ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκρατημένη η Ελλάδα για τις συνομιλίες στη Γενεύη

Εντατικές εργασίες από όλες τις πλευρές με ορίζοντα την προσεχή Πέμπτη

Kathimerini.gr

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα, όπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να μαντέψει και να προλάβει τις κινήσεις της άλλης προκειμένου τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και σε επίπεδο ουσίας να αποκομίσει οφέλη, εξελίσσεται η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με χρονικό ορίζοντα την προσεχή Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ορίστηκε ως χρόνος σύγκλησης της πολυμερούς διάσκεψης, ένα πολυσύνθετο σκηνικό, με κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, αναζήτηση συμμαχιών και μοχλών πίεσης, έχει στηθεί στον άξονα Αθήνας - Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια σήμερα ή αύριο, καθώς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, συμφωνήθηκε να βρίσκονται σε στενή επαφή και να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ανάμεσα στους Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ερντογάν εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διατεθειμένοι να μεταβούν στη Γενεύη μόνο εάν διαπιστωθεί ότι η πρόοδος στις συνομιλίες είναι τέτοια ώστε να διαμορφώνει προοπτική επίτευξης λύσης. Είναι σαφές ότι καμία από τις δύο πλευρές, που υφίστανται και την πίεση του διεθνούς παράγοντα, δεν θέλει να επιβαρυνθεί με τη μομφή ότι δεν είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία.

Ωστόσο, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μεταδίδεται ένα εξαιρετικά συγκρατημένο κλίμα και όχι ιδιαίτερη αισιοδοξία για την προοπτική να επέλθει εκείνη η εξέλιξη στις συνομιλίες που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να καλυφθεί η «πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές». Υπό αυτό το πρίσμα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να εκπροσωπηθούν Αθήνα και Αγκυρα την Πέμπτη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου αντίστοιχα. Θεωρούν, δηλαδή, ως περισσότερο πιθανή εξέλιξη την εκπροσώπηση από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, σε μια διάσκεψη η οποία θα επιβεβαιώσει το ενεργό ενδιαφέρον και τη δέσμευση να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στην περίπτωση που η Αγκυρα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, είναι πιθανόν στη Γενεύη να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, με την Αθήνα να εκπέμπει μήνυμα εθνικής γραμμής όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι σε διαρκή συντονισμό με τη Λευκωσία έχει επιδείξει την ισχυρή βούληση για επίτευξη λύσης. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνη στην Αγκυρα ότι, έχοντας ως προτεραιότητα τα εσωτερικά της Τουρκίας ζητήματα, δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη διάθεση. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά εξέλαβε εξαρχής τις πληροφορίες ότι την Τουρκία επρόκειτο να εκπροσωπήσει στη διάσκεψη της Γενεύης ο κ. Γιλντιρίμ ως σαφή ένδειξη μιας διάθεσης να μην παραγάγουν οι διαπραγματεύσεις αποτέλεσμα, καθώς, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευθεί είναι ο κ. Ερντογάν και ουδείς άλλος.

Οι παρουσίες στην πολυμερή

Εκπρόσωποι επτά διαφορετικών πλευρών θα είναι παρόντες στις συνομιλίες της πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, μεθαύριο, Πέμπτη, στη Γενεύη. Οι πέντε βασικοί συνομιλητές θα είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, ο Ν. Αναστασιάδης –πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας–, και ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ απομένει να οριστικοποιηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή ποιο θα είναι το επίπεδο εκπροσώπησης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παρών θα είναι και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται άλλωστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό (ο κ. Γκουτιέρες την επόμενη ημέρα, στις 13/1, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη), ενώ την Ε.Ε. θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε ήδη χθες ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, η Ε.Ε. θα έχει ρόλο απλού παρατηρητή.

Στήριξη των αποφάσεων Λευκωσίας ζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Την πρόβλεψη ότι και οι τελικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα αποδειχθούν ναρκοθετημένες, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί και των μικρότερων κομμάτων στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό. Κι αν σε κάτι συνέπεσαν στις δηλώσεις τους, είναι η ανάγκη η Αθήνα να στηρίξει τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίχως όμως να τις επηρεάσει.

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής», είπε η κ. Φώφη Γεννηματά και ζήτησε «ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η Ε.Ε. να συμβάλλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση “η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει”», πρόσθεσε, χωρίς να κρύβει την απαισιοδοξία της για το αποτέλεσμα της πολυμερούς συνάντησης που επίκειται.

Χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών κράτησε και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος προέβλεψε ως πιθανότερη εξέλιξη η μόνη συμφωνία την Πέμπτη να αφορά την αναβολή όλων των αποφάσεων. Τόνισε και εκείνος την ανάγκη πλήρους στήριξης των επιλογών του κ. Αναστασιάδη, ενώ παρουσίασε στον κ. Τσίπρα την πρότασή του για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκ των προτέρων «υπονομευμένη από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή ηγεσία» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση και ο κ. Δημ. Κουτσούμπας, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπάρχει εμπλοκή «και άλλων μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ», που κατά την άποψη του ΚΚΕ επιδιώκουν μια διχοτομική λύση. Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συναντήσεις με τους κ. Β. Λεβέντη και Π. Καμμένο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X