ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσαβούσογλου: Οδεύουμε στο τελικό στάδιο για το Κυπριακό

Αισιόδοξος ο Τούρκος ΥΠΕΞ για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών

ΚΥΠΕ

Περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη διάρκειας μιας ώρας συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία πλην του Κυπριακού συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε σύντομη συνομιλία με το ΚΥΠΕ περιέγραψε τη συνάντηση «πολύ καλή», ενώ αμέσως μετά μετέβη στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Άγκυρα και τελικά αναβλήθηκε λόγω της μετάβασης Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας ο κ. Τσαβούσουγλου είπε πως με τον ΓΓ συζήτησαν το Κυπριακό, «όπου οδεύουμε στο τελικό στάδιο».

«Οι δύο πλευρές και η ομάδα του ΓΓ του ΟΗΕ εργάζονται πολύ εποικοδομητικά σε συγκλίσεις. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται όλα αυτά τα θέματα στη Γενεύη, μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου, πριν την τελική διάσκεψη. Στις 12, οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες χώρες συν ένας σύμβουλος της ΕΕ θα είναι εκεί, ώστε να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα στην τελική διάσκεψη», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ υποστηρικτική σ’ αυτή τη διαδικασία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ».

«Προσωπικά είμαι αισιόδοξο άτομο, όχι όμως σε κάθε περίπτωση γιατί η κατάσταση στη Συρία με κάνει πολλές φορές απαισιόδοξο. Αλλά είμαι επίσης και ρεαλιστής. Υπάρχουν σοβαρά θέματα. Δεν είναι εύκολο, όμως οι λεπτομέρειες (σ.σ η διαδικασία – modalities) είναι εκεί, όπως και το πλαίσιο και η κατανόηση. Επομένως μπορούμε να φτάσουμε σε διευθέτηση στην Κύπρο. Το χρειαζόμαστε και όχι μόνο ως Τουρκία, Ελλάδα ή οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος - η περιοχή μας - κι ο κόσμος χρειάζονται τέτοια θετική εξέλιξη. Δεν είναι εύκολο, όμως έχουμε την αποφασιστικότητα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον `Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θα συζητήσουν κυρίως το Κυπριακό, αλλά και διμερή θέματα.

«Εγώ κι ο Νίκος βρισκόμαστε αρκετά συχνά, άλλοτε επίσημα κι άλλοτε ανεπίσημα. Ήλθε μια - δύο φορές στην Τουρκία και εγώ πήγα σ’ ένα ελληνικό νησί. Συζητούμε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού και προσβλέπω να συναντηθούμε για πρόγευμα και να συζητήσουμε διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά κυρίως το Κυπριακό», είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση