ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

Προετοιμασίες για την συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εντονες διπλωματικές διεργασίες ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για το Κυπριακό, βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα και την Αγκυρα. Χθες, ο έλληνας γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος και συνεργάτες του βρέθηκαν στην Αγκυρα, ώστε να έχουν επαφές για τον καθορισμό αλλά και την πιθανή προετοιμασία της συνάντησης των κ. Αλ. Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, κατά τον σχεδιασμό της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Ιανουαρίου. Επίσης, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ώστε να συζητήσουν για το Κυπριακό, καθώς η πολυμερής της 12ης Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αρχηγούς κυπριακών κομμάτων (ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων), ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη θα είναι παρών και ο κ. Κοτζιάς, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τελευταίες –εκ του σύνεγγυς συνεννοήσεις– πριν από τη μετάβαση του ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελβετία. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 4 Ιανουαρίου (και ενδεχομένως και στις 7), θα πραγματοποιηθούν και οι τελευταίες επαφές των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, προτού οι δύο ηγέτες μεταβούν στη Γενεύη για τις επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στην Κύπρο και χθες ο κ. Ακιντζί τήρησε σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας (τουρκική υπηρεσία BBC) ότι αν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία επιμείνουν στη θέση «μηδενικός στρατός-μηδενικές εγγυήσεις», τότε «οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν πριν ακόμα αρχίσουν». Οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνονται αντιληπτές και υπό το πρίσμα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στο ψευδοκράτος, όπου ακούγονται αρκετές φωνές, ακόμη και μέσα από το κόμμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που τάσσονται ευθέως υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων. Αναφορικά με την επιμονή του για εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θέτει το ζήτημα «γιατί δεν θέλω να ξαναζήσουμε πόλεμο. Θέλω να είναι αποτρεπτική δύναμη ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες». Πάντως, απέκλεισε προσάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε χθες ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ετάχθη υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτή «δεν εξαρτάται από εμάς και την Ε.Ε., αλλά εξαρτάται από τις δικές της επιλογές και τη δική της θέληση». Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε (ΑΠΕ) ότι«στηρίξαμε τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στα πραξικοπήματα που αποπειράθηκε μερίδα του στρατού. Είμαστε αντίθετοι στα πραξικοπήματα αυτά, αλλά από τη σκοπιά της δημοκρατίας και της ορθής, αποτελεσματικής και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Οχι από κάποια άλλη σκοπιά». Και πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία θέλει να εξακολουθήσει στον δρόμο της Ε.Ε. θα πρέπει «να αφομοιώσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το κείμενο των συμπερασμάτων της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας καθώς, όπως είπε, υιοθετήθηκαν πλήρως οι ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση