ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις Βρυξέλλες και το κυπριακό και οι ενταξιακές της Τουρκίας

Εφ όλης της ύλης οι συζητήσεις αφενός για τη Γενεύη αφετέρου για τη Βιέννη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονο είναι το διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο στις Βρυξέλλες αναφορικά κυρίως με την άρνηση της Αυστρίας δια του ΥΠΕΞ της στο να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Προς τούτο, είναι σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση πειθούς, έναντι της Αυστρίας, ώστε να επικυρώσει το κείμενο των συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, από Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη μονοήμερη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, τόνισαν ότι το να μην υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΕ αυτήν τη στιγμή, ειδικά σε σχέση με το προσφυγικό. Αξιωματούχος τόνισε σχετικά πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αποδίδει και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαταραχθεί η εφαρμογή της.

Εξήγησε ότι ειδικά στο θέμα της βίζας, οι κοινοτικές υπηρεσίες συνεχίζουν τη διαβούλευση με τις τουρκικές Αρχές για την αλλαγή του ορισμού της τρομοκρατίας, ώστε αυτός να συνάδει με το σχετικό προαπαιτούμενο. Προς αυτόν το σκοπό άνθρωποι της Κομισιόν έχουν μεταβεί σε πολλά διαδοχικά διαστήματα στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Τέλος επεσήμανε ότι "ουδέποτε υπήρχε τελική προθεσμία", πως η διαδικασία της βίζας βασίζεται αποκλειστικά στην απόδοση της Τουρκίας και σημείωσε ότι "όταν θα είναι πλήρως έτοιμη, τότε και μόνο τότε θα την λάβει".

Τέλος επεσημάνθηκε ότι στην ατζέντα του Συμβουλίου αύριο θα υπάρχει και ενημέρωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, "μετά από δικό του αίτημα", όπως είπε.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, ανακοίνωση του ΔΗΚΟ δίνει το στίγμα αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού.
«Την προσφιλή του τακτική, της αθέτησης υποσχέσεων, εφαρμόζει και πάλι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υποσχέθηκε πως θα συγκαλέσει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, για να συζητηθούν τα σοβαρά ζητήματα, που ήγειραν διάφορα κόμματα, τόσο για τη διαδικασία, όσο και για την ουσία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης» τονίζεται σχετικά ενώ προστίθεται πως «αντί αυτού, χωρίς να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, σπεύδει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου εκεί ενδεχομένως θα συζητηθεί και η σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης».

ΕΔΕΚ: Επιβεβαιώνεται ο Ακιντζί
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα που ενώ θα προχωρήσουμε σε μια σημαντική διάσκεψη για την Κύπρο, εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια όσον αφορά τη σύνθεση και το περιεχόμενό της διότι με έκπληξη παρατηρούμε ότι ο ΠτΔ αποφεύγει να το διασαφηνίσει στη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί ανέφερε σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου εκτιμώντας πως ο λόγος που ο ΠτΔ απέφυγε να κάνει την εν λόγω συζήτηση είναι επειδή στην ουσία ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συμφωνούν ως προς τη σύνθεση της διάσκεψης.

Δυστυχώς αυτός που φαίνεται ότι λέει την αλήθεια για το ποιοι τελικά θα παραστούν και θα είναι συμβαλλόμενα μέρη την 12η Ιανουαρίου, είναι ο κ. Ακιντζί ανέφερε η κα. Παναγιώτου προσθέτοντας οτι η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων έχει δείξει ότι αυτού του οποίου τα λεγόμενα επιβεβαιώνονται, δυστυχώς δεν είναι του κ. Αναστασιάδη αλλά του κ. Ακιντζί.



«Η χθεσινή αδυναμία του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ να καταλήξει σε συμπεράσματα, είναι ενδεικτική της δυνατότητας που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία, όσον αφορά την ενταξιακή της φιλοδοξία».

Αυτά δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά έκανε το ίδιο λάθος θυσιάζοντας στο βωμό των ανεκδιήγητων συνομιλιών την προσπάθεια που καταβάλαμε πολλοί Ευρωβουλευτές να προκαλέσουμε την Τουρκία να κατανοήσει ότι με αυτές τις πολιτικές δεν μπορεί να εισέλθει στην ΕΕ και επιπλέον να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει αυτή την αδιάλλακτη επιθετική πολιτική έναντι της Κύπρου, σίγουρα θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία, αλλά και όσον αφορά πολλούς άλλους παράγοντες στη διαδρομή της, όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις που υφίσταται η Ρωσία για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που υπέστη η Κροατία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X