ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μοναδική μου δέσμευση, η πρόοδος της Λάρνακας

Η δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων, η στάση του ΔΗΚΟ και η επόμενη μέρα για την πόλη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

 

«Αν εκλεγώ, θα είμαι δήμαρχος όλων είτε με ψήφισαν είτε όχι, μακριά από κομματικές παρωπίδες και μακριά από κομματικές παρεμβάσεις, ένας πραγματικά ανεξάρτητος δήμαρχος έχοντας μοναδική δέσμευση την πρόοδο της πόλης» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Λάρνακας Αλέξης Μιχαηλίδης. Σημειώνει πως στόχος του δεν είναι μόνο η βιτρίνα της πόλης αλλά και ο τόπος όπου μένουν οι δημότες. Ο ίδιος μιλάει για την απόφαση του ΔΗΚΟ να μην τον στηρίξει αλλά και για τις φημολογίες που τον θέλουν να στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

–Σκάνδαλα διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπερχρεωμένοι δήμοι, κομματικές παρεμβάσεις στους δήμους. Δεν θα έπρεπε να μιλάμε πρώτα για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και διεξαγωγή εκλογών σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα;

–Η ιστορία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης άρχισε φιλόδοξα και με αρκετές υποσχέσεις επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Από τη μία ευαγγελίζονταν λιγόστεμα του αριθμού των Δήμων και ενοποίηση υπηρεσιών για να έχουμε το πλεονέκτημα των οικονομιών μεγαλύτερης κλίμακας. Από την άλλη στην πράξη είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Την περίοδο εκείνη στη Λάρνακα διπλασιάσθηκε ο αριθμός των δήμων εντός της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής. Αποτέλεσμα ακόμα και οι νέοι αυτοί δήμοι να αρχίσουν ανήμπορα τη δουλειά τους λόγω οικονομικής στενότητας. Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, είναι απόλυτα αναγκαία και έπρεπε να γίνει προ πολλού. Όμως, το νέο νομοσχέδιο καθυστέρησε αισθητά εν μέσω και των ενστάσεων της Ένωσης Δήμων, που δεν ικανοποιήθηκε από τις πρόνοιές του. Η εισήγηση του υπουργού να καθυστερήσουν οι εκλογές συγκρουόταν με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας έτσι σωστά απορρίφθηκε. Αναμένουμε ότι το θέμα θα επανέλθει αμέσως μετά τις 18 Δεκεμβρίου και όταν συμφωνηθεί η ψήφιση του στην βουλή υπάρχουν τρόποι για τη συντομότερη δυνατόν εφαρμογή του. Στο νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να υπάρχουν και διαδικασίες πληρέστερης διαφάνειας και ελέγχου ώστε να αποκλείεται όσο το δυνατό η πιθανότητα σκανδάλων διαφθοράς. Τέλος, οι κομματικές παρεμβάσεις είναι θέμα των ίδιων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων και κατά πόσο αυτοί υπηρετούν το συμφέρον της πόλης τους, την αξιοκρατία και την προκοπή των δημοτών. Αν οι δημοτικοί άρχοντες δεν μπορούν να εργαστούν στα πλαίσια αυτά δεν μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα γιατί τα κόμματα είναι τα κύτταρα της δημοκρατίας και εκπροσωπούν τον λαό.

–Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πληγεί καίρια από σκάνδαλα διαφθοράς. Πώς μπορεί να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των δημοτών;

–Ο δήμος Λάρνακας ταλαιπωρήθηκε τον τελευταίο καιρό από τις σοβαρές καταγγελίες ενάντια στους κορυφαίους του ανθρώπους. Επειδή όμως τα θέματα αυτά βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είναι σωστό να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο. Μια μόνο διαπίστωση είναι ότι το κλίμα που επικράτησε έπληξε τις επιδιώξεις της πόλης μας. Η αποκατάσταση βρίσκεται βέβαια ενώπιον των ψηφοφόρων της που καλούνται στις 18 Δεκεμβρίου να επιλέξουν τον καταλληλότερο δήμαρχο που μπορεί άμεσα και χωρίς χρονοτριβές να σηκώσει τα μανίκια, να πιάσει αμέσως δουλειά και να κάνει τομές που θα βοηθήσουν έγκαιρα την πόλη πριν να χάσουμε κι άλλες ευκαιρίες. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που στόχο έχουν την ενίσχυση της διαφάνειας και συνεπώς τον περιορισμό της διαφθοράς. Μερικά από αυτά είναι: Δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων του δημάρχου με την ανάληψη των καθηκόντων του και με τη λήξη της θητείας του, δημοσίευση των πρακτικών και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην ιστοσελίδα του Δήμου, δημοσίευση ανά έτος των παρουσιών/απουσιών από συνεδρίες του Δήμου.
Η στάση του ΔΗΚΟ και η υποψηφιότητα Λουρουτζιάτη

–Προέρχεστε από το ΔΗΚΟ, ωστόσο το κόμμα σας έχει επιλέξει να στηρίξει άλλον υποψήφιο. Πού οφείλεται κατά τη δική σας άποψη;

–Δεν σας κρύβω ότι με στεναχώρησε αυτή η απόφαση του κόμματός μου η οποία ελήφθη, κατά την άποψή μου, σε αντίθεση με τη γνώμη του ΔΗΚΟϊκού κόσμου στη Λάρνακα. Προσωπικά τη σέβομαι απόλυτα παρόλο που θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί το καλό της ταλαιπωρημένης πόλης μας.

–Ισχύει πως στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στηρίξατε τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη αντί τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους. Αν ναι, για ποιο λόγο, κάνατε λάθος εκτίμηση;

–Η ερώτησή σας αφορά τις εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Θεωρώ ότι παρελθοντολογώντας δεν θα συμβάλουμε στον διάλογο που αναπτύσσεται για το μέλλον της πόλης μας που τόσο τον χρειάζεται. Εξάλλου οι συνθήκες τότε ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα όπου χάνονται οι ευκαιρίες για την πόλη μας, η μία πίσω από την άλλη και χρειάζεται επειγόντως μια νέα ηγεσία με ακεραιότητα, εμπειρία, γνώσεις και μελετημένο δυναμισμό. Ας επικεντρωθούμε, λοιπόν, στο να πάρουμε τη Λάρνακα μπροστά χωρίς να κοιτάζουμε πίσω αφού είναι άγονο και καθόλου εποικοδομητικό.

–Σε ποιους άξονες θα κινηθείτε στο ενδεχόμενο της εκλογής σας και ποιο είναι το όραμά σας για τη Λάρνακα;

–Αν επιτύχουμε εκλογή, από την πρώτη μέρα, θα σηκώσουμε πάνω τα μανίκια και να ριχτούμε με ζήλο στην δουλειά. Από τις πρώτες προτεραιότητες μας είναι: Η ενίσχυση της ομάδας που θα εργάζεται για την άντληση ευρωπαϊκών αλλά και των χορηγιών του κράτους. Η δημιουργία συναίνεσης με όλες τις δυνάμεις της πόλης, μακριά από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρεμβάσεις που έχουν κοστίσει επανειλημμένα, και η σφυρηλάτηση της ενότητας. Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που μέχρι σήμερα απουσιάζει από τον Δήμο Λάρνακας. Ο ορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου. Η εξεύρεση νέων πόρων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η διόρθωση των διαδικασιών συλλογής των εσόδων του Δήμου, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η ανάπτυξη του θεσμού των χορηγών και η είσπραξη από τους οφειλέτες του Δήμου αρκετών εκατομμυρίων. Το βλέμμα μας δεν είναι αποκλειστικά στραμμένο προς τη βιτρίνα της πόλης αλλά θα βρίσκεται στραμμένο προς την ουσία, στις γειτονιές, στους συνοικισμούς, στις παραμελημένες περιοχές εκεί που κτυπά η καρδιά της πόλης. Οι ασφαλτοστρώσεις, τα προσβάσιμα πεζοδρόμια, οι πλημμύρες, τα συγυρισμένα πάρκα, και οι δεντροστοιχίες θα αποτελούν στόχο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Αν εκλεγώ, θα είμαι δήμαρχος όλων είτε με ψήφισαν είτε όχι μακριά από κομματικές παρωπίδες και μακριά από κομματικές παρεμβάσεις, ένας πραγματικά ανεξάρτητος δήμαρχος έχοντας μοναδική δέσμευση την πρόοδο της πόλης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση