ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύρραξη κομμάτων για την Γενεύη

Δεν νοείται πολυμέρης για ένα κράτος χωρίς την συμμετοχή του ιδίου, ανέφερε ο ΚΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για μετάβαση τους στην Γενεύη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Πάντοτε μιλούμε για πολυμερή. Η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ και η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη, συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα ήτνα φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση άλλη αντίληψη.

Έχουμε συνέχιση διαλόγου από εκεί που μείναμε στο Μοντ Πελερέν και αυτό ήταν το ζητούμενο και η θέση κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. Αυό ακολουθήσαμε. Κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας. Δεν είναι το τέρμα η 12η Ιανουαρίου.

Αν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει, πάμε με αποφασιστικότητα και πάντοτε με γνώμονα τις απόψεις και τις θέσεις της Ε/κ πλευράς και τις έγνοιες και ανησυχίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε και αυτές των Τ/κ.
Αυτό που είναι πρόθεση μας είναι επιέλους να πετύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές σε βαθμό που να δημιουργεί ένα κράτος που θα προδιαθέτει προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις.

Όσο αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ανέφερε ότι επί τακτικής βάσεως η επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γίνεται επί τακτικής βάσης. Θα συναντηθούμε αύριο στο Ισραήλ και στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και αν παραστεί ανάγκη και οπωσδηποτε το βλέπω ως αναγκαίο, και στην Αθήνα, προκειμένου να εναρμονιστούμε όσο αφορά τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή διάσκεψη.

ΚΕ: Δεν μπορεί να λείπει από την διάσκεψη το κράτος για το οποίο γίνεται η συζήτηση

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όταν αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, δεν μπορεί να λείπει από την συζήτηση το κράτος εκείνο για το οποίο θα συζητήσουν. Ανέφερε ότι όλοι έχουμε ανησυχίες, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να έχουμε ανησυχίες αλλά να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες ώστε να μην υφίστανται τέτοιου είδους ανησυχίες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εδώ και πολύ καιρό γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες, έτσι ώστε όταν φτάσουμε να αντιμετωππίσουμε καταστάσεις που περιγράφονται να μην έχουμε καμία απολύτως ανησυχία.

Διέψευσε ότι ο πρόεδρος έκανε λόγο για πενταμερή διάσκεψη, κάτι το οποίο είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γιώργος Περδίκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ευπρόσδεκτοι να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθεί θέματα διαδικασίας αλλά και πολύ πιο σημαντικά θέματα. Μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει καθορισμός θεματολογίας αναμεσα στους διαπραγματευτές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα και στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, για παράδειγμα εδαφικό, περιουσιακό, υπάρχουν σημαντικές πτυχές του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, αναταλλαγή απόψεων στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και όλα αυτά τα θέματα εκτιμούμεότι θα έχει περισσότερη προστιθέμενη αξία να γίνει εξαντλητική συζήτηση.

Δεν κλείδωσαν ημερομηνίες για τις επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου ωστόσο αυτές αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όσο αφορά τις αντιδράσεις των κομμάτων και το κατά πόσο ο Πρόεδρος εμφανίζεται ενισχυμένος μετά από το Εθνικό Συμβούλιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κάθε άποψη είναι σεβαστή εφόσον βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Είναι το πιο εύκολο και αναμενόμενο να έχουμε ανησυχίες, το θέμα είναι τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες. Ο ΠτΔ επιδιώκει να γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπάρχει καθημερινή επαφή με ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων και υπουργών εξωτερικών . ΑΠόψε ο Πρόεδρος θα έχει μια πρώτη συζήτηση με έλληνα πρωθυπουργό στα Ιεροσόλυμα, όπου θα μεταβούν για την τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει όλους  τους ομολόγους του για τις εξελίξεις  και θα πράξει το ίδιο στη Σύνοδο του ΕΛΚ  που θα προηγηθεί της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην παρουσία και των ΥΠΕΞ ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, όπου όλα και όλοι θα κριθούμε από το τελικό αποτέλεσμα.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, ανέφερε ότι εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη την στιγμή. ΑΥτή την στιγμή αυτό που υπάρχει είναι μια συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών. Αν κάτι από αυτό το πλαίσιο δεν ανταποκριθεί εκείνη την στιγμή θα το δούμε εκείνη την στιγμή.

Συμφωνούμε απόλυτα με την θέση της Ελληνική πλευράς ότι για να είναι επιτυχής η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι θέση που υποστηρίζουμε και την έχουμε εκφράσει μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις μας.  Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και καμία διαφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και την ελληνική κυβέρνηση, και θεωρώ ότι κάνουμε την πιο αρνητική προσφορά όσοι ψάχνουν να βρουν διαφωνίες. δεν υπάρχει απολύτως σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

Αντιδράσεις κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Αποχωρεί το ΕΛΑΜ

Πρώτο στον χορό των αντιδράσεων το ΕΛΑΜ, το οποίο μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ξεκαθάρισε πως αποχωρεί και επίσημα από το Εθνικό Συμβούλιο.  

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεάδη είπε πως "έχουμε καταθέσει και επίσημα την αποχώρησή μας από το Εθνικό Συμβούλιο. Ξεκαθαρίζουμε τη διαφωνία μας στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασίαδη και το πώς αντιμετωπίζει το Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε.

Επί τη ευκαιρία, πρόσθεσε, "καλούμε το λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η λύση που εξυφαίνεται μας οδηγεί σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον".

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής του ΕΛΑΜ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γεάδης ανέφερε πως "ξεκαθαρίζουμε την απόφασή μας για αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο και λέμε μέσα και τους λόγους καθώς ξεκαθαρίζουμε και ποιά είναι η δική μας θέση που αφορά το ενιαίο κράτος και το πώς πρέπει να κινηθούμε βάσει της προηγούμενης πρότασης που έχουμε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεάδης είπε πως από την πρώτη φορά που συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο το ΕΛΑΜ κατέθεσε την πρότασή του "για το πώς πρέπει να κινηθούμε για να αλλάξουμε γραμμή και στρατηγική στο εθνικό μας θέμα".

ΔΗΣΥ: Μονίμως αντιδρούντες πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος του Προεδρικού, έκανε λόγο για «μονίμως αντιδρούντες» πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι «πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό», ενώ σήμερα υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη όταν θα διεξάγονται εκεί οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος θα αποφασίσει» για το ζήτημα αυτό και πως «όποια και να είναι η απόφαση εμείς θα τη σεβαστούμε".

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αντηλλάγησαν απόψεις, εκφράστηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των διαφόρων κομμάτων, πρόσθεσε.

Είπε πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταλήξει σε μια λύση του Κυπριακού, λειτουργική και βιώσιμη, που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Μέσα από αυτή τη διαδικασία «εκτιμούμε πως έφτασε η ώρα η Τουρκία να κριθεί στην πράξη αν εννοεί ότι θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας που θα φανεί εάν κατανοεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ΟΗΕ δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές ούτε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης, ούτε και ξένους στρατούς».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο κάθε δρόμος έχει τις δικές του δυσκολίες και πως πάντα υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι. Το θέμα είναι να λαμβάνεις υπόψη και τους κινδύνους αλλά και να έχεις μια καθαρή εικόνα για το τέλος του δρόμου, εκεί που θέλεις να φτάσεις, επεσήμανε.

Είπε πως «για μας το τέλος του δρόμου είναι να φθάσουμε επιτέλους στην επίλυση του Κυπριακού, γιατί είναι μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού που μπορούμε να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα, να ζήσουμε σε μια κανονική χώρα χωρίς χωρίς οδοφράγματα».

Σημείωσε πως ο κάθε Κύπριος ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης να διακινείται, να κατοικεί και να έχει το επάγγελμά του σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτή την Κύπρο ονειρευόμαστε, για αυτήν εργαζόμαστε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να πει αν έχει αποφασιστεί εάν τα μέλη του Εθνικού θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «υπάρχει κάτι θετικό», για να προσθέσει πως «οι συνάδελφοι, οι μονίμως αντιδρούντες και καθολικά διαμαρτυρόμενοι που πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό έβαλαν αίτημα ότι στις συναντήσεις στη Γενεύη θα ήθελαν να είναι παρόντες. Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει. Όποια και να είναι η απόφαση εμείς θα τη σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να παρακαθίσουν στη διεθνή διάσκεψη.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι πάνω από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά εντολοδόχος του, για να σημειώσει πως άρα δεν χρειάζεται ο ΓΓ να καλέσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η θέση η δική μας η φίλη χώρα η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και οι λοιπές χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν οι ίδιες και να δώσουν οδηγίες στο ΓΓ που είναι κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «η Ρωσία και η Γαλλία δήλωσαν δημόσια ότι θέλουν να συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει έτσι και αλλιώς ως εγγυήτρια δύναμη" και πως απομένει "να υποβάλουν σε μια επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι απόφαση εντολής στο ΓΓ οπότε λύνονται τα προβλήματα».

ΑΚΕΛ: Σε καθοριστική φάση το κυπριακό

Από πλευράς του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη και πιο καθοριστική του φάση. «Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνεπείς στα ζητήματα αρχών και χρειάζεται να λειτουργήσουμε συλλογικά», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, απευθύνοντας έκκληση «προς τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που μπορεί να έχουμε και να δούμε πώς καταφέρνουμε να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας συμβάλλοντας στις προσπάθειες τις οποίες θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Νικόλας: Ο Πρόεδρος δημιούργησε αρνητικά τετελεσμένα

Για αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία δημιούργησε η συμφωνία του ΠτΔ της 1ης Δεκεμβρίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε αυτά να ανατραπούν.

Σιζόπουλος: Στόχος μας να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που έχουν κατατεθεί. Ο κ. Σιζόπουλος είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία χωρίς να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ επεσήμανε ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X