ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τ/κ ηγεσία τοποθετείται για την διάσκεψη

Η διαδικασία θα μετεξελιχθεί με την συμμετοχή εκπροσώπων Ελλάδα, Τουρκίας και ΗΒ

Με ένα ανακοινωθέν που δίνει στην δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής, η τουρκοκυπριακή ηγεσία καταθέτει την δική της οπτική γωνία σχετικά με την επικείμενη διάσκεψη για τις εγγυήσεις.

«Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει στην Ελβετία στις 9 Ιανουαρίου 2017 θα μετεξελιχθεί σε μια διάσκεψη με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων με απώτερο στόχο την εύρεση της τελικής λύσης για το Κυπριακό Πρόβλημα», τονίζει το νέο ανακοινωθέν.

Στην συνέχεια, η τ/κ πλευρά τονίζει τα εξής: «Παρατηρούμε ότι στον ε/κ Τύπο κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τις πλευρές που θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη. Η πραγματικότητα εμπεριέχεται στο ανακοινωθέν του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Εσπέν Μπαρθ Άϊντε. Σύμφωνα με αυτό (το ανακοινωθέν), «στο νησί, με βάση την κοινή βούληση τους για εξασφάλιση λύσης το συντομότερο δυνατόν, οι ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν στην Γενεύη. Στις 11 Ιανουαρίου 2017 οι ηγέτες θα καταθέσουν τους χάρτες των ηγεσιών τους. Από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, θα πραγματοποιηθεί μια Διάσκεψη Κύπρου. Οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές θα προσκληθούν εφόσον υπάρξει ανάγκη».

Το τ/κ ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με την εξής τοποθέτηση: «Όπως γίνεται κατανοητό από το ανακοινωθέν του κ. Έιντε, η διαδικασία λύσης θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου 2017 με την συνάντηση των ηγετών στην Ελβετία και θα μετεξελιχθεί σε μια διάσκεψη με την συμμετοχή των εκπροσώπων των εγγυητριών χωρών, της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τ/κ Αριστερά: Όλα τα σενάρια ανοιχτά σε περίπτωση αδιεξόδου

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία και τα κόμματα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς επικεντρώνουν την προσοχή τους στις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι εκπρόσωποι της τ/κ Αριστεράς εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των επόμενων ημερών στο Κυπριακό.

Ο ηγέτης της τ/κ κεντροαριστεράς, καθηγητής Τουχάν Έρχιουμαν δηλώνει ότι το κόμμα του υποστηρίζει την νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ο ίδιος εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη υιοθέτησε την θέση της τ/κ ηγεσίας. «Δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλίσεις όλα όσα ζητούσες στο κεφάλαιο του εδαφικού πριν συζητηθούν οι εγγυήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, εγώ ως τ/κ πλευρά πως θα διαπραγματευόμουν τις εγγυήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Έρχιουμαν.

Ο κ. Έρχιουμαν εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη περίοδο στο Κυπριακό. Παράλληλα, προσθέτει μια σημαντική επισήμανση. Σε περίπτωση που τελικά οι διαβουλεύσεις για την λύση του Κυπριακού δεν αποδώσουν αποτελέσματα, στα μέσα του Ιανουαρίου, η τ/κ Αριστερά θα απαιτήσει την διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Την ίδια στιγμή, η «Κ» πληροφορείται ότι κύκλοι που διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα στα κατεχόμενα εστιάζουν στο ενδεχόμενο της απόσυρσης του Μουσταφά Ακιντζί από το προσκήνιο σε περίπτωση τελικού αδιεξόδου. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι υπενθυμίζουν πρόσφατη σχετική δήλωση του κ. Ακιντζί. Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν εκλέχθηκε για να διαπραγματευτεί επί πέντε συνεχόμενα έτη την λύση του Κυπριακού».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση