίμενε για να προχωρήσει σε πενταμερή. Αναμένουμε εναγωνίως την θέση της Ελλάδος».
«Θεωρούμε άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις και καλούμε τον λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εγρήγορση», είπε καταληκτικά η κυρία Θεοχάρους.

Προηγούμενη ενημέρωση

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία είτε αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει. 

Ένα θέλω να επαναλάβω, τη δική μας αποφασιστικότητα και από ό,τι έχω διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».

Ερωτηθείς ποιοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι «από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και από τη δήλωση που έχω κάνει μιλούμε για πολυμερή».

Σε ερώτηση τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα οδηγηθούμε αντιλαμβάνεστε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».

Την ψευδοβουλή ενημερώνει ο Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνει σήμερα την ψευδοβουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρόκειται για την αναβληθείσα στις εικοσιτέσσερις Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης βουλής, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Πάντως η Άγκυρα εμμένει στην αδιάλλακτη θέση της για το καθεστώς των εγγυήσεων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτου-λμούς.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να περιστραφεί η συζήτηση κατά την σημερινή επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Τη Δευτέρα ο κ. Έιντε θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X