ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διάσκεψη της Γενεύης διχάζει το εσωτερικό μέτωπο

Δεν πείθονται τα κόμματα από τις διαβεβαιώσεις Προεδρικού για Πολυμερή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την 12η Δεκεμβρίου να πλησιάζει, η σύμπνοια και η ενότητα κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο εν όψει διάσκεψης της Γενεύης χωρίζεται σε ένα οργισμένο ενδιάμεσο, πιο διαλλακτικό ΑΚΕΛ και το κυβερνών κόμμα.

Στον απόηχο της επίσκεψης Φρανσουά Ολάντ στην Κύπρο οι αντιδράσεις των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου συνεχίζουν με αμείωτη ένταση. Χαιρετίζουν μεν την βούληση της Γαλλίας για ενεργή συμμετοχή στην διάσκεψη της Γενεύης, ωστόσο αμφισβητούν τα μηνύματα που απορρέουν από το Προεδρικό και που χαρακτηρίζουν την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολυμερή διάσκεψη ως εκ των ων ουκ άνευ.

Εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα σενάρια που θέλουν την διάσκεψη για το Κυπριακό να είναι πενταμερής, θέση που φροντίζει να επαναλαμβάνει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αμφισβητώντας ουσιαστικά την θέση του προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το Εθνικό Συμβούλιο της Τετάρτης είχε δηλώσει ότι «μιλούμε πάντα για πολυμερή» και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο οποίος ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στην διάσκεψη, αφού περί αυτής, η σύγκληση της.

Σκληρή γλώσσα από το ΔΗΚΟ

Σε εντονότατο ύφος η κριτική του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για αναξιοπιστία από πλευράς προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως ανέφερε, αναιρεί μπροστά στην παραμικρή δυσκολία, τις δεσμεύσεις του. Στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε ως ψέματα την επίτευξη της αναλογίας 4:1 και την επιστροφή 90 χιλιάδων προσφύγων ως αποδεκτή από την τ/κ πλευρά.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, ζητά από την Κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα ποιοι θα συμμετέχουν στην διάσκεψη της Γενεύης, καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΕ σε αυτήν.

Την κατοχύρωση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητά η Συμμαχία Πολιτών η οποία αναφέρει ως εφικτό τον στόχο της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε καθώς και της Ε.Ε, στην διάσκεψη της Γενεύης.

Η ΚΔ είναι το συμβαλλόμενο μέρος, αυτή είναι που θα υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες και αυτή θα πρέπει να υπογράψει και την συμφωνία που θα καταλύει τις εγγυήσεις,αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα.

Χαιρετίζοντας την στάση Γαλλίας, Ρωσίας και ΕΕ για συμμετοχή στο Κυπριακό, οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για λάθος του Προέδρου κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου και ζητούν απαντήσεις για την περίπτωση αποτυχίας διεύρυνσης της διάσκεψης, καθώς και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμφωνήσει στα κριτήρια στο εδαφικό και καταθέσουν χάρτη που να μην ανταποκρίνεται στα κριτήρια.

Από πλευράς Αλληλεγγύης, η Ελένη Θεοχάρους χαρακτηρίζει το σχέδιο λύσης, χειρότερο του Ανάν, ενώ το ΕΛΑΜ τα βάζει με τα κόμματα αναφέροντας ότι η αποδοχή να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Γενεύη, «ξεκαθαρίζει πέρα πάσης αμφιβολίας, ότι παρά τις όποιες διαφωνίες τους, στην τελική αποδέχονται το πλαίσιο λύσης».

Αβέρωφ: Κάποιοι έχουν εθιστεί στον φόβο

Ισοπεδωτική η αντιμετώπιση στο εσωτερικό μέτωπο διαμηνύει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου «Προσπαθούν να διχάσουν των λαό μας. Έχουν εθιστεί κάποιοι στον φόβο αλλά και παρατηρώ μια προσπάθεια να κάνουμε τον λαό μας να μην μπορεί να ακούσει επιχειρήματα. Αυτό δεν προσφέρει τίποτα κατά την άποψη μου, στον αγώνα που δίνουμε για την εθνική δικαίωση».

Τόνισε δε πως όσον αφορά για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη «δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, χωρίς την συμμετοχή της Κύπρου», υπογραμμίζοντας ότι στην επόμενη σύνοδο αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου ότι η Ευρώπη θα είναι παρούσα. Η ενωμένη Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια η Ευρώπη έχει και ρόλο και λόγο» κατέληξε.

Την ανάγκη για επικράτηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο υπέδειξε ο Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει να καταλήξουμε σε έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και όχι με οποιονδήποτε τρίτο.

Τα κόμματα του Ενδιάμεσου θα τα πουν ξανά στις 20 Δεκεμβρίου, όπου προγραμματίζεται κοινή ημερίδα για το Κυπριακό. Στο μεταξύ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας το απόγευμα της Τρίτης, ενώ μια μέρα μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, συνάντηση η οποία αναμένεται να καταλήξει στην κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσει Ε/κ πλευρά και Ελληνική Δημοκρατία στην πολυμερή διάσκεψη, αλλά και πριν από αυτήν, στην συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X