ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση χωρίς συζήτηση σε ΕΕ και Οικονομία (live)

Συνεχίζεται η συζήτηση με το κεφάλαιο Διακυβέρνηση. Η «Κ» μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι συνομιλίες της δεύτερης μέρας των δύο ηγετών στην Γενεύη. Οι συνομιλίες τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα δεν περιελάμβαναν τα κεφάλαια Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οικονομίας καθώς η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο διακυβέρνησης, στο οποίο υπάρχει ακόμα ένα θέμα ανοιχτό. 

01:10 Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Αναστασιάδη- Ακιντζί- Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

24:10 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ηγετών- ακόμη ένα θέμα ανοιχτό στη Διακυβέρνηση

Δεν συζητήθηκαν ΕΕ και Οικονομία καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί  τα θέματα διακυβέρνησης. Από το τελευταίο μένει πίσω ένα θέμα.

23:52 Στη Γενεύη ο Οζγκιουργκιούν

Έφτασε στη Γενεύη απόψε και ο “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Οζγκιουργκιούν έφτασε με καθυστέρηση στη Γενεύη, λόγω της κακοκαιρίας στην Τουρκία και την μη πραγματοποίηση πτήσεων. Συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τρεις υφιστάμενούς του.

23:36 Η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ εκτιμούν Ερχιουρμάν και Ντενκτάς

Η ε/κ πλευρά έχει τη γνώριμη προσέγγιση και είναι απέναντί μας με υπερβολικά αιτήματα, δήλωσε στον “Μπαϊράκ” ο πρόεδρος του ΔΚ και “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας ότι “εάν έχετε καλή πρόθεση για να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν βάζετε μια σειρά προτάσεις υπερβολικών αιτημάτων που αμέσως θα ενοχλήσουν την απέναντι πλευρά”.

22:52 Αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κινηθούν αύριο βάσει σεναρίων και χαρτών οι δύο πλευρές ωστόσο σκοπός είναι να υπάρξει κατάληξη στο 28,2-29,2%. Αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει όπως είπαν αρμόδιες πηγές είναι μια ευθεία γραμμή
Οι χάρτες αυτοί αν και εφόσον τελικά παραδοθούν θα δοθούν, αφού έχουν μελετηθεί απο τους εμπειρογνώμονες, στον κ. Έιντε.

22:44 14 διαφορετικά σενάρια-χάρτες για εδαφικό εχει έτοιμα η ελληνοκυπριακή πλευρά

21:52 Με θέματα του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν το πρωί συνεχίζεται η αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

21:35 Θεοχάρους: Να τηρείται η εμπιστευτικότητα αλλά να ενημερώνεται και ο λαός

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί ένα έγγραφο να είναι εμπιστευτικό, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το διαρρέει πουθενά, ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Θεοχάρους, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις συνομιλίες, ανέφερε ότι η ίδια αρνήθηκε πολλές φορές να πάρει έγγραφα γιατί ένιωσε προκαταβολικά την προσβολή – όπως είπε – ότι αυτός που δίνει το έγγραφο θα απειλήσει ότι θα θεωρήσει όλους ύποπτους σε περίπτωση διαρροής. “Ενδεχομένως θα ακολουθήσω την ίδια πρακτική από τούδε και στο εξής παρ΄όλο που έχει τεράστια σημασία η διαφάνεια και η ενημέρωση του κόσμου”.

21:25 Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με διαπραγματευτές για Διακυβέρνηση, ΕΕ, Οικονομία

Με ενημέρωση από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για την απογευματινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων της ε/κ και της τ/κ πλευράς για θέματα Διακυβέρνησης, άρχισε πριν λίγο στη Γενεύη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή μελών των διαπραγματευτικών τους ομάδων. Οι συνομιλίες γίνονται στην παρουσία Βαν Νούφελ.

Τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών οι οποίοι τα παρέπεμψαν για περαιτέρω συζήτηση από τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών που συνήλθαν υπό την προεδρία των δυο διαπραγματευτών.

Κατά την αποψινή συνάντηση των ηγετών είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν εκτός από θέματα του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης και θέματα των κεφαλαίων της ΕΕ και της Οικονομίας.

21:00 Επαναλαμβάνεται απο αρμόδιες πηγές πως η διάσκεψη γίνεται απο τα ΗΕ και όχι απο τους ηγέτες.

21:00 Σε εξέλιξη η ενημέρωση από διαπραγματευτές για θέματα διακυβέρνησης που είχαν συζητήσει νωρίτερα με τους εμπειρογνώμονες.

20:53 Προσκαλέστηκαν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καλεστεί να παραβρεθούν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης για την Κύπρο την Πέμπτη.

Αλλη πηγή είχε αναφέρει νωρίτερα στο ΚΥΠΕ ότι οι μόνιμες αντιπροσωπείες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη είχαν λάβει χθες πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη, για να παραβρεθούν στην δεξίωση, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.

20:48 Γενική ανασκόπηση των μέχρι τώρα συζητήσεων αφορούσε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με Έιντε.  Πέντε τα ανοιχτά θέματα στην οικονομία, τρία στην ΕΕ

20:18 Πιο θετικό το κλίμα σήμερα στην τ/κ πλευρά ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ Άννα Ανδρέου, αναφέροντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε η μία πλευρά να μην προσβάλει την άλλη και πλέον αυτό που αναζητείται είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που μπορεί να οδηγήσει στο επόμεν στάδιο
μπορεί να υπάρξει κάτι που θα φέρει εδώ τον Ενρτογάν και τον Τσίπρα, όμως υπάρχει και το αντίθετο σενάριο.

20:15 Στη Γενεύη αναμένετο να φτάσει στις επτά τοπική ώρα ο τ/κ λεγόμενος πρωθυπουργός Οζγκιουργκιούν.

20:09 Σε επικοινωνία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι την διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη. Για την ώρα άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της συνάντησης.

20:00 Τετ α τετ Ειντε Ακιντζι και Αναστασιαδη αυτή την ωρα χωρίς τις διαπραγματευτικές ομάδες

Παράλληλα η διαδικασία συνεχίζεται με τους εμπειρογνώμονες επί της διακυβερνησεις υπό την προεδρία των διαπραγματευτών για το κεφαλαίο της Διακυβέρνησης.

19:30 Στο επίκεντρο του ολλανδικού Τύπου η Διάσκεψη της Γενεύης

Η Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας του σημερινού ολλανδικού Τύπου, ο οποίος αναφέρεται στο ιστορικό του προβλήματος, παραθέτει τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το κλίμα που επικρατεί και διερευνά τις πιθανότητες να υπάρξει αίσια έκβαση.

19:20 Έγινε τελικά η συνάντηση εμπειρογνωμόνων του περιουσιακού με τους Ενρίκε Καρόλ, της παγκόσμιας Τράπεζας και του Βιντζέντζο Κούζζο του ΔΝΤ.

18:30 Δ. Βίτσας: «Δεν βλέπω διάθεση από την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού»

«Η μπάλα της οριστικής επίλυσης του Κυπριακού έχει περάσει στην πλευρά της Τουρκίας. Αλλά δεν βλέπω τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή γιατί η Τουρκία πιέζεται από πολλές πλευρές και ίσως χρησιμοποιεί τη διαπραγμάτευση της Κύπρου σαν ένα κρυφό χαρτί», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

«Εμείς και η κυβέρνηση της Κύπρου έχουμε κάνει οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να γίνει και περιμένουμε και αναμένουμε την κίνηση και από την άλλη πλευρά», επανέλαβε.

Παράλληλα επέμεινε στην ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά τις συνομιλίες της Γενεύης.

18:05 Στις 1800 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την οποία θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Ακολούθως θα συζητήσουν θέματα ΕΕ και Οικονομίας.

17:50 Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ για Κυπριακό

Διαδοχικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, είχε την Τρίτη ο Αλέξη Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ε.Ε. στις συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται, συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

17:40 Σε εξέλιξη η συνάντηση εμπειρογνωμώνων για διακυβέρνηση. Στη συνάντηση συμμετέχουν οι κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κ. Πόλυς Πολυβιου, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο κ. Τουμάζος Τσελεπης. Επίσης είναι σε εξέλιξη συνάντηση των εμπειρογνωμώνων για περιουσιακό, ως συνέχεια της χθεσινής συνάντησης.

17:38  Δίκαιη και ίση λύση για το κυπριακο λέει ο Γιλντιριμ

Τις πληροφορίες μεταδίδουν Τουρκικά ΜΜΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να τονίζει πως η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο κοινότητες δεν είναι αρκετή. Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να εγγυηθούν, τόνισε. Οι συνομιλίες επανένωσης θα πρέπει να εγκαθιδρύσουν μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη ανάμεσα στις δυο πλευρές κατέληξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

17:37 Τηλεφωνική επικοινωνία ΓΓ ΣτΕ - Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόμπγιιορν Γιάγκλαντ είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία Γιάγκλαντ και συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΣτΕ καθώς και η διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

17:10 Πληροφορίες της "Κ" ανέφεραν πως είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην Κύπρο με εμπειρογνώμονες για το περιουσιακό. Και πως την ίδια ώρα θα καλούνταν αναλόγως και της ανάγκης, και το ΔΝΤ. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από ε/κ πηγές.

16.24: Τις πρωτοβουλίες για επίλυση του κυπριακού μεταξύ των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί χαιρέτησε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο διπλωματικό σώμα τη Δευτέρα με την ευκαιρία του νέου έτους. Μιλώντας για τις εντάσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη, εξέφρασε την ανάγκη ύπαρξης διαλόγου αλλά και επικράτησης της ασφάλειας και της ανάπτυξης της περιοχής, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που άρχισαν χθες μεταξύ των δύο ηγετών.

16:16 Ιδιαίτερα ικανοποιημένη η τ/κ πλευρά από την πορεία των συνομιλιών δηλώνει ο Μπαρίς Μπουρτζιού. Το απόγευμα 6 με 8 θα συζητήσουν Οικονομία και ΕΕ. Σε ερώτηση για την κατάθεση χαρτών, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε πως όλα πάνε βάση προγράμματος.

16:14 Μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού

16:00 Λιγότερο δύσκολα τα θέματα ΕΕ και Οικονομίας, υπάρχει ένα περιθώριο να κλείσουν απόψε. Και αυτός όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα έχουν οι συζητήσεις.

15:45 Τέσσερα ζητήματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση συζήτησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Τέσσερα ζητήματα από αυτά που εκκρεμούν στο Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών ήταν η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα και η τροποποίηση του συντάγματος.

Πηγή της ε/κ πλευράς χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα “πολύ δύσκολα” τα θέματα της Διακυβέρνησης που συζητούνται, σημειώνοντας πως σε ένα από τα πιο πάνω ζητήματα διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική για να προχωρήσουν τα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θέματα είναι πιο δύσκολα.

Είπε επίσης πως υπάρχουν θέματα που όταν επιλυθούν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα ζητήματα που συζητούνται ενώ έφερε ως παράδειγμα το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, που αγγίζει, όπως ανέφερε, και τα έξι θέματα που συζητούνται για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης που συζητούνται.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ακόμα πως το θέμα της μεταχείρισης Τουρκοκυπρίων, έποικων και τρίτων υπηκόων που σύμφωνα με την ε/κ πλευρά πρέπει να είναι διαφορετική, είναι μια πτυχή που αφορά και τα έξι ζητήματα του Περιουσιακού που συζητούνται στη Γενεύη και για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την τ/κ πλευρά. Εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα λυθεί το 80% του Περιουσιακού, σημείωσε.

Σε σχέση με το θέμα της διεθνούς Διάσκεψης που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, επεσήμανε πως ως έχουν τα πράγματα ως τώρα σε αυτήν θα υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε πει πως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε με τον κ. Ακιντζί μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση και πως υπάρχουν ανησυχίες που υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστούν, αλλά το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τον κ. Ακιντζί.

15.22 «Εργαζόμαστε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα» έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο twitter

15.16 Επιβεβαίωσε την παρουσία του στη Γενεύη ο Μπόρις Τζόνσον

Την παρουσία του στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για την Κύπρο επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ, ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί στη Γενεύη για να προσπαθήσει να προωθήσει τις «μνημειώδεις» συνομιλίες, ώστε να παράσχουν επιτέλους τη σημαντική λύση του Κυπριακού.

Την παρουσία του στη Γενεύη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ανήγγειλε χθες μέσω Twitter και ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη παρουσία της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Διάσκεψη για την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Βρετανία «περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες», προσθέτοντας ότι η παρουσία όλων των ηγετών των εγγυητριών δυνάμεων θα ήταν «καλή» εξέλιξη.

15.08 Γιλντιρίμ: Δεν επαρκεί η ασφάλεια των δύο πλευρών

Δεν επαρκεί μόνο η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προσθέτοντας ωστόσο ότι με τη λύση του Κυπριακού θα ξεκινήσει η πρόβα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και θα διασφαλιστεί κατά μια έννοια ικανοποιητικά η ασφάλεια. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης της ΕΕ ότι το 2004 εξαπάτησε τους Τ/Κ.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο των Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε:

«Έχουμε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της «ΤΔΒΚ, όπως -αποκάλεσε το ψευδοκράτος-» και της Ε/κ πλευράς συνεχίζονται στη Γενεύη. Έχει διανυθεί απόσταση. Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν και την Τουρκία σε αυτό ζήτημα. Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την Τ/κ πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία και για την Ε/κ η Ελλάδα».

Η ΕΕ να μην καθίσει στην άκρη όπως έγινε την περασμένη φορά. Το 2004 μας εξαπάτησαν. Εξαπάτησαν την «ΤΔΒΚ». Εάν η Τ/κ πλευρά θα είναι μέλος ταυτόχρονα αυτής της Ένωσης με την ΕΕ, δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από αυτές τις τέσσερις ελευθερίες. Εντάσσεται η Τ/κ πλευρά στην ΕΕ. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια πρόβα εισόδου στην ΕΕ από την Κύπρο. Κατα μία έννοια θα διασφαλιστεί η ασφάλεια ικανοποιητικά. 

15.05 Δήλωση Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Παυλόπουλο

«Ήρθα, σήμερα, να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την ενημέρωση όλων των Πολιτικών Αρχηγών, για την στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται από χθες στην Γενεύη της Ελβετίας. Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις, θα έλεγα, της ελληνικής πλευράς αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, δηλαδή λύση που σε τελική ανάλυση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει το φόβο από τον κυπριακό λαό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι, πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι αυτά τα επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε, κ. Πρωθυπουργέ, στη Γενεύη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε.» 

14.50 Το έγγραφο που δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και διέρρευσε, είχε ετοιμαστεί από τον Νοέμβριο. Από το Μοντ Πελερέν 1 ουσιαστικά. Τοτε αφορούσε τα θέματα που είχαν συμφωνήσει οι δυο πλευρές. Ωστοσο ζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς περισσότερη ουσία και μια αποτύπωση των διαφωνιών. Το έγγραφο ετοιμάστηκε, δόθηκε και εν τέλει διέρρευσε. Αρμόδιες πηγές τονίζουν πάντως πως γνωρίζουν ποιος έκανε τη διαρροή.

14.17 Χριστοδουλίδης: Τέλος παράδοσης εγγράφων μετά τη διαρροή 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την λύπη και την απογοήτευση του Προέδρου για τη διαρροή, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να ξαναδοθεί οποιοδήποτε έγγραφο μετά και από τη διαρροή αλλά θα γίνεται απλή ανάγνωση και συζήτηση των θεμάτων. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο συζητήθηκαν θέματα διακυβέρνησης τροποποίησης του συντάγματος και άλλων βάσει του καταλόγου θεμάτων που είχαν συμφωνηθεί.

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, όπως ήταν καθορισμένο με συζήτηση θεμάτων διακυβέρνησης όπως για παράδειγμα συμμετοχή σε διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα, τροποποίηση του συντάγματος κ.ο.κ. Υπάρχει κατάλογος θεμάτων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών την Κυριακή θα βρεθούν στις 16:30 οι διαπραγματευτές με τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών για να συζητηήσουν περαιτέρω κάποια θέματα είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα άρα ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων διακυβέρνησης αυτό θα γίνει στις έξι το απόγευμα θα ξεκινήσουν με θέματα διακυβέρνησης και ακολούθως ΕΕ και οικονομίας. Σε όλα τα θέματα της ΕΕ θα υπάρξει συμμετοχή από τον κ. Βαρ Νούφελ ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.


Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφων επικοιν με έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες σε σχέση με την διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την έντονη απογοήτευση του προέδρου Αναστασιάδη για τη διαρροή εγγράφων.

"Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη αποστολή, γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για πολύ δύσκολακαι ευαίσθητα θέματα, και είναι πολύ λυπηρό κάποιοι είτε μέσω διαρροών είτε μέσω ατάκων να δημιουργούν αυτό το κλίμα την στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη για επίλυση του Κυπριακού. Η διαβούλευση με τα κόμματα, η ενημέρωση των κομμάτων, η ανάγνωση των εγγράφων θα γίνεται αλλά δεν πρόκειται να δοθεί ξανά το όποιο έγγραφο.
Ανέφερε ότι η χθεσινή εξέλιξη δημιουργεί προβλήματα στις θέσεις και την διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος θα θωρακίσει τις δικές μας θέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Φυσικά και δεν θα σταματήσει η διαβούλευση, σημείωσε, όμως «ο καθένας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του"

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν έχει διαφανεί προοπτική σύγκλισης θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο κεφάλαιο διακυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι υπάρχουν θέματα που υπάρχει προοπτική, υπάρχουν θέματα που παρατηρούνται δυσκολίες και διαφωνίες. Το σίγουρο είναι, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι σε πρώτο στάδιο θα υπάρξει η απογευματινή συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών με τους εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν περαιτέρω θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί ενώ στις έξι θα επαναρχίσει η συζήτηση των δύο ηγετών με θέματα διακυβέρνησης.

Δεν έγινε καμία συζήτηση για εκ περιτροπής προεδρία, υπογράμμισε.

«Συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα τα οποία οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συζητήσουν σο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και γίνεται ένας διάλογος. Ποιες είναι οι θέσεις της τ/κ πλευράς δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το αν δημιουργείται η εντύπωση για έδαφος για συγκλίσεις, από το γεγονός ότι επεκτείνεται η συζήτηση του θέματος διακυβέρνησης ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα θέματα περιουσιακού και διακυβέρνησης είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και ειδικότερα στην παρούσα φάση, 19 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει σύγκλιση είτε συναντίληψη αμέσως σε αυτά τα θέματα. Είναι δύσκολα χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από πλευράς διαπραγματευτών και τεχνοκρατών και μπορώ να σας αναφέρω ότι ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα.
Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα».

Σημείωσε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να συζητηθεί και να βρεθεί λύση. «Σίγουρα οδηγούμενοι στην 12η Ιανουαρίου και την διάσκεψη για την Κύπρο, όσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα έχουμε θα είναι κάτι θετικό. Την ίδια ώρα στιγμή δεν αποτελεί προϋπόθεση το να ξεκινήσει η διάσκεψη από τα αποτελέσματα μεταξύ 9-11».

Όσο αφορά την συζήτηση για τα έξι κεφάλαια διακυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμη δεν συζητήσαμε σε κάποια αναμένεται να υπάρξουν προοπτικές σε κάποια άλλα υπάρχουν διαφωνίες.

Δεν μπορώ να ξέρω αν η εκ περιτροπής προεδρία θα συζητηθεί το απόγευμα, θέλω να σας μιλώ στη βάση πραγματικών δεδομένων, ανέφερε.

«Ήρθαμε εδώ γιατί υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν υπάρχει διαφωνία και γιατί υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά. Αυτό που έχει σημασία είναι η λύση που θα βρεθεί και όχι ο χρόνος.

Για παράδειγμα στο θέμα της διακυβέρνησης η λύση να ενισχύει τη λειτουργικότητα του κράτους. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι ο χρόνος ή αυτά τα θέματα να διευθετηθούν μέσω μίας συνάντησης» σημείωσε.

14.10 Αύριο το πρωί τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα του επιπέδου της εκπροσώπησης των πλευρών στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού η πρόεδρος του Κέντρου Πληροφοριών των ΗΕ στην Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι.

Ανέφερε ακόμη ότι ούτε και η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί στην διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η εκπρόσωπος των ΗΕ είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν τα υπόλοιπα μέρη που θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη.

14.00 Τσίπρας: Δε νοείται λύση του κυπριακού με επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Δίκαιη βιώσιμη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος σημείωσε πως δε νοείται τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής αλλά μια λύση που δε μπορεί παρά να είναι προς όφελος των ε/κ και τ/κ. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για μία τέτοια λύση σημείωσε ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή θέληση της μίας πλευράς. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για το αν θα μεταβεί στη Γενεύη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως με τα χιόνια των τελευταίων ημερών η Γενεύη έχει έρθει στην Αθήνα. 

Στο ίδιο ύφος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο Twitter «Χρειαζόμαστε μια λύση στο κυπριακό χωρίς δυνάμεις κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα»

13:55 Πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων για δήλωση στήριξης της διαδικασίας

Πρόταση για δήλωση στήριξης της Βουλής των Κοινοτήτων στις συνομιλίες της Γενεύης υπέβαλαν πέντε Βρετανοί βουλευτές.

Οι Ντέιβιντ Λάμι, Κρις Μπράιαντ και Στίβεν Ντοόυτι των Εργατικών, Πίτερ Μπότομλι των Συντηρητικών και ο Τομ Μπρέικ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών καλούν τους συναδέλφους τους να συγχαρούν τους δύο Κύπριους ηγέτες για τη συμφωνία συνάντησής τους στη Γενεύη.

Τους καλούν επίσης να αναγνωρίσουν τη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι διαπραγματευτικές ομάδες με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, δουλειά που «έχει συμβάλει στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας».

Η πρόταση ψηφίσματος εκφράζει επίσης την ελπίδα να φτάσουν οι ηγέτες στο στάδιο ανταλλαγής χαρτών και να ακολουθήσει η συζήτηση μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, μαζί με την ΕΕ, επί των εγγυήσεων και της ασφάλειας

13:50 Συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επί των διαφωνιών για τα ζητήματα της Διακυβέρνησης. Από ε/κ πλευράς τα θέματα που συζητούνται έχουν χαρακτηριστεί ως δύσκολα και ευαίσθητα.

13:30 Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ άλλων ο κ. Έιντε κάνει προσπάθειες ώστε στη διάσκεψη να παρουσιαστεί έγγραφο με συμφωνίες και διαφωνίες ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις για ασφάλεια και εγγυήσεις. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως υπάρχει θέμα από την πλευρά των Αθηνών ως προς την προετοιμασία του συγκεκριμένου εγγράφου.

12:52 Ανταλλαγή απόψεων ΡΤΚ με ΠτΔ και ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Επαφές και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είχε στη Γενεύη η αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΤΚ, ο ΓΓ του κόμματος Τουφάν Ερχιουρμαν και οι «βουλευτές» Μεχμέτ Τσιαγλάρ και Αρμαγάν Τζαντάν συμμετείχαν στις 8 και 9 Ιανουαρίου στην ενημέρωση που έκανε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ενώ είχαν επαφές και με την διαπραγματευτική ομάδα.

Ακολούθως, αναφέρεται, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ελβετική Κυβέρνηση.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων, προστίθεται, με τον κ. Ερχιουρμάν να επικεντρώνεται στα θέματα της πολιτικής ισότητας και των εγγυήσεων. Όπως είπε, η εκ περιτροπής προεδρία και η πολιτική ισότητα είναι εκ των παραμέτρων που επιτάσσει η ΕΕ και δεν θα έπρεπε να είναι μέρος της διαδικασίας πάρε-δώσε.

12:45  Δεύτερες σκέψεις για την ενημέρωση του Εθνικού

Μετά τη διαρροή του εγγράφου, πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις όσο αφορά την ενημέρωση του Εθνικού. Τόσο ως προς την παράδοση εγγράφων, όσο και για την ενημέρωση αυτή καθαυτή. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και αυτή η πλευρά των συνομιλιών στη Γενεύη.

12:30 Στη Γενεύη μεταβαίνει ο Χ.Όζγκιουργκιουν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Όζγκιουργκιουν μετέβη το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αναμένεται να πετάξει για τη Γενεύη αργότερα σήμερα το απόγευμα.

12:25 Κακό σημάδι τυχόν μη συμμετοχή Ερντογάν στη Γενεύη εκτιμά ο τουρκικός Τύπος

Σημαντική κάλυψη έχει σήμερα για το Κυπριακό ο τουρκικός Τύπος εκτιμώντας ότι δεν θα είναι καλή εξέλιξη η μη συμμετοχή του ιδίου του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην διεθνή διάσκεψη της Γενεύης.

Η Μιλλιέτ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι “θα ήταν καλά αν συμμετείχατε εσείς στην διάσκεψη”. Η Μιλλιέτ εκτιμά ακόμη ότι εξαιτίας του Εθνικού Συμβουλίου της Ε/κ πλευράς προκλήθηκε χθες κρίση κατά τη συζήτηση στο περιουσιακό.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών στο περιουσιακό και το διαμοιρασμό της εξουσίας. Μάλιστα αρθρογράφοι της εφημερίδας σχολιάζουν ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, κάτι που είναι χρόνια θέση της τουρκικής πλευράς.

12:20 «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στα σημαντικά και όχι να αποπροσανατολιστεί στα ασήμαντα» δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος στο Twitter. 

Νωρίτερα ο Γιώργος Λιλλήκας είχε γράψει «Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ναρκοθετεί τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό επιμένοντας σε εγγυήσεις. Προβλέψαμε το δίλημμα: Τουρκική λύση ή αδιέξοδο»

12:18 Συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου για το κυπριακό

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι το θέμα της συνάντησης που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον πρωθυπουργό, στη 1 μετά το μεσημέρι. Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

12:00 Γερμανικά ΜΜΕ: «Η μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου»

Στα αγκάθια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη εστιάζουν πολλές γερμανόφωνες εφημερίδες. «Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» επιγράφει άρθρο της η εφημερίδα του Βερολίνου Τaz και επισημαίνει: «Την πρώτη μέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού οι ηγέτες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σημείωσαν προόδους. Πληρούνται επομένως οι προϋποθέσεις για την προγραμματισμένη πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων την Πέμπτη».

«Παρά το γεγονός ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μετριοπαθών πολιτικών, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015, θεωρούνται οι καλύτερες εδώ και δεκαετίες, παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Όλοι οι συμμετέχοντες μιλούν για την μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης της Μεγαλονήσου από την εποχή του σχεδίου του γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004. Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν διαθέτουν ωστόσο τις απαραίτητες πλειοψηφίες. Ο κύπριος πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου ακόμα κι αν έχει διασφαλίσει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ισχυρότερου αντιπολιτευτικού κόμματος. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έχει να διαχειριστεί μια βουλή, στην οποία το λέγειν έχει μια πιστή στην Άγκυρα κυβέρνηση».

«Όπως πληροφορήθηκε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από διαπραγματευτικούς κύκλους, τη δεύτερη μέρα θα συζητηθούν στη Γενεύη ζητήματα που άπτονται της ΕΕ, καθώς και το κόστος της επανένωσης, γράφει η εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: «Την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον πυρήνα του προβλήματος, στο εδαφικό. Οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν χάρτες με τις προτάσεις τους για την συνοριακή γραμμή μεταξύ του βορείου και νοτίου τμήματος.

Ζητούμενο είναι πόσο έδαφος προτίθεται να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά έτσι ώστε να γυρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνοκύπριοι στις περιοχές που κατοικούσαν πριν τη διχοτόμηση το 1974».

(πηγη DW)

11:45 Ψηλά παραμένει το ζήτημα της εκ περιτροπής Προεδρίας όσο και της συμμετοχής στη δημόσια υπηρεσία, κατά συγκεκριμένο ποσοστό. Για την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αλλάξει η εκ περιτροπής ως κόκκινη γραμμή. Εκτιμάται όμως ότι η τ/κ πλευρά θα «κουβαλήσει» το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό χαρτί μέχρι τέλους.

11:40 Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαρροής είναι πρώτο θέμα στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Η «Κ» γνώριζε από χθες την ύπαρξη του εγγράφου και την αποκάλυψη που θα γινόταν αργότερα. Ωστόσο υπάρχει και κατανόηση από αρμόδιες πηγές εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί καταδίκασαν τη διαρροή. Η συζήτηση έγινε και χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών του Εθνικού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

11:38 Πολλά και ανοιχτά τα θέματα και σήμερα, στα πλαίσια συζήτησης της διακυβέρνησης. Όπως ήδη μετέδωσε η «Κ» σήμερα αναμένεται να έρθει ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Γενεύη. Την ίδια ώρα, χαμηλές οι προσδοκίες για την έλευση του Ερντογάν. Όπως προκύπτει και σήμερα, ισως η διάσκεψη για την Κύπρο να ξεκινήσει σε πιο χαμηλό επίπεδο, αξιωματούχων, ώστε να γίνει μια προεργασία και να κατέλθουν μετά οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν.

11:30 Οι διαρροές εγγράφων προκάλεσαν δυσφορία στο Προεδρικό

Η διαρροή εγγράφων, την πρώτη κιόλας μέρα της Γενεύης, φαίνεται πως προκάλεσε έντονη δυσφορία σε προεδρικό αλλά και σε κύκλους του κυβερνώντος κόμματος, κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα από πλευράς των προσώπων που προχώρησαν στην εν λόγω διαρροή. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

10:14 Η συνάντηση με εμπειρογνώμονες του Δ.Ν.Τ και της παγκόσμιας τράπεζας δεν έγινε τελικά χθες εφόσον η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων άργησε να λάβει χώρα αλλα και επειδή ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας φτάνει σημερα Γενευη. Το Δ.Ν.Τ αντιπροσωπεύει ο Βιντσέντζο Κουζζο.

10:10 Θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο Παλάτι των Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά η σημερινή ημέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Το Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν σήμερα το πρωί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου.

10:05
Στο τραπέζι κατά τις σημερινές συνομιλίες βρίσκεται το κεφάλαιο της διακυβέρνησης στο οποίο παραμένουν σε εκκρεμότητα έξι ζητήματα, θα συνεχίσουν το πρωί τις συνομιλίες στη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Υπενθυμίζεται πως η συζήτησή τους για τη Διακυβέρνηση, κατά τη χθεσινή πρωϊνή συνάντηση, διακόπηκε και ήταν σύντομη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε επίμονα όπως υπάρξει καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών ότι θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής προεδρία, ως το σύστημα που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρεται επίσης ότι υπήρξε επιμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη να υιοθετηθεί το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση και στα υπόλοιπα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε την θέση Ακιντζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση