ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αλήθεια των δημοτικών εκλογών σε αριθμούς

Του Μιχάλη Βρυωνίδη*

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είμαστε η μόνη χώρα, που σε μια εκλογική αναμέτρηση κερδίζουν όλοι ή στη χειρότερη περίπτωση είναι πάνω-κάτω στα ίσα τους. Μετά βεβαιότητας, έχουμε εξασφαλίσει μια παγκόσμια πατέντα. Είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη όπου κανένας πολιτικός αρχηγός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, όταν το αποτέλεσμα στην κάλπη πήγε αντίθετα και ανάποδα από τους σχεδιασμούς, τη στρατηγική και προπάντων τις προσδοκίες και ευσεβοποθισμούς του κόμματος.
Το μόνο σίγουρο, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια και ενδεχομένως και τα επόμενα άλλα τόσα, είναι η γεωμετρικά αυξανόμενη αποχώρηση των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία. Η απόδραση των πολιτών από τη βάσανο της ψήφου, όπως εξελίσσεται, έχει πλέον παγιωθεί και είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, μια στάση απαξίωσης της πολιτικής και φυσικά μια ισχυρή φωνή διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας. Οι πολιτικοί, ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθούν να το επιλύσουν, αλλά κατά ένα μυστήριο τρόπο αποτυγχάνουν να το πράξουν. Το χάσμα που χωρίζει τον πολίτη από την πολιτική είναι πολύ βαθύ και αγεφύρωτο. Ορισμένοι μάλιστα πολιτικοί, διαμαρτύρονται συχνά πυκνά, για την ισοπεδωτική κριτική των πολιτών, που εξισώνουν αδίκως, όπως ισχυρίζονται, όλα τα κόμματα. Μα πώς να μην σας ισοπεδώνουν κύριοι; Αλήθεια, μπορεί κάποιο από τα παλιά ή τα νέα κόμματα με τους παλιούς πολιτικούς, να βγει αλώβητο από τις κρίσεις των πολιτών για την οικονομική και κοινωνική κατάντια αυτής της χώρας; Μπορεί κάποιος πολιτικός να κοιτάξει κατάματα σήμερα τον άνεργο νέο και να του πει, είμαι αθώος. Μπορεί αλήθεια οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός να σταθεί απέναντι από τον λήπτη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και να του πει, έκανα ό,τι μπορούσα για σένα, καλά Χριστούγεννα να έχεις.
Όταν, αγαπητοί πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βγαίνετε το βράδυ των δημοτικών εκλογών στις τηλεοπτικές εκπομπές και συνεχίζετε το ίδιο παραμύθι της νίκης, της επικράτησης, της ανάκαμψης, πώς να μην σας κράζει ο κόσμος και κλείνοντας τον ήχο, να σας αποσυνδέει από τη ζωή του. Όταν συνεχίζετε να επιδίδεστε σε παραπλανητικούς αριθμητικούς συλλογισμούς μετρώντας πόσους δημάρχους είχατε και πόσους νέους αποκτήσατε, χωρίς να υπολογίζετε και πόσους σίγουρους κάψατε, πώς να μη σας περιγελούν για τους μπακαλίστικους λογαριασμούς σας. Όταν σας παρακολουθεί, φωνασκώντας και αγκομαχώντας, να διεκδικείτε αυτή τη νίκη που μόνο εσείς βλέπετε, πώς θα σας μετρήσει σοβαρά ο πολίτης και να μην αλλάξει κανάλι για κάτι πιο ευχάριστο. Πώς μπορείτε να πανηγυρίζετε για δήθεν ανάκαμψη των ποσοστών σας, συγκρίνοντας πράγματα ανόμοια. Οι δημοτικές εκλογές δεν συγκρίνονται με τις βουλευτικές, είναι σαν να συγκρίνεις το κολοκάσι με το χαβιάρι. Οι δημοτικές του 2016 συγκρίνονται μόνο με τις δημοτικές εκλογές του 2011, τελεία και παύλα. Οι δημοτικές εκλογές είναι για τους κατοίκους του δήμου, οι βουλευτικές για τους κατοίκους της επαρχίας και οι προεδρικές παγκύπριες. Μόνο μεταξύ τους μπορούν να συγκριθούν και όχι κατά το δοκούν και όπως μας βολεύει.

Το βράδυ των εκλογών στα τηλεοπτικά πάνελ έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις και εφευρέθηκε ξανά η επιστήμη των μαθηματικών. Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων συνέκριναν τα κομματικά ποσοστά στους διάφορους δήμους με τα ποσοστά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ουδεμία σύγκριση έγινε με τη μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων σε σχέση με τις δημοτικές του 2011.

Αγαπητέ συμπάσχοντα ψηφοφόρε, έχεις επισήμως και με βούλα υποβιβαστεί από άνθρωπος με απόψεις, συναισθήματα και ανάγκες σε κλάσμα, ούτε καν αριθμό. Οι πολιτικοί που ενδιαφέρονται για εσένα, τουλάχιστον όποτε φιλοξενούνται στους τηλεοπτικούς δέκτες, σε υπολογίζουν μόνο στη βάση του επί τοις εκατό. Κανένας δεν περιέγραψε την πραγματική εικόνα, γιατί η αλήθεια δεν συμφέρει και η παραπλάνηση ρέει άφθονη στα πολιτικά επιχειρήματα. Κανένας δεν είπε με παρρησία, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και την ευθύνη, ότι κύριοι αποτύχαμε μας έφυγαν τόσες χιλιάδες ψηφοφόροι. Τεχνηέντως επέλεξαν να σχολιάσουν την αύξηση ή διατήρηση των ποσοστών τους, το κλάσμα που λέγαμε.

Η πραγματική εικόνα και τα κομματικά ποσοστά

Για να ακριβολογούμε, στον Δήμο Λεμεσού, το ΑΚΕΛ μέσα σε μια πενταετία έχασε στη διαδρομή 4.206 ψηφοφόρους, σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2011 ή απώλεσε 37% της δύναμής του στον δήμο. Από το στρατόπεδο του ΔΗΣΥ απέδρασαν 3.033 ψηφοφόροι ή μειώθηκε η επιρροή του στον Δήμο Λεμεσού κατά 23%. Στον Δήμο Λευκωσίας, ο ΔΗΣΥ έχασε 3.636 ψηφοφόρους ή 41% της δύναμης, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι και οι απώλειες του ΑΚΕΛ, αφού 2.839 ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη στο κόμμα, μειώνοντας την εκλογική του δύναμη κατά 40%. Η ίδια τάση καταγράφεται και στους άλλους τρεις μεγάλους δήμους. Είναι εμφανές ότι στους πολυπληθέστερους δήμους, τα κόμματα έχασαν την επαφή με τους ψηφοφόρους, δεν μπορούν, όπως στους μικρούς να προσεγγίσουν και να διαχειριστούν τις ενστάσεις, επικρίσεις και ενδεχομένως και την αδιαφορία των πολιτών. Αθροιστικά, στους πέντε μεγάλους δήμους ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ έχασαν από περίπου 11 χιλιάδες ψηφοφόρους, ενώ άλλες 4 χιλιάδες απέδρασαν από το ΔΗΚΟ και 2 χιλιάδες εγκατέλειψαν την ΕΔΕΚ. Ουδείς ανέκαμψε, ουδείς είναι στα ίσα του, όλοι έχασαν θριαμβολογώντας.

Για τον ΔΗΣΥ η απώλεια εκτιμάται στο 25% της δύναμης του, για το ΑΚΕΛ στο 34%, το ΔΗΚΟ στο 23% και την ΕΔΕΚ στο 25%. Στους πέντε αυτούς δήμους μειώθηκε σημαντικά η δύναμη όλων των κομμάτων και κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος, ακόμα και εάν εξέλεξε τον δήμαρχο που υποστήριξε. Ο δήμαρχος δεν εκλέγεται μόνο στη βάση της κομματικής στήριξης αλλά και για τις ικανότητές του και για την απήχηση και αποδοχή που έχει στην τοπική κοινωνία. Μόνο η αποχή είναι κερδισμένη στους πέντε μεγάλους δήμους, αφού 98.634 πολίτες επέλεξαν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις εκλογές, σε σύγκριση με 76.710 που έπραξαν το ίδιο στις δημοτικές του 2011. Η αποχή στους πέντε μεγάλους δήμους αυξήθηκε σε πέντε χρόνια κατά 29%. Ενδεικτικά, στον δήμο Λεμεσού έφτασε το 51%, στη Λευκωσία πάει για ρεκόρ στο 59%, στον Στρόβολο στο 56% και στη Λάρνακα στο 45%. Μόνο ο Δήμος Πάφου σώζει λίγο την παρτίδα με την αποχή στο 29%. Με αυτά τα δεδομένα νικητής και σε αυτές τις εκλογές είναι η διάρρηξη σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών.

*Διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X