ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παυλόπουλος: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή

Το κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό

ΚΥΠΕ

Η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει αποκλειστικά στη βάση μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως επιβάλλει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά είναι πρόβλημα διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό.

«Γι' αυτό λέμε και στον κ. Ερντογάν και στον κ. Ακιντζί, στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι συμβατή με το κεκτημένο της Ευρώπης», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ευρωπαϊκή λύση σημαίνει «πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος - συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία - γεγονός που αποκλείει στρατεύματα Κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις- και μία ιθαγένεια».

Αυτές είναι οι βάσεις που έχουν μπει στις συζητήσεις, επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί σημαντικό να αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλά και κατά τη Δύση.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι μία μόνο διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτή είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. «Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ», είπε.

Σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σημειώνοντας ότι δεν «μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση» και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάννης, στην πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά και η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό και σχολίασε την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ λέγοντας ότι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο επιβάλλει όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πόσο μάλλον όταν «έχεις ένα όνομα που βοά στη κυριολεξία αλυτρωτισμό», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα διευκρινίζει ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη ΕΕ.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» αλλά και τη θέση του ότι η επιβεβλημένη λιτότητα χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε τεράστια κρίση χρέους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ανέτοιμη ν’ αντιμετωπίσει την κρίση, που δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, η οποία ήταν ο «ασθενής κρίκος».

Ακόμη επανέλαβε τη θέση του για διαμόρφωση κοινής στάσης των χωρών του νότου για την παράνομη μετανάστευση και επέκρινε τα φοβικά σύνδρομα που εμφανίστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει «να πάρει τα μέτρα της» και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι «δεν είναι ευκαιριακός χώρος», αλλά και ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει κάνει ό,τι της αναλογεί» και άλλες χώρες που έγιναν μέλη της ΕΕ πολλά χρόνια μετά την Ελλάδα και με την ανοχή της να μην το κάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X