ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς το City του Λονδίνου δείχνουν για τα οικονομικά της λύσης

Ποιοι κύκλοι την ίδια ώρα, δεν θέλουν τον Ερντογάν να έρθει στη Γενεύη

Η πρώτη μέρα της συζήτησης του κυπριακού στη Γενεύη, άφησε πίσω της μια συζήτηση την οποία οι δυο πλευρές, ήθελαν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στη Λευκωσία. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική εφόσον τα εθιμοτυπικά, αν και έμειναν πίσω, δεν έλειψαν και σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» από διπλωματικές πηγές, δυο είναι τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν. Το πρώτο, αφορά την έλευση ή όχι Ερντογάν στη Γενεύη ενώ το δεύτερο απορρέει και από τα όσα είπε ο κ. Έιντε στο σύνολό τους νωρίτερα την πρώτη μέρα, μεταξύ αυτών και για τα οικονομικά.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, και στην ενημέρωση που έκανε προς δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος για το κυπριακό, επανέλαβε πως υπάρχουν εκείνοι που είναι έτοιμοι να επενδύσουν για τα οικονομικά της λύσης. Ήδη έχει αναφερθεί από την «Κ» ότι ο κ. Έιντε επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο σε κάθε ανάλογη ερώτηση. Το ίδιο όμως ερώτημα τέθηκε στη Γενεύη προς διπλωματικές πηγές, εφόσον ούτε ο χώρος ούτε και οι συνθήκες επιτρέπουν γενικότητες. «Το City του Λονδίνου, είναι ένα από εκείνα που δεν θα έλεγαν όχι σε μια τέτοιου είδους επένδυση» ήταν η απάντηση που δόθηκε από αρμόδια πηγή. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν ωστόσο διαφαίνεται μια κάποια κατεύθυνση και ένα σχέδιο σ’ ένα ζήτημα στο οποίο στα πλαίσια συζήτησης του κυπριακού δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Η έλευση Ερντογάν

Τη δική της βαρύτητα στο κλίμα της πρώτης μέρας στη Γενεύη, τόσο στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια όσο και στην ενημέρωση και από διπλωματικές πηγές, είχε η έλευση του Προέδρου της Τουρκίας στη Γενεύη. «Αυτή τη στιγμή και όπως έχουν τα δεδομένα, δεν βλέπω να έρχεται ο Ερντογάν» τόνισε αρμόδια πηγή. Μάλιστα στο ίδιο μήκος κινήθηκε και έτερη πηγή λέγοντας πως ίσως να μην ήταν ποτέ στα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας να έρθει στην Ελβετία. Όπως προκύπτει πάντως, ακόμη αναζητείται το λεγόμενο «φορματ» ως προς τη σύνθεση για τη λεγόμενη διάσκεψη για την Κύπρο. Ε/κ πηγές επιμένουν πως η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει λόγο και πως τη διάσκεψη δεν την κάνουν ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί αλλά τα ΗΕ με δική τους ευθύνη.

Ως προς τις χώρες του ΣΑ που έχουν εκφράσει τη βούληση να παραβρεθούν, πληροφορίες λένε πως ορισμένες εξ αυτών θέλουν να εκπροσωπηθούν πολιτικά, άλλες διπλωματικά, οπότε και η συζήτηση γύρω από το προαναφερόμενο «φορματ» συνεχίζεται. Πάντως όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» αν γίνει πραγματικότητα η έλευση Ερντογάν στη Γενεύη, τότε θα έρθει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αλλά και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Μέι. Κάτι που, όπως προέκυψε από ενημέρωση από την Αθήνα, οι δυο πρώτοι αναμένεται να εξετάσουν ως προς την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στις 11 του μήνα.

Δύσκολα και τεχνικά ζητήματα

Πολλάκις επαναλήφθηκε και την πρώτη μέρα συζήτησης του κυπριακού στη Γενεύη, από αρμόδιες πηγές, πως τα υπό συζήτηση ζητήματα είναι δύσκολα, τεχνικά και ευαίσθητα. Ο κ. Έιντε στην ενημέρωσή του, είπε πως οι δυο πλευρές, προς επίρρωση αυτών, κρατούσαν κάποια θέματα για αργότερα. Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως παρά το ότι πιθανόν να υπάρχουν και ζητήματα που είναι χρόνια υπό συζήτηση (κάποια από τα θέματα του περιουσιακού για παράδειγμα) εντούτοις λόγω ακριβώς επειδή πρόκειται για δύσκολα ζητήματα θέλουν ακόμη περισσότερο χρόνο. Χρόνος που πολλαπλασιάζεται αν ένα από τα θέματα αυτά εμπίπτει μέσα σε κάποιο άλλο ή σχετίζεται με άλλα κεφάλαια του κυπριακού. Η κ. Μαρκουλλή είχε τετράωρη συνάντηση για το περιουσιακό με τους εμπειρογνώμονες των τ/κ, και αύριο αναμένεται να ενημερωθούν οι ηγέτες. Ωστόσο, βάσει των προαναφερθέντων, η ενημέρωση θα κρατάει μικρό καλάθι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση