ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας: Δημοψήφισμα μόνο αν όλα θα έχουν συμφωνηθεί

Ανησυχία Συμμαχίας Πολιτών για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη διατηρεί η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας σήμερα ότι “δημοψηφίσματα θα πρέπει να καθοριστούν μόνο όταν όλα θα έχουν συμφωνηθεί και όταν όλα θα έχουν μεταφερθεί στο χαρτί και είναι απόλυτα συμφωνημένα”.

Μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Μεταφορών στα γραφεία του κόμματος ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “λίγες μόνο ημέρες πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, η τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά αλλά κυρίως οι τελευταίες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μας γεννούν πάρα πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς”.

Ανέφερε ότι “η εισήγηση του κ. Ακιντζί, όπως από τη Διάσκεψη της Γενεύης, προκύψει και ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “είναι αδιανόητο, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της ασφάλειας, όταν δεν θα έχει συνταχθεί ούτε το Σύνταγμα, δεν θα έχουν γίνει οι βασικοί νόμοι, δεν θα έχουν συμφωνηθεί οι υπόλοιπες πτυχές που αφορούν την οικονομία, την οικονομική διακυβέρνηση, το περιουσιακό, να εξαγγελθεί ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών διερωτήθηκε “τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη συγγραφή του Συντάγματος και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι έχει συμφωνηθεί και θα πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος; “.

Διερωτήθηκε, επίσης, κατά πόσον “θα ανασταλούν τα δημοψηφίσματα ή θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι αφού έχουν οριστεί τα δημοψηφίσματα, ας αναθέσουμε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ασκήσει επιδιαιτησία στα ανοιχτά ζητήματα για να βρεθεί λύση πριν από τα δημοψηφίσματα;”.

Συνεχίζοντας είπε πως “λυπούμαστε που διαπιστώνουμε ότι δικαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε κάνει ότι, αμέσως μετά τη συμφωνία του περιβόητου δείπνου, και από την ώρα που η τουρκική πλευρά εξασφάλισε ημερομηνία για τη Διάσκεψη για την ασφάλεια, δεν θα διαπραγματευτεί και δεν θα δείξει πνεύμα συναίνεσης για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά κεφάλαια”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X