ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεκλογική για δημοψήφισμα θύμισε ο προϋπολογισμός

Επισκίασαν οι εξελίξεις στο κυπριακό την οικονομία κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προεκλογική χροιά με κεντρικό άξονα το κυπριακό και όχι την οικονομία είχε ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο. Παρόλο που σε δύο βδομάδες πραγματοποιούνται οι δημοτικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό, φαίνεται να αδιαφορεί για την αναμέτρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενεργοποιεί τις μηχανές του τόσο γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Βάσει αυτού κινήθηκε και η ρητορική των πολιτικών αρχηγών από το βήμα της βουλής.

Πυρ Ενδιάμεσου

Έντονη αντιπολιτευτική χροιά υπήρξε από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αλλά και του ΕΛΑΜ, στις τοποθετήσεις τους, καταδεικνύοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σκληρό αντιπολιτευτικό μέτωπο στο κυπριακό. Ήδη στελέχη του ενδιάμεσου χώρου εκτιμούν πως με το τέλος του Ιανουαρίου θα κατατεθεί σχέδιο. Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει ήδη να μπουν σε μία διαδικασία προετοιμασίας για ένα επικείμενο δημοψήφισμα, ενημερώνοντας καταλλήλως τον κόσμο. «Με το τέλος των δημοτικών μπαίνουμε σε προεκλογικό δημοψηφίσματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας πως οι έντονες τοποθετήσεις στην ολομέλεια της Δευτέρας δεν ήταν καθόλου τυχαίες.

Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανακοινώνοντας πως το κόμμα του αποχωρεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Ευθείες βολές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους χειρισμούς του έκαναν ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για αναξιοπιστία. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου που παρομοίωσε την πολιτική Αναστασιάδη με την πολιτική της σβούρας. «Η μόνη συνέπεια που επέδειξε ο Πρόεδρος είναι στην αναίρεση των δεσμεύσεών του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος για να προσθέσει πως ο Νίκος Αναστασιάδης πάει στη Γενεύη για να συνθηκολογήσει και όχι για να διαπραγματευθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος αυτοαναιρείται και αυτοκαταργείται. «Ο ΠτΔ έχει την ευθύνη για το τι θα συμφωνήσει ως τελική συμφωνία και να τη θέσει ενώπιον του λαού για έγκριση. Εμείς όμως έχουμε την ευθύνη για την τελική απόφαση εάν θα την εγκρίνουμε ή να την απορρίψουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σκληρές και οι τοποθετήσεις του Γιώργου Λιλλήκα προς τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης «με την προχθεσινή του μεταμεσονύχτια υποχώρηση, απέδειξε πως δεν χρειάζεται ‘πιστόλι στον κρόταφο’ για να υποχωρήσει. Απέδειξε πως δεν είναι σε θέση ούτε και μπορεί να προασπιστεί και να διεκδικήσει τα δίκαια του λαού και της πατρίδας μας».

Ο εθισμός στον φόβο και οι επόμενες γενιές

Τις δικές τους απαντήσεις στη δριμεία επίθεση, έδωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ο σκεπτικισμός μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις σε ένα βαθμό είναι κατανοητός. « Σε έναν άλλο βαθμό όμως, αυτή η διαδικασία που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να μας τροφοδοτεί και την ελπίδα. Έχουμε δυστυχώς εθιστεί στον φόβο. Διστάζουμε πολλές φορές από έλλειψη αυτοπεποίθησης να αδράξουμε ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μόνο η οικονομική μυωπία θα αποτύχει να δει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται από τη λύση.

Στέλνοντας μηνύματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε από το βήμα της βουλής πως το ΑΚΕΛ θα είναι το πρώτο που θα απορρίψει μία κακή λύση. Δεν παρέλειψε να ρίξει το γάντι στα «αντιδρώντα» κόμματα, αν είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη στο ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Καλούμε και τους δύο ηγέτες αλλά και τα πολιτικά κόμματα, εκατέρωθεν, να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Να δημιουργήσουμε συνθήκες μεγίστης ενότητας. Να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα θέματα ουσίας, παρά της διαδικασίας. Να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια λύσης που θα βασίζεται σε αρχές. Αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ. Θα εργαστούμε ως πραγματικοί Κύπριοι που θέλουμε επιτέλους να δούμε την κοινή μας πατρίδα επανενωμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Αντιπαράθεση στην οικονομία από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία δόθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις ιδεολογικές διαφορές τους σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν παρέλειψε να ψέξει την Αριστερά για «οικονομικό παραλογισμό» και να τονίσει την σταθερότητα που έφερε στην οικονομία η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

«Μας ρωτούσατε πέρυσι από αυτό το βήμα, ειρωνικά ορισμένοι: Μα που είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις; Ε λοιπόν, εδώ είναι. Και η ανάπτυξη και κορυφαίες ξένες και ντόπιες επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και θέλω να απευθυνθώ στην αριστερά και όσους την ακολούθησαν στον οικονομικό παραλογισμό τα δύσκολα χρόνια. Ναι, έχουμε τρομακτικές διαφορές στην ιδεολογία και την φιλοσοφία μας. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές μας και τα αποτελέσματα που φέρνουν» ανέφερε προσθέτοντας πως μπορεί «να επιλέγουμε πάντα τον δύσκολο δρόμο, γιατί έτσι γνωρίζουμε ότι θα φέρουμε και το εθνικό αποτέλεσμα. Μακάρι να μπορούσατε να ήσασταν και εσείς υπερήφανοι. Η Κύπρος και οι Κύπριοι δεν θα περνούσαν ότι έχουν περάσει» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε από την αρχή πως το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και έκανε λόγο για την αδυναμία του success story. «Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες και οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις δεν αρκούν. Ούτε η πολιτική που στοχεύει σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά διαιωνίζει παράλληλα τις διαρθρωτικές και εισοδηματικές ανισότητες. Δεν αρκεί να μας λένε μπράβο οι δανειστές μας. Πρέπει να πει μπράβο και ο λαός. Πώς να πει μπράβο ο λαός όταν πληρώνει τη νύφη κι ακόμα δε βλέπει φώς» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού επισημαίνοντας πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων αλλά την ίδια στιγμή απαιτεί εφαρμογή πολιτικών που να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
«Θέλουμε σχεδιασμό και όραμα που να δίνει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X