ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδύνες για το ΓεΣΥ πριν καν περάσει από Βουλή

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την καθοριστική φάση εισαγωγής του Σχεδίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σαν να μην έφθαναν όμως όλα τ’ άλλα προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ που επιβραδύνουν την εισαγωγή του, ήλθαν να προστεθούν και οι νέες αναζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το οικονομικό σκέλος του Σχεδίου, αναζητήσεις που, αναλόγως των εξελίξεων, μπορεί να προκαλέσουν νέο γύρο δημόσιας φαγούρας.

Για την ώρα πάντως, οι φίλιες δυνάμεις του Γενικού Σχεδίου διατηρούν μια λεπτή ισορροπία παρά το γεγονός ότι ο προβληματισμός στο Υπουργείο Οικονομικών για τα νούμερα δεν φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Αν κάποιος αναζητήσει νότα αισιοδοξίας για το ΓεΣΥ θα την εντοπίσει στο Υπουργείο Υγείας, όπου δεν κρύβουν ότι υπάρχουν διαφορές με το Υπουργείο Οικονομικών. Από την άλλη, όμως, σπεύδουν να ισορροπήσουν τον πήχη υποστηρίζοντας ότι καθηκόντως ο Χάρης Γεωργιάδης πρέπει να ελέγξει τα οικονομικά δεδομένα, κίνηση όμως που δεν επηρεάζει την ειλημμένη προεδρική απόφαση όπως υπενθυμίζουν με νόημα. Τουλάχιστον για το αρμόδιο Υπουργείο, αν υφίσταται κίνδυνος για το ΓεΣΥ, αυτός εντοπίζεται στην Βουλή και στο κατά πόσο θα περάσει το νομοθετικό πλαίσιο του Σχεδίου μετά την εορταστική ανάπαυλα. Ανησυχία η οποία έχει ενταθεί μετά και την απόρριψη των πέντε από τα έξι νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

«Άγνωσται αι βουλαί» της βουλής

Η σύντομη ανάπαυλα που προκάλεσε η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στην κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία για κάθε είδους διεργασίες προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το πρώτο και καθοριστικό βήμα που είναι η ψήφιση από την Ολομέλεια της αυτονόμησης των νοσοκομείων, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως μισή εφαρμογή του Σχεδίου για την δημόσια υγεία.

Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την στάση των κομμάτων της Βουλής παρά για την κίνηση του Υπουργού Οικονομικών να επιβεβαιώσει με μελέτη τα οικονομικά μεγέθη προικοδότησης του ΓεΣΥ. Τόσο για την αυτονόμηση όσο και την εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας τα σχετικά κονδύλια είναι εξασφαλισμένα λένε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι το σταύρωμα από πλευράς Βουλής ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο για μελέτες που αφορούν την μεταρρύθμιση. Τα ποσά έχουν εγκριθεί, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας όταν θα έλθει η ώρα θα πρέπει να δικαιολογήσει την αποδέσμευσή τους, κάτι που, όπως τονίζεται, είχε συμβεί και πέρυσι με 940 χιλιάδες ευρώ που επίσης είχαν δεσμευθεί. Στο Υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι αν δεν επαναληφθεί, όπως λένε, το «ατύχημα» με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα γίνει πραγματικότητα τρεις μήνες μετά την ψήφιση από την Βουλή.

Η «διαφωνία» με Χάρη

Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας απορρίπτουν ότι η μελέτη που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι αναλογιστική. Το ζητούμενο, όπως υποστηρίζουν, είναι η επικαιροποίηση των δεδομένων που υπάρχουν για την επιβάρυνση των κρατικών ταμείων. Με το σκεπτικό αυτό δεν φαίνεται να προκαλείται επί του παρόντος ανησυχία για την παραχώρηση των σχετικών κονδυλίων που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ σε τρία χρόνια. Όπως μας εξηγήθηκε από αρμόδια πηγή, η μελέτη του ΥΠΟΙΚ θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει αν η κρατική χορηγία των 900 εκατ. ευρώ καλύπτει το κόστος εφαρμογής του ΓεΣΥ σε συνάρτηση με τα ποσοστά εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Από τα ευρήματα της μελέτης, όπως επισημαίνεται, θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνουν ως έχουν καθορισθεί τα ποσοστά συνεισφοράς εργαζομένων και εργοδοτών ή αν θα υπάρξει μια μικρή διαφοροποίησή τους.

Στο κεφάλαιο των εισφορών πηγές από την Βουλή εντοπίζουν ανοιχτή διάσταση μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και του φορέα που θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Σε επίπεδο αντιπολίτευσης διατυπώνονται επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας με τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά μέρη. Η απάντηση που δίνεται από πλευράς κυβέρνησης παραπέμπει σε κάποιους που, όπως λέγεται, άρχισαν να αναζητούν προφάσεις.

Από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, αυτό που ανησυχεί τους επιτελείς είναι το κομμάτι εκείνο της εφαρμογής του Σχεδίου και το κόστος των 900 εκατ. ευρώ και το κατά πόσο θα επηρεάσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Σε δεύτερη φάση θα εξετασθεί πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων καθώς και η μεταφορά του προσωπικού στον νέο φορέα δημόσιας υγείας.

Αναμένει η ΠΑΣΥΚΙ

Στο χώρο των κυβερνητικών γιατρών το ενδιαφέρον της ΠΑΣΥΚΙ επικεντρώνεται σε δυο σημαντικά για τον κλάδο ζητήματα. Πρώτον, στην νομική μορφή των νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον και δεύτερο και πιο σημαντικό στο εργασιακό μοντέλο. Οι κυβερνητικοί γιατροί θεωρούν ότι το εργασιακό καθεστώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν από την ψήφιση των δυο νομοσχεδίων. Για το δε νομικό πλαίσιο αν και οι γιατροί τηρούν αποστάσεις θεωρώντας ότι είναι θέμα πολιτικής υφής υποστηρίζουν ότι τα νοσηλευτήρια θα μετατραπούν σε δημοσίου δικαίου και όχι κρατικά, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας θεωρεί ότι η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ για επικαιροποίηση μελέτης του 2013 για εφαρμογή του ΓεΣΥ θα θέσει εκτός χρονοδιαγραμμάτων την εφαρμογή του. Μιλώντας στην «Κ», διερωτήθηκε αν τα δυο νομοσχέδια, ένα της αυτονόμησης των νοσοκομείων και το άλλο εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα περάσουν ταυτόχρονα από την Βουλή. Ο ίδιος εκφράζει έντονες ανησυχίες για τυχόν καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση. Πάντως, όπως αφήνεται να φανεί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας δεν θα μείνουν απαθείς σε πρόνοιες των δυο νομοσχεδίων με τις οποίες ενδεχομένως θα διαφωνούν. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι ο κλάδος τάσσεται υπέρ της εισαγωγής του Σχεδίου το συντομότερο δυνατόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση