ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Αθήνα ανησυχεί για τη 12η Ιανουαρίου

Τσίπρας και Κοτζιάς προκρίνουν διμερή Τσίπρα-Ερντογάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Βασίλη Νέδου

Με προβληματισμό για τις ευκαιρίες αλλά και τις πιθανές «παγίδες» που μπορεί να κρύβει για την ελληνική πλευρά ο ορισμός της 12ης Ιανουαρίου ως ημερομηνίας σύγκλισης της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της η Αθήνα.

Το βασικό ενδεχόμενο που επιθυμούν να αποφύγουν ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας και ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς, είναι η πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, όπου θα γίνονται παράλληλες συνεδριάσεις σε δύο παράλληλα τραπέζια, με τα πέντε αποκλειστικά ενδοκοινοτικά κεφάλαια να εμφιλοχωρούν ή να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με εκείνα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Έμπειροι παρατηρητές ανέφεραν ότι για την Τουρκία η υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν τα πέντε ενδοκυπριακά κεφάλαια είναι πολύ πιο εύκολη, απ’ ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

Για την Αθήνα, η βασική ανησυχία επί τούτου, συνίσταται στην πιθανότητα προώθησης της ιδέας των στρατιωτικών βάσεων για μια μεταβατική περίοδο κάποιων ετών. Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να αποδειχθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εφόσον αυτές όντως πραγματοποιηθούν στις 12 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει ήδη μια ημέρα νωρίτερα, καθώς στις 11 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε έναν χάρτη όπου θα είναι ορατή η μεταξύ τους διευθέτηση.

Δεδομένου ότι οι συνομιλίες στο Μον Πελερέν διακόπηκαν για διαφορές οι οποίες δεν ήταν κεφαλαιώδους σημασίας, ούτε ως προς τον αριθμό των προσφύγων, ούτε ως προς το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί, καθίσταται απολύτως σαφές ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η 12η Ιανουαρίου και όχι οι τριήμερες δικοινοτικές διαπραγματεύσεις που θα προηγηθούν.

Η γραμμή της Αθήνας, όπως αυτή διεφάνη την περασμένη Παρασκευή από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δ. Τζανακόπουλου, παραμένει σταθερά υπέρ της πραγματοποίησης διμερούς συνάντησης των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, προτού γίνει οποιαδήποτε πολυμερής διάσκεψη. Αυτή η θέση μάλλον προσθέτει, παρά αφαιρεί πίεση από τον κ. Τσίπρα, καθώς θα πρέπει σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - το οποίο λόγω και της εορταστικής περιόδου περιορίζεται περισσότερο - να συνομιλήσει, αλλά και να βρει ευήκοον ους στον κ. Ερντογάν επί του καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Δεδομένης, μάλιστα, της ουδέτερης και εποικοδομητικής στάσης της Βρετανίας ως τρίτης εγγυήτριας χώρας, την οποία πρόσφατα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Μπόρις Τζόνσον, είναι σαφές ότι το ραντεβού των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν θα κρίνει αν η 12η Ιανουαρίου 2017 καταστεί ημερομηνία μετάβασης στο επόμενο βήμα προς επίλυση του Κυπριακού, ή ενός ακόμη ναυαγίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση