ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών

Η «Κ» μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονος ήταν στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς δήλωσε από τη Γενεύη αναφορικά με τις διαρροές πως «κάποιοι συμπεριφέρονται ανευθυνα και προβαινουν σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα» ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Λίγη ώρα αργότερα, δηλώσες έκανε και ο Ειδικός Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος χαρακτηρίζει την αυριανή μέρα ιστορική καθώς πρώτη φορά κατατίθεται χάρτης γραμμένος από τους δύο ηγέτες. Ο κ. Έιντε επεσήμανε οτι υπάρχει πολλή πρόοδος και οφείλεται στη βούληση των δύο ηγετών. Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των δύο ηγετών που είχαν για την Τετάρτη, ενώ τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κατάθεση ή όχι χαρτών.

Η «Κ» μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις από την Γενευή 

23.20 Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των αρχηγών, αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιαδης με δυο ιδιότητες σε ασφάλεια εγγυήσεις

22.20 Ενημερώνει χωρίς χαρτιά ο Αναστασιαδης το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος είχε δεκάλεπτη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποιος εχει καταλύσει στο ίδιο ξενοδοχείο. Η κανονική μεταξύ τους συνάντηση είναι αύριο στις 9:30 το πρωί.

21.56 Διαφωνιες για Μορφου και για τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων συζητείται αυτή τη στιγμή. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελένη Θεοχάρους σε γραπτή ανακοίνωσή της διέψευσε έντονα την κατάθεση του χάρτη όπως είχε κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. 

21:40 Σε εξέλιξη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη - Νίκου Κοτζιά.

21.25 ΠτΔ: Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη λήξη των σημερινών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη έγραψε στο twitter «Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

21.18 Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών το βράδυ, με στόχο τον συντονισμό για την αυριανή διάσκεψη. 

21.15 Χριστοδουλίδης: Η πρώτη φορά που ανταλλάσονται χάρτες
"Στην παρουσία του κ. Έιντε, των χαρτογράφων και του ΟΗΕ ανταλάγηκαν οι χάρτες που κειμένονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν" επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας οτι είναι κατ' ουσία η πρώτη φορά ανταλλαγής χαρτών. Όπως επεσήμανε "υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν ως τελικό αποτέλεσμα. Οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο αποκλειστικό θέμα που συζητείται είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε. και του κ. Γιούνκερ. 

21.05 Μπουρτζιού: Οι δύο ηγέτες είδαν τους χάρτες

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζιού από τη Γενεύη:

«Θα πραγματοποιήσω μια σύντομη δήλωση. Παρακαλώ μη μου απευθύνετε ερωτήσεις. Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, και ο Τύπος. Πριν από λίγο, ενώπιον έξι ατόμων οι χάρτες ελέγχθηκαν. Οι δύο ηγέτες, οι ειδικοί του ΟΗΕ, οι ειδικοί για χάρτες των δύο ηγεσιών και ο Έσπεν Μπαρθ Αϊντε. Οι δύο ηγέτες είδαν τους χάρτες. Ο ΟΗΕ εξέτασε τους χάρτες για το αν συμβαδίζουν με τα ποσοστά του Μον Πελερέν 28,2% και 29,2% Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση τη συμφωνία του Μον Πολερέν. Οι αστυνομικοί του ΟΗΕ ασφάλισαν τους χάρτες.»

20.55 Έγινε ανταλλαγή χαρτών σύμφωνα με τ/κ πηγές

20.40 Έφτασε στη Γενεύη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

Έφτασε στη Γενεύη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με 12 άτομα αποστολή η οποία αποτελείται από καθηγητες, εμπειρογνώμονες και υπηρεσιακούς.

20.28 Η συζήτηση των ηγετών για το εδαφικό συνεχίζεται, παράλληλα οι κ.κ. Μαυρογιάννης και Ναμί συζητουν την πρόταση του διαπραγματευτή μας για αποτελεσματική συμμετοχή. Αυτό φαίνεται να είναι το πρόβλημα αυτή την ώρα. Παράλληλα οι επικεφαλής της Ε.Ε. συζητούν θέματα μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση.

20.22 Η τ/κ ηγεσία διαρρέει την πληροφορία ότι η ε/κ πλευρά αποδέχθηκε όλους τους όρους για την αποτελεσματική και ενεργή συμμετοχή της τ/κ κοινότητα στην ομόσπονδη διακυβέρνηση, εκτός από έναν όρο. Διαρρέει επίσης την πληροφορία ότι για τον όρο, ο οποίος δεν έγινε δεκτός, στην αίθουσα των συνομιλιών επικράτησε ένταση, ύστερα από πρόταση ενός μέλους της ε/κ αντιπροσωπείας. Η τ/κ ηγεσία κάνει χαρακτηριστικά λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

20:20 Η πρόσκληση προς Γαλλία για την αυριανή Διάσκεψη διαβιβάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στη Γενεύη

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, απαντώντας σχετική ερώτηση για την εκπροσώπηση της Γαλλίας στη Διάσκεψη, που θα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Είπε ακόμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση επί του θέματος της παρουσίας της Γαλλίας στη Διάσκεψη.

 

20.16 Πηγές απο την Αθήνα λένε πως η ΝΟΤΑΜ δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας και πως πιθανότατα η άσκηση θα είναι πάνω από την «ΤΔΒΚ». Ωστόσο αναπόφευκτα είναι ξεκάθαρος συμβολισμός μεσούσης των διαπραγματεύσεων.

20.00 Συγκρατημένη αισιοδοξία Οζγιτί που είδε Ε/κ πολιτικούς

Διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Γενεύης, δηλώνει ο Τζεμάλ Οζγιγίτ, πρόεδρος του ΚΚΔ λέγοντας ότι επιθυμεί τα σημεία διαφωνίας να μειωθούν στο ελάχιστο και μετά την πενταμερή διάσκεψη να τεθούν οι βάσεις για μια λύση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Οζγιγίτ είχε διάφορες επαφές με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην Κύπρο και χθες και σήμερα συναντήθηκε κατ` ιδίαν με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όπου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την τ/κ πλευρά η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τ/κ και υπογράμμισαν το να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων που να λαμβάνει υπόψην τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.

19.47 Τρεις χαρτογράφοι, ένας ε/κ, ένας τ/κ και ένας των Ηνωμένων Εθνών παρεβρίσκονται στη συζήτηση για τους χάρτες. Συζητούνται όχι μόνο τα κριτήρια αλλά και πτυχές του κεφαλαίου του εδαφικού.

19.46 Η Ασλί Οράλ είναι η υπεύθυνη επί των χαρτών από την τ/κ πλευρά η οποία βρίσκεται ήδη εντός της αίθουσας. 

19.30 
Οι διαπραγματευτές συνεχίζουν συζήτηση για αποτελεσματική συμμετοχή

19.25 Οι ηγέτες με τον Έιντε και εμπειρογνώμονες ξεκινάνε τη συζήτηση για τους χάρτες

19:15 Τουρκική ΝΟΤΑΜ πάνω από το FIR Λευκωσίας

Δημοσιογραφικές πληροφορίες με πηγές από το ελληνικο ΥΠΑΜ κάνουν λόγο ότι έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ ( Ν003/17) για τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας και για να γίνουν ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

Στην Άγκυρα δεν μοιράζονται πολλές πληροφορίες, η απόφαση φαίνεται πως λήφθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το επιτελείο του στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τις «Ειρηνευτικές Δυνάμεις».

Ανεπίσημες πηγές από το Υπουργείο Άμυνας έλεγαν στην Κ ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ εντάσσεται μέσα στις συνήθεις δραστηριότητες που αναπτύσεται στην περιοχή. Η περιοχή που έχει δεσμευτεί είναι ανάμεσα στη Μόρφου και στη Τουρκία και είναι για ασκήσεις πολεμικών σκαφών χωρίς πυρά.

Πρόκειται για ναυτική άσκηση, στα ανοιχτά της Κύπρου, σε διεθνές χωρικά ύδατα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τίποτα το αφύσικο λέει στενός συνεργάτης του Ακιντζί στην «Κ»

Δείτε την προαναγγελία δέσμευσης του χώρου (NOTAM) ΕΔΩ

19.00 Ξεκινάει τώρα η ενημέρωση από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τα αποτελέσματα της συζήτησης με Ναμι για την αποτελεσματική συμμετοχή (διακυβέρνηση). Η ενημέρωση γίνεται προς τους δυο ηγέτες.

18.34 Πληροφορίες λένε πως 40% των όσων δημοσιεύτηκαν περί τοπονυμίων είναι λάθος. Υπάρχουν χωριά που είναι σημαντικά και στα οποία επιστρέφουν πάνω από 4.000 κόσμος που δεν έχουν αναφερθεί. Αναμένονται εκπλήξεις στο χάρτη της ε/κ πλευράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

18.27 Απόψε η ώρα 6.30 (ώρα Γενεύης) έρχεται στη Γενεύη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου, ο κ. Ντάνκαν εκ μέρους της Βρετανίας ενώ αύριο αναμένονται ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μονγκερίνι από τη Μάλτα. Τον κ. Κοτζιά στη Γενεύη θα συνοδεύουν ο κ. Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού και ο κ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

18.25 Το πρόγραμμα της Πέμπτης

Το αυριανό προγραμμα της διάσκεψης για ασφαλείας και εγγυήσεις έχει ως εξής: 10.30-10.50 συνάντηση των δυο ηγετών με ΓΓ των ΗΕ. 11.00-13.00 σύγκλιση της διάσκεψης για Κύπρο. 13.00-14.30 υποδοχή. 13.20-13.45 γεύμα εργασίας. 18.00-20.00 η διάσκεψη. Αυτά νοούμενου ότι σήμερα θα υπάρξει πρόοδος στους χάρτες.

18.15 Συνέντευξη στο Αλ Τζατζίρα δίνει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αυτή την ώρα

18.10 Λιποθυμικό επεισόδιο με τ/κ δημοσιογράφο στη Γενευη

Δημοσιογράφος του BRT έχασε τις αισθήσεις του κατα τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενευη. Αμέσως έταξαν άπαντες προς βοήθεια ενώ άμεση ήταν και η επέμβαση των γιατρών των ΗΕ. Αναμένεται να μεταφερθεί προληπτικά με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι καλύτερα.

16:40  Μπουτζού: Επικοδομητική η σημερινή μέρα

Για μια επικοδομητική ημέρα κάνει λόγο ο κ. Μπουρτζού.Συζητήθηκαν οι εξουσίες του ομόσπονδου κράτους. Ακόμη, συζητήθηκε το ζήτημα της τροποποίησης του συντάγματος και το ζήτημα του Ομόσπονδου Ανώτατου Δικαστηρίου. Στο τελευταίο ζήτημα ζητήθηκε μηχανισμός για την άρση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν. Οι δυο πλευρές συζήτησαν και ζητήματα οικονομίας και Ε.Ε. Αυτή την στιγμή εργάζονται οι ομάδες εργασίες, λ.χ. η ομάδα εργασίας για δικαιοσύνη, περιουσιακό, για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας Τούρκων και Ελλήνων πολιτών στην ομοσπονδία μετά την λύση. Οι δυο ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις 17.45 (ώρα Γενεύης).

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μπουρτζού υπογραμμίζει την σημασία της ενεργής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδία, οι δυο ηγέτες θα αναζητήσουν πολιτική συμφωνία-απόφαση για αυτό θέμα. Οι δυο ηγέτες θα εξετάσουν την πορεία που έχει καταγραφεί σε αυτά τα ζητήματα. Οι δυο ηγέτες θα εξετάσουν την πορεία που έχει καταγραφεί σε αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Μπουρτζού αναφέρει ότι στο περιουσιακό ακόμη υπάρχουν κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά. Οι δυο ηγέτες θα εστιάσουν σε αυτό το κεφάλαιο. Μαζί με αυτές τις εργασίες, οι δυο ηγέτες, μαζί με τους εμπειρογνώμονες για χάρτες, θα ανταλλάξουν και θα παραδώσουν στον ΟΗΕ χάρτες. 

Ο κ. Μπουρτζού αναφέρεται στο ποσοστό της τάξης του 29,2%. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας, αναφέρει ότι αύριο θα λάβει χώρα μια διεθνή διάσκεψη κατα την οποία το πρόγραμμα δεν έχει «κλείσει» για αύριο. «Μπορώ να σας παραδώσω μονάχα ένα draft πρόγραμμα» αναφέρει ο κ. Μπουρτζού.

Αύριο λοιπόν, ο κ. Άϊντε θα συναντηθεί με τους δυο ηγέτες.
Στην συνέχεια, θα γίνει συνάντηση δυο ηγετών με εγγυήτριες δυνάμεις ενώ μετά θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η διάσκεψη.

«Για επιτυχία δεν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ημερομηνία δημοψηφίσματος, σημασία φέρει η ανάδυση του πολιτικού σχεδίου της λύσης», είναι τα καταληκτικά λόγια του κ. Μπουρτζού.

16:34 Για μια επικοδομητική ημέρα κάνει λόγο ο κ. Μπουρτζού. Σήμερα το πρωί οι δυο πλευρές συζήτησαν το μέλλον των πολιτών της Τουρκίας μετά την λύση στην Κύπρο. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξουσίες του ομόσπονδου κράτους. 

16:00 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιουνκέρ για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

"Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών", απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Μαλτέζικης Προεδρίας στη Βαλέτα, για την στρατηγική του επιλογή, να μεταβεί προσωπικά στην Γενεύη, τη στιγμή που Ερντογάν, Τσίπρας και Μέι διστάζουν.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ανέφερε: “Εχω προσωπικό ενδιαφέρον. Ίσως δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε ακόμα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

15.50 Έιντε: Ιστορική ημέρα η Πέμπτη

Ιστορική μέρα χαρακτηρίζει ο Έιντε την αυριανή μέρα καθώς πρώτη φορά κατατίθεται χάρτης γραμμένος από τους δύο ηγέτες όπως ανέφερε. Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής με την παρουσία των τριών ΥΠΕΞ στην αυριανή διάσκεψη χαρακτηρίζοντας ως λογική διαδικασία την εκπροσώπηση σε δεύτερο και όχι ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένους τους χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επεσήμανε οτι υπάρχει πολλή πρόοδος και οφείλεται στη βούληση των δύο ηγετών. Ο ίδιος διευκρίνισε οτι τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλούν τη διάσκεψη. Οι ιστορικόί θα απαντήσουν αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία επεσήμανε ο κ. Έιντε σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα υπάρχουν χάρτες στη διάσκεψη. Σημείωσε πως υπήρξε αρκετή πρόοδος στο ζήτημα των οικονομικών ενώ την ίδια στιγμή έκανε λόγο για τον ρόλο της Ε.Ε. Σημείωσε πως θα είναι η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο ρόλος της Ε.Ε θα είναι σημαντικός στη διαδικασία. 

15.40 Στην Άγκυρα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) ανακοινώνει ότι «το Κυπριακό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία».

Το ΡΛΚ ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι δεν ενημερώνει την τουρκική κοινή γνώμη σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Πληροφορούμαστε τις εξελίξεις από τον ε/κ τύπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος, Οζτούρκ Γιλμάζ.

Ο Μ. Τσαγλάρ, «βουλευτής» του ΡΛΚ μιλά στην Κ.
Τονίζει αποκλειστικά ότι πρόκειται για μια διάσκεψη πολύ σημαντική στην πορεία μισού αιώνα.

«Οι ελπίδα μας είναι ότι αύριο θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στις εγγυήσεις», τονίζει το υψηλόβαθμο στελέχος του ΡΤΚ

Ο κ. Τσαγλάρ υπογραμμίζει την σημασία της αρχής της πολιτικής ισότητας και της αρχής εκ περιτροπής προεδρίας για την τ/κ πλευρά.
«Σε περίπτωση που δεν έχουμε πρόοδο σε αυτά τα κεφάλαια, δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν πρόοδο σε αυτά τα πεδία», τονίζει ο κ. Τσαγλάρ

Ο κ. Τσαγλάρ, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Άγκυρα και γνωρίζει καλά τον παλμό της τουρκικής διπλωματίας, υπογραμμίζει ένα σημαντικό σημείο. Μας επισημάνει ότι οι δυο ηγεσίες, τις επόμενες ώρες καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα στα ζητήματα που αφορούν την ομοσπονδιακή διοίκηση, κυριως το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, και φυσικά το ζήτημα των χαρτών.

Στην συνέχεια, δηλαδή αύριο, εφόσον οι Κύπριοι ηγέτες κατορθώσουν να διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν την ευθύνη να βρουν γεφυρωτική πρόταση-λύση στις εγγυήσεις. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσαγλάρ μας επισημάνει ότι μέ βάση τις τελευταίες επαφές του στην Άγκυρα, έχει σχηματίσει την άποψη ότι η Τουρκία θα μπορούσε την συγκατάθεση της για μια εναλλακτική στρατηγική σε αυτό το πεδίο.

«Ακόμη και σε περίπτωση που τελικά η Άγκυρα δεν δώσει την συγκατάθεση της για γεφυρωτική πρόταση, οι δυο ηγεσίες θα έχουν την ευκαιρία να «πιέσουν» για ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες», τονίζει ο κ. Τσαγλάρ, ο οποίος μας προειδοποιεί ότι το κεφάλαιο των εγγυήσεων ενδέχεται να μην κλείσει εντός των επόμενων ημερών.

15:22 Οι μόνοι λόγοι για να μην γίνει η διάσκεψη αύριο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες να παραδώσει χάρτη με ποσοστό πάνω από 29,2% η τ/κ πλευρά ή να μην κατατεθεί καθόλου χάρτης. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ε/κ πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τρία σενάρια που δεν έχουν γινει γνωστά για τον τρόπο αντίδρασης.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του φάνηκε έντονα ενοχλημένος από τις διαρροές πάντως. Σε ερώτηση της «Κ» αν έχει υπάρξει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση λόγω ακριβώς των διαρροών, ο ίδιος απάντησε στο ότι δεν θα ήθελε να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες. Τόνισε πάντως ότι κάποιοι λειτουργουν ανεύθυνα.

15:10 Απαράδεκτη εξέλιξη η διαρροή αναφέρουν τ/κ κόμματα

«Η τ/κ πλευρά συνομιλεί σε κλίμα εμπάθειας με την ε/κ πλευρά», αναφέρει ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Ζεκί Τσελέρ στην «Κ».

«Μαθαίνουμε ότι διαρρέουν πληροφορίες από κάποιους κύκλους της ε/κ πλευράς. Αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη», τονίζει στην Κ ο κ. Τσελέρ. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέρ, όπως άλλωστε τονίζει και ο κ Ακιντζί, η μια πλευρά πρέπει να κατανοήσει την άλλη και να προβληματιστεί για το ενδεχόμενο του αδιεξόδου.

«Οι προηγούμενες γενιές «χάθηκαν» σε αυτό το νησί. Η δική μας γενιά, οι μεσήλικες αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο», τονίζει ο «βουλευτής» του κόμματος του Μουσταφά Ακιντζί. Τις απόψεις του κ. Τσελέρ συμμερίζονται και οι κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που βρίσκονται στην Γενεύη.
Οι εν λόγω κύκλοι αναφέρουν στην Κ ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν 50&-50% πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα στην Γενεύη.

15:00 Καλά ενημερωμένες πηγές από την Γενεύη αναφέρουν ότι η διαρροή των σημείων του ε/κ χάρτη έγινε από το Εθνικό Συμβούλιο.

14:43 ΚΕ: Ασφάλεια και Εγγυήσεις τα μόνα κεφάλαια στην Διάσκεψη για την Κύπρο

«Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανευθυνα και προβαινουν σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα σε επιτευξη εθνικών στόχων, και δεν υπάρχει λογική εξηγηση για τέτοιες ενέργειες κάνω έκκληση στους λειτουργούς του Τύπου όπως είστε είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν σε ό'τι γίνεται στην Γενεύη, ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο για επανένωση της πατρίδας μας.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα επιχειρούν με αναφορές να δημιουργούν προβλήματα.

όσο αφορά την σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σήμερα κατά την συνάντηση των δύο ηγετών, έγινε ανασκόπηση και διάλογος σε διακυβερνηση και περιουσιακό. Σημείωσε ότι  υπάρχει πρόοδος στο θέμα αλλαγής συντάγματος, σε άλλα θέματα και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εμπειρογνώμονες ώστε το απόγευμα να υπάρξει περισσότερη πρόοδος.

Θα αρχίσει συζήτηση στο εδαφικό και ανταλλαγή χαρτών. Θα γίνει πρώτα συζήτηση επί του εδαφικού και ακολούθως κατάθεση χαρτών που θα εξεταστούν απο εμπειρογνώμονες αν ανταποκρίνονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπει να απαντήσω για τα ποσοστά. Έχουμε εναλλακτικές επιλογές για το πως θα συμπεριφερθούμε. 29,2-28,2 πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση για να βρεθεί η χρυσή τομή ζητήσαμε υπευθυνότητα από κάποιους.

Με ένα και μοναδικό θέμα θα ασχοληθεί η αυριανή διάσκεψη, με ασφάλεια και εγγυήσεις, υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη συζήτηση.

14:30 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

14:25 Πέταξε το διαβατήριο ο Περδίκης στην ενημέρωση του εθνικού λέγοντας πως δεν είναι αυτός που έκανε τη διαρροή. Τον ανακάλεσε στην τάξη ο πρόεδρος της δημοκρατίας

14:14 Η τ/κ ηγεσία υπενθυμίζει ότι το ποσοστό της τάξης 29,2% δεν είναι δική της ιδέα. Είναι ένα ποσοστό που ήρθε στο προσκήνιο κατά την δεκαετία 90΄. Σήμερα, αυτό που φέρει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο το ποσοστό 29,2% θα «αντικατοπτριστεί»(αποδοθεί) στο έδαφος.

14:10 Τ/κ δημοσιογραφικές πηγές επιμένουν ότι η αρχή της εκ περιτροπής προεδρίας αποτελεί ύψιστης σημασίας για την τ/κ ηγεσία. Ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, κατά την πτήση του, υπογράμμισε αυτό το ζήτημα.

14:06 Ακρως σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία.  

Κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η τουρκική οικονομία δέχεται ισχυρή επίθεση από ξένους «σκοτεινούς κύκλους». Αναφέρουν ότι οι ξένοι κύκλοι χρησιμοποιούν την οικονομία για να επιβάλλουην «όρους» στην Τουρκία σε διάφορα πεδία. Στην Άγκυρα διαρρέει η πληροφορία ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στους Γκρίζους Λύκους επικρατεί κλίμα «ανταρσίας» με πολλούς βουλευτές να γυρνούν την πλάτη τους στην συνταγματική αναθεώρηση του Προέδρου Ερντογάν.

14:05 Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο δήλωσε:

«Οι ευρωπαίοι εταίροι και οι σύμμαχοι μας πρέπει να κατανοήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια για τον τερματισμό των παρωχημένων λογικών των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Δε νοείται κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγγυήσεις τρίτων χωρών και μάλιστα εκτός Ε.Ε.
Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο θα διαμόρφωνε ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο για μικρά κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και θα δημιουργούσε “σκέψεις και φιλοδοξίες” σε τρίτες χώρες να ασκήσουν επιρροή εντός της Ε.Ε.».

13:59 Πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι αύριο θα υπάρξει συζήτηση και άλλων θεμάτων πλην ασφάλειας εγγυήσεων, διαψεύδονται από ε/κ πηγές. Τονίζεται πως η αυριανή διάσκεψη είναι αποκλειστικά για ασφάλεια εγγυήσεις.

13:50 Τ/κ πηγές την ίδια ωρα επιμένουν για την σημασία της εκ περιτροπής προεδρία για να δοθεί χάρτης.

13:46 Πληροφορίες λένε πως σε περίπτωση που δεν δώσει χάρτη ο Ακιντζί, αναφερόμενες στην πίεση που δέχεται από το εσωτερικό του, τότε δεν θα υπάρξει διάσκεψη αύριο. Το ίδιο κι αν ο χάρτης που θα δώσει είναι πάνω από 29,2%. Ωστόσο από ε/κ πηγές υπάρχει η εκτίμηση πως ο τ/κ ηγέτης θα σταθεί στο ύψος της δέσμευσής του και θα προχωρήσει.

13:44 Μήνυμα Οζερσάι για Σχέδιο Β

Στην αίθουσα των συνομιλιών διεξάγονται «σκληρές διαπραγματεύσεις», σε έντονους ρυθμούς σύμφωνα με την τ/κ πλευρά. Μήνυμα του Κουντρέτ Όζερσαϊ: «Το Σχέδιο Β΄ της τ/κ πλευράς θα πρέπει να είναι το τέλος των παλιών νοοτροπιών στην τ/κ κοινότητα»

13:42 Τουρκικές πηγές που μιλούν στην «Κ» ζητούν από την ε/κ πλευρά να εστιάσει στις ευαισθησίες της τ/κ κοινότητας στο ζήτημα της ασφάλειας. Επίσης, η Άγκυρα υπογραμμίζει την σημασία της αρχής της πολιτικής ισότητας και για αυτό τον λόγο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της εκ περιτροπής προεδρίας. Συγκεκριμένο μήνυμα προς την ε/κ πλευρά, στέλνει ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ. Ακόμη, η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι η ασφάλεια της Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας για την κατοχύρωση των συμφερόντων της ίδιας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

13:40 Έκτακτο: Δεν αποκλείεται συμφωνία τελευταίας στιγμής με Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικές πηγές

Πηγές τουρκικού Προεδρικού αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Γενεύη και δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και μια συμφωνία τελευταία στιγμής με την συμβολή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν

13:35 Η τ/κ ηγεσία διαρρέει την πληροφορία ότι στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας η ε/κ πλευρά επιμένει στις θέσεις της

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, δεν υπάρχει πρόοδρος στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από την τκ ιστοσελίδα Kıbrıs Postası. Επίσης, η τ/κ πλευρά διαψεύδει την πληροφορία ότι η ε/κ πλευρά πρότεινε την «ανταλαγή» εκ περιτροπής προεδρίας-χαρτών.

13:30 Τι περιλαμβάνει ο χάρτης που θα καταθέσει η Ε/κ πλευρά

Ο χάρτης σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η "Κ" θα είναι κατά μισό τοις εκατό 28,2% από 28,7% που ήταν στο σχεδιο Ανάν. Περιλαμβάνει μεταξύ αλλων τα χωριά, Άσσια, Κοντέα, Λύση, Κυθρέα και Βατυλή. Πληροφορίες επιμένεουν ότι περιλαμβάνεται και η Μόρφου.

13.24 Έτοιμη να παρουσιαστεί στη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς η έρευνα SEED που αφορά θέματα ασφάλειας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 2.5 μήνες, μεταξύ ε/κ και τ/κ ακαδημαϊκών και παρουσιάζονται σε αυτή οι τρόποι ασφάλειας. Τίθεται ζήτημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας αλλά και η θέση ε/κ και τ/κ πολιτών οι οποία επιδιώκουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς ασφαλείας. 

13:15 Ο υιός του Ραούφ Ντενκτάς αντιπροέδρου της «συγκυβέρνησης», ο οποίος συνοδεύει τον πατέρα του στην Διάσκεψη της Ελβετίας, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στην Γενεύη «η τ/κ πλευρά πρέπει να θέτει τελειά και να εστιάσει στο μέλλον της».

12:59 O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντρέας Μαυρογιάννης, ο Πόλυς Πολυβίου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχίζουν τη συζητηση στα θέματα ΕΕ και Διακυβέρνησης.

12:53 Το απόγευμα κατατίθενται οι χάρτες στη Γενεύη

12:53 Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις διαφωνίες που προέκυψαν χθες σε θέμετα διακυβέρνησης και περιουσιακού. Αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις, σε κάποια θέματα κυρίως διακυβέρνησης προέκυψε κάποια πρόοδος. Σε άλλα δόθηκαν οδηγίες στους εμπειρογνώμονες να εργαστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο διάλογος συνεχίζεται με θέματα περιουσιακού που έμειναν από προχτές καθώς και θέματα ΕΕ-διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν χθες. Ακουλούθως συζήτηση εδαφικού και χάρτες.

12:33 Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες από ε/κ πηγές καμία ανταλλαγή χαρτών. Συνεχίζεται η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα ειπώθηκαν με Ακιντζί-Έιντε

12:28 Και η Πρόεδρος της "Βουλής" έστειλε επιστολή στον Ακιντζί. Να μην δοθεί χάρτης αν δεν πάρει εκ περιτροπής Προεδρία

12:01 Ενημέρωση αυτή την ώρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση με Έιντε και Ακιντζί.

11:59 Δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό στην Γενεύη αναφέρει ο Σερντάρ Ντεκτάς

11:46 Τ/κ πηγή από τον κύκλο του «Προεδρικού» αναφέρουν ότι το φόρματ της διάσκεψης προβλέπει την κατάθεση ενός χάρτη από κάθε πλευρά.

11:40 Επιστολή Οζγκιουργκιούν προς τον Μουσταφά Ακιντζί 

Ο Όζγκιουργκιουν ζητά από τον Ακιντζί να μην καταθέσει χάρτη σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος. Αυτό που τονίζει ο Όζγκιουργκιουν είναι το εξής: «Ακιντζί δεν καταθέτεις χάρτη αν δεν πάρεις εν περιτροπή προεδρία και η λύση δεν είναι πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.»

11:39 Φτάνουν το απόγευμα στη Γενεύη Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον

11:12 Τελευταίες επαφές Ντάνκαν πριν τη Γενεύη 

Συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν.

Αμφότεροι θα παρευρίσκονται την Πέμπτη στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για την Κύπρο. Κατά τη συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «για τις πιθανότητες ειρήνης στην Κύπρο».

Ο σερ Άλαν θα έχει την Τετάρτη στο Λονδίνο συνάντηση με ομάδα φιλοκύπριων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη συνοδεύοντας τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

11:05 Σε εξέλιξη η ενημέρωση πολιτικών αρχηγών απο τον αναπληρωτή Πρώτο Κτηματολογικό Λειτουργό, εμπειρογνώμονα της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό, Ανδρέας Χατζηράφτης για τα σενάρια επι χάρτη της Ε/κ πλευράς. 

11:03 Οι χάρτες θα ελεχθούν από εμπειρογνώμονες αν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν από τη συζήτηση και θα δοθούν στον 'Ειντε για να κρατηθούν από τα ΗΕ. 

10:49 Αναστασιάδης, Ακιντζί, Έιντε συνεχίζουν συζήτηση για αριθμό διαφωνιών στη διακυβέρνηση, συζήτηση που είχε αρχίσει απο χθες.

10: 35 Θέμα προέκυψε με τη σημαία του αυτοκινήτου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ειπωθηκε η διπλωματική πρακτική είναι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σε έναν διεθνή οργανισμό να μη φέρουν σημαία στα αυτοκίνητα τους.
Η σημαία της κυπριακής Δημοκρατίας σε διπλωματικό αυτοκίνητο είναι σε εκείνο του πρέσβη.

10:28 Κλίμα προβληματισμού στην τ/κ πλευρά

09:52 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν γύρω στο μεσημέρι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση