ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Άγιες» ανησυχίες στον ΠτΔ για το Κυπριακό

Καλό το κλίμα ενημέρωσης της Ιεράς Συνόδου παραμένουν οι διαφωνίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η Ιερά Σύνοδος που θα συνέλθει το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσει την ενημέρωση που έτυχαν οι Αρχιερείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κυπριακό ενόψει Γενεύης και θα τοποθετηθεί δημόσια έλεγε Ιεράρχης στην «Κ» μετά το πέρας της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν για δυο ώρες στο μικρό Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής οι πληροφορίες της «Κ» λένε ότι μετά την αρχική τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην συνέχεια κύριο χαρακτηριστικό του κομματιού των ερωτήσεων ήταν οι ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετά μέλη της Συνόδου.

Συνοδικός περιέγραψε στην «Κ» το κλίμα που επικράτησε λέγοντας ότι κάποιοι Ιεράρχες υπέβαλαν με εκκλησιαστικό τρόπο τις ανησυχίες τους και κάποιοι άλλοι όχι. Από πλευράς Προέδρου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στην Συνοδική αίθουσα «πολύ καλό και εποικοδομητικό.

Υπήρξαν πολύ εύστοχες ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενημέρωση στον απόηχο της εισήγησης Πάφου

Η μετάβαση στην Αρχιεπισκοπή του Νίκου Αναστασιάδη για συνάντηση με τα μέλη της Συνόδου πραγματοποιήθηκε στην σκιά των σκληρών χαρακτηρισμών και επικρίσεων που διατύπωσε στην εισήγησή του προς την Σύνοδο για το Κυπριακό ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος εκ μέρους της Συνόδου υποδέχθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο τον Νίκο Αναστασιάδη και την συνοδεία.

Συνοδικοί σχολιάζοντας στην «Κ» το περιεχόμενο της εισήγησης του Ιεράρχη μας έλεγαν ότι οι απόψεις που καταγράφονται αντιπροσωπεύουν τον συντάκτη της εισήγησης και όχι την Σύνοδο η οποία ενόψει και της Γενεύης θα τοποθετηθεί δημόσια. Προς τούτο όπως μας επισημάνθηκε στην Σύνοδο υπάρχουν αυτή την περίοδο τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις για το Κυπριακό.

Η πρώτη όπως μας υποδέχθηκε έχει ως εκφραστή τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος παρά την κατά καιρούς στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη βλέπει ναυάγιο στην Γενεύη. Η δεύτερη αφορά την λεγόμενη σκληρή πτέρυγα με εκφραστή τον Μητροπολίτη Πάφου ο οποίος εκτός από τις σκληρές προσωπικές επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζει όπως η εκκλησία ηγηθεί όσων διαφωνούν με την προδιαγραφόμενη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Η τρίτη αντιπροσωπεύεται από τον Μητροπολίτη Μόρφου ο οποίος προβλέπει ναυάγιο των συνομιλιών και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν θετικά το Κυπριακό με ενεργό εμπλοκή της Μόσχας. Η τελευταία είναι η σιωπούσα που δεν παίρνει θέση δημοσίως προτρέποντας στην δύναμη της πίστης και προσευχής.

Έντονη απάντηση για πενταμερή

Προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς έδωσε σκληρή απάντηση στα όσα επικριτικά ακολούθησαν για την σύνθεση της διάσκεψης στην Γενεύη. «Ό,τι και να έλεγα πάντοτε θα υπήρχε αντίδραση, αλλά να ξεκαθαρίσω μια για πάντα: ή θα σοβαρευτούμε σε αυτό τον τόπο ή ας ακολουθήσουμε την πορεία που θέλουν κάποιοι να ακολουθήσουμε».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αυτό που είπε ήταν ότι στην Γενεύη θα είναι πέντε τα μέρη, τα κράτος θα αντιπροσωπεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Συνεπώς έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι το συμβαλλόμενο μέρος, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες που αφορούν οι εγγυήσεις.

Οι δύο, δηλαδή το κράτος και η ελληνοκυπριακή κοινότητα, θα εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας όπως πάντοτε γινόταν καθ΄ όλη τη διάρκεια του κυπριακού προβλήματος. «Επιτέλους ας σοβαρευτούμε, για υστάτη φορά το λέω» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X