ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να μη μετατρέψουμε τις δημοτικές σε κοκορομαχία

Το έργο του ως δημαρχεύοντος, η κριτική που δέχεται και το όραμα για τη Λάρνακα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ας μη μετατρέπουν κάποιοι τη διεκδίκηση του αξιώματος του δημάρχου σε κοκορομαχία επί γενικών και αόριστων αναφορών», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο δημαρχεύων της Λάρνακας και υποψήφιος για τη δημαρχία Πέτρος Χριστοδούλου. Ο ίδιος καταγγέλλει τον ανθυποψήφιό του Αλέξη Μιχαηλίδη για αναξιοπιστία, σημειώνοντας ότι οι επικρίσεις που ασκεί δεν κοσμούν ούτε την πολιτική ούτε τις αρχές, βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

–Σκάνδαλα διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπερχρεωμένοι δήμοι, κομματικές παρεμβάσεις στους δήμους. Δεν θα έπρεπε να μιλάμε πρώτα για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και διεξαγωγή εκλογών σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα;

–Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είναι συνέπειες της κακής διακυβέρνησης που προσβάλλουν κάθε αρχή του κράτους δικαίου με αρνητικές συνέπειες και στην οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Αποτέλεσμα, υπερχρεωμένοι δήμοι, αφού τα λεφτά δεν πάνε εκεί που θα έπρεπε. Δήμοι επαίτες της εκάστοτε κυβέρνησης, που εναγωνίως προσπαθούν να πείσουν για περισσότερα, αφού οι ανάγκες της Τ.Α. είναι μεγάλες. Επιπρόσθετο βαρίδι έφερε και η οικονομική κρίση αλλά και η αδυναμία στην εισπρακτικής ικανότητα. Κομματικές παρεμβάσεις υπάρχουν στα τοπικά προβλήματα της πόλης. Θυμηθείτε το λιμάνι με τις εταιρείες υδρογονανθράκων, την απομάκρυνση πετρελαϊκών εταιρειών, το πλαφόν στην εμπορική χρήση του λιμανιού της προς όφελος του επενδυτή του λιμανιού της Λεμεσού, τα εργοστάσια χρυσού και αποθήκες εκρηκτικών, σε κατοικήσιμες περιοχές στις Καμάρες, χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες, και άλλα πολλά.

–Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πληγεί καίρια από σκάνδαλα διαφθοράς. Πώς μπορεί να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των δημοτών προς τις δημοτικές αρχές;

–Για κάθε νόσο υπάρχει και η θεραπεία. Αποτελεσματική λειτουργία της δημοτικής μηχανής, διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αποφάσεις προς όφελος του συνόλου των δημοτών, εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που να στηρίζονται σε σωστή εποπτεία πρότυπων διαδικασιών με προληπτική δράση και αντιμετώπιση εν τη γενέσει, των προβλημάτων, χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

–Θεωρείται από πολλούς πως μετά και από το σκάνδαλο Λουρουτζιάτη, η Λάρνακα είναι ακέφαλη, ισχύει;

–Δυστυχώς κάποιοι μας έφεραν στον Δήμο ενώπιον μιας έκτακτης κατάστασης, η οποία ωστόσο έτυχε τέτοιας διαχείρισης, ώστε να μη συμβεί αυτό που λέτε. Η άμεση πλήρωση κενών και η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ουδεμία θεσμοθετημένη εκδήλωση δεν έχει ακυρωθεί, ενώ προστέθηκαν νέες και μάλιστα εκδηλώσεις με μεγάλο προϋπολογισμό, με την αποκλειστική στήριξη ιδιωτών. Κόντρα στις αντίξοες συνθήκες κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε χορηγίες των 250.000 ευρώ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Volley U19. Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των χορηγών. Οι υπηρεσίες του Δήμου συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, και μάλιστα πιο βελτιωμένα. Ο Δήμος είχε φθάσει στο σημείο να μην έχει δήμαρχο, γενικό γραμματέα, δημοτικό ταμία (οικονομικό διευθυντή), τμηματάρχες με πολλαπλά τμήματα, και αν προσθέσουμε σε αυτά και το ΣΑΛ, όπου δεν έχουμε ακόμα διευθυντή, και ταμία. Με ορθή διαχείριση καταφέραμε να δρομολογήσουμε λύσεις και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου. Εν τέλει, ο κόσμος θα μας κρίνει.

Μικροκομματικές πολιτικές και αναξιοπιστία

–Οι ανθυποψήφιοί σας για τη δημαρχία σας καταλογίζουν αμέλεια και ολιγωρία στο έργο σας ως δημαρχεύοντος σε σημαντικά ζητήματα και εν μέρει σας καταλογίζουν ευθύνες για τα κακώς κείμενα στον Δήμο. Πώς το σχολιάζετε;

–Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς η προσοχή όλων έπρεπε να είναι στραμμένη σε αυτά που στοχεύουμε και μπορούμε συλλογικά να κάνουμε για το καλό της Λάρνακας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Η καλόπιστη κριτική, και η οποία μάλιστα συνοδεύεται από σοβαρά επιχειρήματα και τουλάχιστον αντιπροτάσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Δυστυχώς, αναφορές όπως αυτές του υποψηφίου του ΔΗΣΥ κ. Αλέκου Μιχαηλίδη, δεν κοσμούν ούτε την πολιτική ούτε τις αρχές βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας του είναι και το γεγονός ότι εν μια νυκτί παρέκαμψε υπογραφές του για πλήρη συμμόρφωση στις δημοκρατικές διαδικασίες επιλογής υποψηφίου δημάρχου, του κόμματός του (ΔΗΚΟ) και δεν παραιτήθηκε από υποψήφιος, απλώς άλλαξε στέγη. Τον καλώ είτε να τεκμηριώσει τις κατηγορίες του, αλλιώς να απολογηθεί δημόσια. Με πολύ λεπτομέρεια έχουν δημοσιοποιηθεί αυτά που είχα παραλάβει ως δημαρχεύων, και αυτά που παραδίδω σήμερα. Εάν κάποιοι τα αγνοούν εσκεμμένα, για να εξυπηρετήσουν είτε προσωπικές φιλοδοξίες είτε μικροκομματικά συμφέροντα, αυτό μόνο λύπη μπορεί να προκαλέσει. Έμαθα να σέβομαι και αυτούς με τους οποίους διαφωνώ και τους ανθυποψηφίους μου, προφανώς σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Ας μη μετατρέπουν κάποιοι τη διεκδίκηση του αξιώματος του δημάρχου κοκορομαχία επί γενικών και αόριστων αναφορών. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλα θεματα για τα οποια σε αλλα δώσαμε λύσεις, σε αλλα ομόφωνα περάσαμε τις δικές μας θέσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως μη εκλεγμένος δήμαρχος έκρινα ότι έτσι έπρεπε να εργαστώ και αυτό έκανα.

–Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λάρνακα και σε ποιους άξονες θα κινηθείτε στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

–Αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου στηριγμένη σε σύγχρονες υποδομές. Απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου το συντομότερο δυνατόν. Ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες των όρων και προδιαγραφών της προκήρυξης της προσφοράς για το Ενιαίο έργο Λιμανιού – Μαρίνας. Προσέλκυση επενδυτών στη βάση των γεωγραφικών, κοινωνικών, και οικονομικών πλεονεκτημάτων της Λάρνακας που θα πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε. Μια πόλη καθαρή, οικολογικά ευαίσθητη, οργανωμενη στη σύγχρονη αντίληψη της ποιότητας ζωής. Μια πόλη επιλογή, για την οικογένεια, τον επισκέπτη, τον εργαζόμενο, τον επενδυτή, τον φοιτητή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X