ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ:Αντί να υποσκάπτουν τον ΠτΔ, να πείσουν τους ομοϊδεάτες τους

Να συμπαραταχθούμε όλοι στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΠτΔ είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους (Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Ντοναλτ Τουσκ) και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο να οξύνονται, θέση δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη παίρνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν με τον Πρόεδρο στις κρίσιμες αυτές στιγμές, προσπαθώντας να δώσει ένα τέρμα στις αντιδράσεις που οξύνονται στο εσωτερικό. Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να πει δεικτικά προς τους αντιδρούντες οι οποίοι και ανήκουν στους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να πάνε να τους πείσουν, να γίνουν πιο δεικτικοί. 

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμπαραταχθούν με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πείσει οτι μια ενωμένη Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές, ανέφερε σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας στην Πινδάρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως είναι μέσα από εθνικές προσπάθειες που μπορούμε να πείσουμε για την ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μια ενωμένη Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές, μονομερή δικαιώματα επέμβασης και ξένους στρατούς, θέση η οποία στηρίζεται και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

«Και θέλουμε και έχουμε τη στήριξη της ΕΕ, είναι γνωστές οι δηλώσεις της κ. Μογκερίνι αλλά και όλων των πολιτικών ηγετών εντός της Ευρώπης που στηρίζουν την εθνική μας προσπάθεια η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ με τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους του 1960 σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης» είπε. Και πρόσθεσε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια πρέπει να συμπαραταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Ο κ. Νεοφύτου δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στάση των πέντε του ενδιάμεσου χώρου διερωτώμενος κατά πόσο θεωρούν ότι προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια με το να προσπαθούν καθημερινά να διαστρεβλώνουν, να παραπληροφορούν και να υποσκάπτουν τον ΠτΔ.

«Τι διαφορετικό έχουν να πουν για το θέμα της ασφάλειας από την πρόταση του ΠτΔ που κατατέθηκε γραπτώς, ότι μια ενωμένη Κύπρος απαραίτητα πρέπει να απαλλαχθεί από τη Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 και από ξένους στρατούς;» διερωτήθηκε.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «Αυτή είναι η πρόταση του ΠτΔ. Αυτήν πάει να υποστηρίξει και να βρει συμπαράσταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες» δήλωσε και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που κανέναν πολιτικό κόμμα δεν έχει διαφορετική άποψη, θα έπρεπε όλοι να προσπαθήσουν να συναντηθούν με τους Πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών, τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του ΣΑ, με τις πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη και να πείσουν τους ομοϊδεάτες τους.
«Ας πάνε (η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ) να προσπαθήσουν να κάνουν πιο φιλικούς τους Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο που γνωρίζουμε δυστυχώς ποιες είναι οι θέσεις και οι προσεγγίσεις τους, όπως και η Αλληλεγγύη με το κόμμα των Συντηρητικών. Έτσι βοηθούμε τον τόπο μας» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συνοδεύσουν τον ΠτΔ στη Γενεύη όπως αντίστοιχα θα πράξουν οι αρχηγοί των τ/κ κομμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αν ο ΠτΔ απευθύνει σχετική πρόσκληση και θέλει τη συμμετοχή των ηγετών των πολιτικών κομμάτων ο ΔΗΣΥ δηλώνει παρών σημειώνοντας πως αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση