ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:23
 

Δεν συζητήθηκε η σύνθεση Ελβετίας στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Τρεις ώρες κράτησαν οι πρώτες μετά το δείπνο συνομιλίες για το κυπριακό

Newsroom K

Για κλείσιμο εκκρεμοτήτων αλλά και διάσταση απόψεων στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά την αποψινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «έγινε, μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, μια ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τα κεφάλαια που έχουν καλύψει μέχρι σήμερα, για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί αλλά και για τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται.

Έχουμε την ίδια ώρα συμφωνήσει ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις έως τέσσερεις συναντήσεις των ηγετών, αφού εν τω μεταξύ η εντατικοποιημένη διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών θα συνεχίσει με τρεις τουλάχιστον συναντήσεις εβδομαδιαίως».

Ερωτηθείς αν οι ηγέτες συζήτησαν απόψε για το θέμα της διάσκεψης για το Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι ο κ. Ακκιντζί επιμένει ότι πρόκειται περί πενταμερούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μας απασχόλησε τούτο διότι οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές, οι δικές τους απόψεις είναι γνωστές.

Προσπαθήσαμε, προσπάθησα, τουλάχιστον, να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα. Αυτό είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει το ποιες επαφές ή προτάσεις ή επιδιώξεις έχει».

Κληθείς να πει πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα τελικών αποφάσεων, οπωσδήποτε όμως πριν τη μετάβαση στη Γενεύη».

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αν κλείνουν εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων που θα έρθουν ενώπιον μας για περαιτέρω διαβούλευση και αποφάσεις».

Σε ερώτηση για το τι αναμένει από την αυριανή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αναμένω να χαράξουμε από κοινού τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά το μέγιστο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

Το Κυπριακό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Συνέχεια στις διεργασίες στο Κυπριακό θα δοθεί στις Βρυξέλλες όπου θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο Νίκος Αναστασιάδης. Εκεί θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, μια συνάντηση που λαμβάνει χαρακτήρα προετοιμασίας για τη διάσκεψη της Γενεύης.

Το Κυπριακό παράλληλα θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ στους 28 ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους 27 για τις διαπραγματεύσεις, στο τελευταίο σκέλος της πρωινής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το γεύμα των ηγετών.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, πριν από τη μετάβαση στην Ελβετία. 

Η παρουσία Χοκστάιν

Την πόρτα του Προεδρικού πέρασε χθες και πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για ολιγόωρη συνάντηση με τον πρώτο και ειδικός απεσταλμένος του State Department για θέματα ενέργειας, Άμος Χοκστάιν. 

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο το βράδυ έλαβε χώρα δείπνο εργασίας του κ. Χοκστάιν, με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Χριστοδουλίδη. 

Από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο τρίτος γύρος αδειοδότησης και τα επόμενα βήματα καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X