ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέλος η διάσκεψη και συνέχεια στις 18 Ιανουαρίου

Μιχάλης Τσικαλάς και Νίκος Στέλγιας ενημερώνουν ζωντανά από τη Γενεύη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη. Απόφασίστηκε η συνέχιση της διάσκεψης σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου και αμέσως μετά η σύγκληση νέας διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην συζήτηση επικράτησε η πρόταση του Προέδρου της ΔΗμορκατίας για κατάργηση των εγγυήσεων. Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία δεν συζητά προτάσεις με φόρμουλα Ε.Ε., σημειώνοντας ότι οι εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό είναι πρώτα απ' όλα θέμα κατοχής.

24:53 Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης

Η Διάσκεψη για την Κύπρο η οποία συγκλήθηκε σήμερα, 12 Ιανουαρίου 2017, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του Εξοχότατου Μουσταφά Ακιντζί και του Εξοχότατου Νίκου Αναστασιάδη, των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριες δυνάμεις και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.

Η Διάσκεψη συνεχάρη τον κο Αναστασιάδη και τον κο Ακιντζί για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ και 20 μήνες στις συνομιλίες για την Κύπρο. Χάρη στην αφοσιωμένη δουλειά τους έγινε δυνατό να συγκληθεί η σημερινή Διάσκεψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όπου όλοι συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και τω εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Διαβάστε όλη την ανακοίνωση των ΗΕ εδώ

24:14 Στις 12:00 ώρα Κύπρου θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

00.10 Δηλώσεις Μπαρίς Μπουρτζού

«Ξεκίνησε η διάσκεψη και συνεχίζεται. Χθες ο κ. Ακιντζί είδε τον χάρτη του κ. Αναστασιάδη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Ο κ.Ακιντζί έστειλε επιστολή στον ΓΓΟΗΕ». Ο Μπουρτζού μιλάει για τεχνικές επιτροπές στις 18 Ιανουαρίου. «Εμείς είμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε αύριο και η Τουρκία το ίδιο» λεει ο Μπουρτζού και συνεχίζει πως «δυστυχώς ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ότι χρειάζεται χρόνο και ζήτησε αναβολή 10 ημερών, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε τον κ. Κοτζιά και πρότειναν τις 23 Ιανουαρίου. Τελικά αποφασίστηκε η 18 Ιαουναρίου»

23.54 Τσαβουσογλου στην Κ: Η Τουρκία δεν συζητά προτάσεις με φόρμουλα ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε αποκλειστικά στην «Κ» σε ερώτηση αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις απάντησε πως «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πως να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Έχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (εννοεί Ε.Ε., Νατο κ.ο.κ.)»

23.45 Τσαβουσογλου: Οι εγγυήσεις ζωτικής σημασίας για τουρκoκύπριους

Κρίσιμη φάση στο Κυπριακό λέει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε διάσκεψη Τύπου με το τέλος της συνάντησης το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Τσαβούσογλου λέει ότι δεν ήταν έτοιμη η Ελλάδα γα την συνέχεια της διάσκεψης. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

« Η Ε.Ε. έλαβε μέρος ως παρατηρητής. Χθες, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της προεδρίας της ΤΔΒΚ. Συζητήσαμε όλα αναλυτικά. όλοι εκφράστηκαν με ειλικρίνεια. Είχαμε διμερείς συναντήσεις. Με Mongherini συζήτησαν και την Συρία. Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχαν συνάντηση ως τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση. Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα εξασφαλίζει αυτά με βάση την λογική win-win. Από τώρα και στο εξής θα γίνουν συνατνήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε τις διαφορές. Τουρκία και ΤΔΒΚ ταυτίζονται. Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον Τουρκοκυπριακό λαό.
Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δυο πλευρών. Για εμάς το βασικό κριτήριο είναι αυτά που ζητά ο τ/κ λαός από Τουρκία. Σε κάθε πρωτεύουσα θα πρετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς. Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς. Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Στην νέα περίοδο οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτές τις ανοιχτές πηγές των πέντε κεφαλαίων. Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς»

23:41 Χριστοδουλίδης: Με την ίδια σύνθεση η διάσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη, ακολουθεί στις 18 του μήνα συνάντηση σε πείπεδο τεχνοκρατών με την ίδια σύνθεση της διάσκεψης οι οποίοι θα συζητήσουν για τις προσεγγίσεις που υπάρχουν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ανέφερε επίσης ότι στην διάσκεψη η πρόταση που επικράτησε των συζητήσεων ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων. Ο πρόεδρος με την πρόταση του έθεσε τη βάση της συζήτησης.

Μετά το τέλος της διάσκεψης σε τεχνοκρατικό επίπεδο τότε θα συγκληθεί νέα διάσκεψη σε επίπεδο πολιτικό με την ίδια σύνθεση της διάσκεψης στην Γενεύη, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Παράλληλα ανέφερε ότι την ΕΕ θα εκρποσωπήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Παρράλληλα ανέφερε ότι ενδεχομένως άυριο να υπάρξει συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα εξαρτηθεί αναλόγως του προγράμματος της. Αναμένεται σε λίγο ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

23.22 Πηγές «Κ»: Τέλος η διάσκεψη και συνέχεια στις 18 Ιανουαρίου

23.05 Πληροφορίες απο ελληνικές πηγές: οι δυο πλευρές δουλεύουν πάνω στην εξαγωγή κειμένου και συνέχιση 18-1 σε τεχνικό επίπεδο καταρχήν.

23.04 Έντονο λεκτικό επεισόδιο Γιούνκερ/Τσαβούσογλου. Η ένταση είναι μεγάλη 

22:39 Τουγρούλ Τουρκκές: Η Ελλάδα δεν θέλει λύση στο Κυπριακό 

Η Κίμπρις Ποστασί αναφέρει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκκές προέβη στις εξής δηλώσεις: «Ο Τσίπρας έθεσε ως όρο την άρση των εγγυήσεων για να συμμετάσχει στην σύνοδο. Για αυτό τον λόγο το επίπεδο της συμμετοχής ήταν χαμηλό. Εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις αν δεν συναντηθούμε και δεν συζητήσουμε το ζήτημα δεν μπορούμε να λάβουμε μια τέτοια απόφαση. Δεν είναι ορθό να θέτεις έναν τέτοιο όρο πριν τις συνομιλίες. Αυτή η στάση δεν συμβαδίζει με την λύση».

«Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο κ. Τουρκκές προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί λύση. Για αυτό τον λόγο προχωρά στην εφεύρεση δικαιολογιών».

«Για να υπάρξει πιο υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από τις εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος και στα άλλα θέματα. Ακόμη υπάρχουν μη συμφωνηθέντα θέματα στο τραπέζι των συνομιλιών. Για να συζητηθούν οι εγγυήσεις με υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στα άλλα πέντε κεφάλαια, τονίζει ο κ. Τουρκκές σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα».

22:22 Νέα διακοπή της διάσκεψης

21.58 Όπως όλα δείχνουν πάνω στην πρόταση Κοτζιά και το "Iran Deals" παίζεται σκληρό πόκερ στο τραπέζι των συνομιλιών. Ήταν ως και αναμενόμενη η καθυστέρηση, ωστόσο γίνεται διάλογος σε καλό κλίμα. Κάτι, χρονικά, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή και να υπαρξει ή αποτέλεσμα ή αδιέξοδο, βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος

21.55 Κίπρις: Αντιδράσεις στην πρόταση Κοτζά από Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά

Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά δεν έχουν αποδεχθεί την πρόταση Κοτζιά για να συναντηθούν στη Γενεύη και πάλι στις 23 Ιανουαρίου οι Υπουργοί Εξωτερικώντων τριών εγγυητριών δυνάμεων, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η "Κίπρις".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται πως η ανακοίνωση εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΕΞ της πρότασης του για συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου, ήταν μονομερής και χωρίς πρότερη διαβούλευση με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτό φέρεται να δημιούργησε αντίδραση και στη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης δόθηκε διάλειμμα 30 λεπτών, καταλήγει η "Κίπρις".

21.20 Επανάρχισαν οι συνομιλίες για το δεύτερο μέρος της διάσκεψης

21.18 Επιβεβαιώνονται πάντως οι πληροφορίες για διαρκή διάκεψη τύπου "Iran Deals" με ομάδες εργασίας που θα εξετάζουν συγκεκριμένα ασφάλεια και εγγυήσεις. 

21:16 Δεν ισχύει ότι Τουρκία-Βρετανία απέρριψαν την πρόταση. Το πρόβλημα είναι στην ημερομηνία

21:15 Το διάλλειμα των τελευταίων 45 λεπτών αφορά αυτό που έχει γράψει η "Κ" σχετικά με την ημερομηνία. Υπήρχε έντονος διάλογος για τη σύγκλιση των ΥΠΕΞ των εγγυητριών για Κυπριακό. Τουρκία-Βρετανία απορριπτουν την 23η Ιανουαρίου ως πιθανή ημερομηνία.

21.10 Ακιντζί: Να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα που να οδηγήσουν σε εξάλειψη των ανησυχιών Ε/κ και Τ/κ

Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην παρέμβασή του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.

Ο κ Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους Τ/κ και στους Ε/κ για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί.

20.30 Διάλειμμα 30 λεπτών κάνουν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που συνέρχονται το απόγευμα για δεύτερη φορά.

Το διάλειμμα γίνεται προκειμένου τα μέλη της κάθε αντιπροσωπείας να διαβουλευθούν μεταξύ τους.

20.14 Γιλντιρίμ: Δεν θα πάω Γενεύη. Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση είναι πιο σημαντική

19:50 Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου ενημερώνει σε λίγη ώρα

19.45 Συνάντηση πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στο δεύτερο μέρος της διάσκεψης αναμένεται να δουν τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ εγγυητριών το απόγευμα.

19.40 Mε έκπληξη αντιμετωπίζουν τ/κ και τουρκικά μέσα τις δηλώσεις Κοτζιά

19.36 Συνάντηση έχουν αυτή την ώρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλιδη αυτή την ώρα

19.00 Κοτζιάς: 23 Ιανουαρίου συνάντηση των ΥΠΕΞ των εγγυητριών

Στις 23 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυήτριων χωρών για το Κυπριακό σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά. «Να είναι συνεχής η ροη αποχώρησης του τουρκικού στρατού με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. Να υπάρξει μια ειδική ομάδα να καταγράφει τον τουρκικό στρατό, τον οπλισμό, και να καταγράφει και τη ροη αποχώρησης. Ζητήσαμε από ΟΑΣΕ να μετρήσει στρατεύματα και οπλισμό και να επιβλέψει ροή αποχώρησης. Είχαμε ξαναδεί χάρτες με πρωτοβουλία του ΟΗΕ τώρα είδαμε απο τις δυο κοινότητες. Προσπαθήσαμε να γίνει καιρό η συζήτηση. Θέσαμε την ατζέντα στο Κυπριακο.

Θέσαμε τα θέματα τον Απρίλη του 2015 όταν πολλοί θεώρησαν παράτολμο να συζητούνται οι εγγυήσεις. Το κυπριακο είναι πριν απο όλα θέμα κατοχής. Καταφέραμε να βάλουμε τα ΜΟΕ. Ως ελληνική κυβέρνηση θέλαμε να λύσουμε τα αδρανή προβλήματα. Καταφέραμε να στρέψουμε την ελληνική διπλωματία στους σχεδιασμούς του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανοίγει καινούργια πρεσβεία στη Σιγκαπούρη.» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

18.50 Πραγματοποίειται συνάντηση Τσαβούσογλου-Μονγκερινί αυτή την ώρα

18.45 Έιντε: Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων

Όπως δήλωσε από τη Γενεύη στο BBC ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου».

Από την άλλη πλευρά, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία υποστηρίζουν «τουλάχιστον ως αρχική θέση» ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί, έστω σε μικρότερο αριθμό. «Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων», είπε ο κ. Έιντε.

18.42 Η Βρετανία προσπαθεί να είναι «χρήσιμη» στη Γενεύη, δηλώνει ο Τζόνσον 

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έξω από το Παλάτι των Εθνών, μέσω του λογαριασμού του Foreign Office στο Twitter, ο κ. Τζόνσον είπε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι αμφότερες οι κοινότητες να αισθανθούν ασφαλείς για το μέλλον τους.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία προσπαθεί να είναι όσο πιο «χρήσιμη» μπορεί και εξέφρασε την ελπίδα να βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των συνομιλιών για το μέλλον της Κύπρου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν έγραψε στο λογαριασμό του ότι συγχαίρει και τους δύο ηγέτες «για τη δέσμευση και το θάρρος τους». Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη Γενεύη για να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης. 

18.05 Δεν αντέδρασε ο Ακιντζί στα λεχθέντα του Αναστασιάδη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενότητες της ομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη χωρίστηκαν στα εισαγωγικά, οι τοποθετήσεις του ως ηγέτη της ε/κ κοινότητας και οι τοποθετήσεις του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο σχόλιο που ακούστηκε ήταν δια στόματος Τσαβούσογλου που σε κάποιο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «so called Rebublic of Cyprus».

17:48 Μια διαφορά του προηγούμενου ΓΓ των Η.Ε. από τον τωρινό, είναι οι εκτός κειμένου τοποθετήσεις του. Δηλαδή, απευθύνθηκε και στους δυο ηγέτες αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους, με προσοχή όμως, λέγοντας πως τα Η.Ε. δεν πρόκειται να υποχρεώσουν κανέναν να δεχτεί το οτιδήποτε και επιπρόσθετα ότι είναι να συμφωνηθεί δεν πρέπει να ξεφεύγει από τις αρχές και τις αξίες που μπορεί να δεχτεί ένας λαός.

17:45 Η Τουρκία στο γεύμα είχε ως επιχείρημα το ΙΚ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε πως δεν έχει πρόβλημα η Κύπρος με κανένα κράτος της περιοχής. Από την πλευρά του ο κ. Τζόνσον τόνισε πως ο ρόλος της Βρετανίας είναι περιορισμένος και πως είναι η Βρετανία εδώ για να ακούσει τις ανησυχίες των δυο πλευρών.

Ο Γιούνκερ τόνισε από την πλευρά του τον υποβοηθητικό ρόλο της Ε.Ε. και πως είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά σε περίπτωση λύσης

17.25 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε πως «πρόκειται για έντονες διαβουλεύσεις»

17.20 Αρμόδιες πηγές λένε αν το απόγευμα επαναληφθούν οι ίδιες θέσεις απο τα μέρη τότε η διακσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο. Ήδη εχει κανονιστεί συνάντηση του ΠτΔ με την κ. Μονγκερινι. 

17.15 Έξι και μισή το απόγευμα θα συνεχιστεί το δεύτερο μέρος της διάσκεψης για την Κύπρο. Δεν εχει προκαθοριστεί συγκεκριμένο φορματ ωστόσο πέραν των όσων δύναται να παρουσιάσουν ως πρωτοβουλία τα Η.Ε. ακριβώς για το απόγευμα, τονίζεται απο πηγές πως θα διαφανεί αν θα υπάρξουν βήματα απο τις τοποθετήσεις των μερών.

17.05 Πηγή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην «Κ» ότι «Ήρθα με μεγάλες αποσκευές στη Γενεύη, δεν μπορώ να πω πότε θα τελειώσουμε, εμείς ως Τουρκία έχουμε βούληση, ήρθαμε να δούμε αν έχει και η άλλη πλευρά», ενώ σε ερώτηση αν τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες ικανοποιούν την Τουρκία απάντησε πως «Δεν αναμένουμε 100% ικανοποίηση». Αφήνει να εννοηθεί ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική και επώδυνη για όλες τις πλευρές.

16:59 Ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από το κτήριο του ΟΗΕ.

16:45 Τέταρτο κατά σειρά στα trends στο Twitter το #Cyprustalks

16.36 Χριστοδουλίδης: Απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση ΕΕ
Έγινε η αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας και συζήτησης ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως επεσήμανε οι θέσεις των εμπλεκόμενων είναι γνωστές, "δεν αναμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό" σημείωσε. Όπως επεσήμανε, η Ε.Ε ήταν παρούσα στο ανώτατο επίπεδο και οι παρεμβάσεις της αφήνουν την ΚΔ απόλυτα ικναοποιημένη. Όπως σημείωσε οι θέσεις του Γιούνκερ για την ασφάλεια ήταν απόλυτα καθαρές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εισήγηση για την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση εφαρμογής της λύσης. Σημείωσε μάλιστα πως οι προτάσεις του Προέδρου ήταν οι μόνες συγκροτημένες που αποσπώντας ενθαρρυντικά σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο δρόμος είναι δύσκολος επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης ωστόσο σημείωσε πως εργάζονται προς την επίλυση. 

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Είναι μια ιστορική μέρα για το Κυπριακό ξεκίνησε η Διάσκεψη για την Κύπρο, αποκλειστικό αντικείμνο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως πολύ ορθά ανέφερε προηγουμένως ο ΓΓ σήμερα είναι η αρχή μιας συζήτησς ενός διαλόγου σίγουρα όχι εύκολου, σίγουρα όχι εύκολου όμως ευελπιστούμε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει την θέσληση των εμπλεκομένων και πιο σημαντικό να φτάσουμε σε μια λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ευελπιστούμε ότι θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Επανέλαβε ότι από δικής μας πλευράς με απόλυτη σοβαρότητα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε αλλά είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε αυτή την ευκαιρία και είναι η απαρχή ενός διαλόγου, μιας συζήτησης που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Το γεύμα ήταν συνέχεια των εναρκτήριων παρεμβάσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην τελετή που πρηγήθηκε,πήραν τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης ο έλληνας και τούρκος ΥΠΕΞ ο πρόεδρος της Κομισιόν, και κατά την διάρκεια του γεύματος και η κυρία Μογκερίνι, ακούστηκαν απόψεις. Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο, απλώς είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δηλώσεις και παρεμβάσεις. Δεν αναμέναμε σε αυτό το στάδιο να ακούσουμε κάτι διαφορετικό, θα συνεχίσουμε στις 18:30 θα υπάρχει νέα συνάντηση όλων των συμμετεχόντων και υπάρχει προγραμαμτισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα σούμε πως προχωρούμε.

Από όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οφείλω να αναφέρω ότι η μίνι συγκροτημένη περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία από κάποιους των ενδιαφερόμενων μερών απέσπασε ιδιαίτερη προσοχή και τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επανέλαβε δε ότι είναι η αρχή μιας συζήτησης, συνέστησε υπομονή και όπως είπε είναι σημαντική η αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας δήλωσης και ακολούθως στο γεύμα, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό.

Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει συζήτηση στο επίπεδο εγγυτριών δυνάμεων για θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, και ο διάλογος συνεχίζεται όπως άρχισε, θα συνεχιστεί και το απόγευμα, στο μεσοδιάστημα θα υπάρχουν διμερείς η τριμερείς συναντήσεις.
Υπάρχει συνάντηση εκπροσώπων των τριών εγγυτριών δυνάμεων με τα Ηνωμένα Έθνη, το απόγευμα, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φεντερίκα Μογκερίνι την Παρασκευή το πρωί και αναλόγως θα δούμε κατά πόσο θα φτάσουμε σε μια πιο προχωρημένη φάση ποια θα είναι η απόφαση για το πως θα προχωρήσει ο διάλογος.

Υπάρχει πρόθεση συνέχισης και για αύριο θεωρώ ότι θα συνεχιστεί αύριο αλλά να αναμένουμε τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων.
Η συνάντηση απόψε είναι προγραμματισμένη στο ίδιο επίπεδο, για αύριο πρέπει να αναμένουμε.

όλοι είδαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν παρούσα στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από το γραφείο του Τουσκ επικοινώνησαν για να μας αναφέρουν ότι υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα σε Τουσκ και Γιούνκερ όπως στην παρούσα συνάντηση η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπηθεί από τον κ. Γιούνκερ, είναι σημαντικό γιατί συνοδεύεται από την κυρία Μογκερίνι,αντιλαμβάνεστε γιατί είναι σημαντικό, για ποιο θέμα είναι υπεύθυνη η κα Μογκερίνι μέσα στην Ε.Ε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι υπήρξε παρέμβαση και από τον ίδιο και από την κυρία Μογκερίνι και θεωρούμε ότι είναι σε όλους κατανοητό γιατί βρίσκεται η ΕΕ εδώ.

οι παρεμβάσεις Γιούνκερ- Μογκερίνι μας αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους, το πως περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών μελών της στα θέματα που άπτονται της Ασφάλειας. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία πρόταση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιου κράτους μέλους όπως της Γερμανίας. Εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι θα συνεχίσουν να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα σε αυτό το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μέσα από την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρο ότι εκφράστηκαν θέσεις ως ηγέτης της Ε/κ κοινότητα και ως Προέδρου της
Κυπριακής Δημοκρατίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρών και με αυτές τις δύο ιδιότητες.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αυτό όμως δεν επηρεάζει την διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν της αναφοράς του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία, το πλέον ξεκάθαρο γι αυτούς που αμφισβητούσαν τόσο καιρό στην Κύπρο, η ΕΕ ήταν παρούσα για τον απλούστατο λόγο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και μετά τη λύση.

Κοτζιάς: «Αναγκαίο ένα δεσμευτικό πλαίσιο αποχώρησης των στρατευμάτων»

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας πως οι εποικοδομητικές ελληνικές προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

 16.10 Ομιλία Γκουτιέρες

Την ηγεσία Ακκιντζί και Αναστασιάδη χαιρέτησε ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σημειώνοντας οτι χάρη στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επεσήμαε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη. Ο ίδιος ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πως υπάρχει πολύ δρόμος και ξεκαθάρισε πως "θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο για να φτάσουμε στην επίλυση". Σημείωσε οτι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ε/κ όσο και των τ/κ. Ξεκαθάρισε πως σε εδαφικό περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια προόδος και σημείωσε πως η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από τους δύο ηγέτες αλλά από τους δύο λαούς. 

16:03 Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα πλαισιώνουν τον κ. Γκουτιέρες ωστόσο δεν αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

16.00 Ολοκληρώθηκε το γεύμα-εργασίας που ήταν σε εξέλιξη

15.50 Καθυστέρηση 25 λεπτών για τη δήλωση του ΓΓ ΟΗΕ 

Ο λόγος της καθυστέρησης παρά το ότι προξένησε απορίες οφείλεται στο ότι η συζήτηση συνεχιζόταν.

15:27 Οι αναφορές Τσαβούσογλου για εγγυήσεις

Συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις για την ασφαλεία και τις εγγυήσεις οι οποίες υπήρξαν η βάση για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια, είναι αναγκαία δεδομένου της κατάστασης στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του από την Γενεύη, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί με την κατανόηση, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει την σημασία της συνέχειας του καθεστώτος Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ’αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί, στην έναρξη της διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε το εξής: «Η διευθέτηση αυτού του ζητήματος με τρόπο που θα εξασφαλίσει την πολιτική ισότητα, τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της τ/κ πλευράς είναι από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας». Η ιστοσελίδα στηρίζει τις επισημάνσεις της σε πληροφορίες από «διπλωματικές πηγές».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δυο «ιδρυτικών κρατών».
«Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο του Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. Ακόμη, ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει: «Μια άλλη προτεραιότητα σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πτυχή (της λύσης) είναι η εξής: Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν με ίσους όρους τις τέσσερις ελευθερίες όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των πολιτών της Ε.Ε.».

 15.15 Πληροφοριες από ελληνικό ΥΠΕΞ: Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το επίπεδο της σύνθεσης ανοιχτό. Το κεφάλαιο της ασφάλειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί

14:42 Π.Παυλόπουλος: Εφαρμογή ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη. Δείτε ολόκληρη τη δήλωση ΕΔΩ

14.36 Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας υποβαθμίζουν πλήρως τη Γενεύη

Tα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας υποβαθμίζουν την σημασία της Γενεύης. Αυτή την στιγμή στα μεγάλα δίκτυα το Κυπριακό ούτε μέσα στις 15 πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας

14.35 Τσαβούσογλου στο Reuters: Να παραμείνουν οι εγγυήσεις και να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί.

14.34 «Καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο, θα μας δώσουν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ξανά» δήλωσε ο ΓΓ των Η.Ε.

14.30 Δεν επιβεβαιώνουν τα ΗΕ τη μετάβαση Γιλντιρίμ στη Γενεύη

14.25 Αναμένεται ενημέρωση και από Νίκο Κοτζιά το απόγευμα

14:23 Πληροφορίες για δήλωση Τσαβούσογλου στο Reuters: να παραμείνουν οι εγγυήσεις όπως είναι και να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί.

14.20 Άτυπη συνάντηση είχαν κατά το διάλειμμα της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

14:13 Εκτός δεξίωσης οι Οζγκιουργκιούν-Ερουγρούρογλου

Παρόμοιοι σκηνικό με αυτό της πολιτικής ηγεσίας της ε/κ πλευράς, παρατηρείται και στην τ/κ πλευρά καθώς  ήδη έχει πραγματοποιηθεί μέτωπο πολιτικών προσώπων εναντίον των κινήσεων του τ/κ ηγέτη.

Παρασκηνιακά Όζγκιουργκιουν-Σερντάρ βολιδοσκοπούν προθέσεις της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κινητικότητα στην τ/κ πλευρά. Στο μέτωπο κατά του Ακιντζί βρίσκεται και ο Κουντρέτ Οζερσάι.

14:10 Σύμφωνα με νέες πληροφορίες στη δεξίωση δεν θα συμμετέχει ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Όζγκιουργκιουν και ο λεγόμενος Υπ.Εξ.Ερτουγρούλογλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αναμένεται δήλωση του Σερντάρ Ντεκτάς.

14:07 Κουμουτσάκος: Υπάρχει θετική δυναμική

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαδικασία της Γενεύης, που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο, μπορεί - και πρέπει - να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου.

Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής, που - εδώ και 43 χρόνια - κόβει στα δύο το νησί.

Η Τουρκία οφείλει να συμβάλει, αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση των εταίρων και συμμάχων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

14:06 O Γιλντιρίμ θα μεταβεί στη Γενεύη αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εγγυήσεις

14:04 Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ: Γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Λανθασμένη κίνηση της Ε.Ε. να μπλοκάρει την Τουρκία εξαιτίας της Νότιας Κύπρου.  Παρακολουθούμε με ψυχραιμία

14:02 Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τη δήλωση Γιούνκερ στη διάσκεψη

13.59: Γιατι απουσίασε ο Ενδιάμεσος
Σε δηλώσεις του στο ΜΕΓΚΑ Νικόλας Παπαδόπολος, έκανε λόγο για αρκετές υποχωρήσεις από την δική μας πλευρά θέτοντας και το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν αποχώρησε σημείωσε πως το ΔΗΚΟ βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από την πλευρά του σημείωσε πως το εθνικό συμβούλιο δεν είναι μέρος της επίσημης αντιπροσωπείας αλλά η ιδιότητά τους είναι συμβουλευτική. Εξήγησε πως η ΕΔΕΚ δεν παρευρέθηκε στη δεξίωση καθώς διαφωνούν με την πενταμερή διάσκεψη. Κληθείς να σχολιάσει τη διαφοροποίηση του Γιώργου Λιλλήκα ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως ο καθένας με τις πράξεις του θα κριθεί από τον κόσμο. 

13.52 Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ: Γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Λανθασμένη κίνηση της Ε.Ε. να μπλοκάρει την Τουρκία εξαιτίας της Νότιας Κύπρου

13.51 Ο Γιλντιρίμ θα μεταβεί στη Γενεύη αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εγγυήσεις

13:39 Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης- όλοι οι ομιλητές κινήθηκαν σε γνωστά πλαίσια

Επί της ουσίας πρόκειται για εισαγωγικές τοποθετήσεις, που ουσιαστικά σύμφωνα με πηγές, κινηθηκαν σε παρόμοιες κατά το παρελθόν δημόσιες δηλώσεις. Συνάγεται από αυτό, με ερωτηματικό, αν η τουρκική πλευρά εμμένει στις θέσεις της. Ακολουθεί δεξίωση και γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

13:35 Επί ίσοις οροις η συζήτηση. Τα μέρη έχουν πάρει τον ίδιο χρόνο ομιλίας μέχρι στιγμής.

13:32 Στο βήμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προηγουμένως με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

13:26 Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον λόγο έχει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

13:21 Τον λόγο έχει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ομιλία του οποίου είναι στα αγγλικά.

13:20 Αγγλικά ΜΜΕ επιμένουν για Γιλντιρίμ αύριο, δεν έχουν γνώση ε/κ πηγές.

13:11 Ο ΠτΔ έκανε αναφορά, στην παρέμβασή του, στη διττή ιδιότητα, στα "δύο καπέλα".

13:11 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του περιγράφει την πρόταση της ε/κ πλευράς για ασφάλεια/εγγυήσεις. Η ομιλία του Προέδρου στα αγγλικά, όπως και Ακιντζί. Ο Κοτζιάς έκανε τον λόγο του στα ελληνικά.

13:10 Υπάρχει πληροφορία που θέλει την Ε.Ε. να καταθέτει εναλλακτική φόρμουλα για εγγυήσεις. Κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικούς κύκλους στη Γενεύη.

13:05 Ήδη στη διάσκεψη έχουν μιλήσει ο Γ.Γ. των Η.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ τώρα τον λόγο έχει ο κ. Κοτζιάς.

13:04 Όπως αναφέρεται από τα Η.Ε., η διάσκεψη γίνεται σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η Ε.Ε. θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των Η.Ε. θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

12.49 Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Θέμα της τουρκικής πλευράς αν θα πάει ο Γιλντιρίμ.
Θέμα της τουρκικής πλευράς αν θα πάει ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ο κ. Τζανακόπουλος διαψεύδοντας όσους έλεγαν τις τελευταίες ώρες οτι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί εαν παρευρεθεί και ο κ. Γιλντιρίμ. Ο ίδιος επεσήμανε οτι χρειαζόταν μία συνάντηση ελληνικής και τουρκικής πλευράς, ώστε να υπάρξουν γεφυρώσεις στο χάσμα που υπάρχουν στο θέμα των εγγυήσεων. "Αυτό που μας απασχολεί είναι η ουσία αν υπάρχει διάθεση για κοινά αποδεκτή λύση στα ζητήματα της ασφάλειας τότε ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. 

12.42 Όλοι ως εξοχότατοι ονομάζονται στο τραπέζι της διάσκεψης 

12:38 Φωτογραφία την οποία ανάρτησε στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δείχνει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να κάθεται στο τραπέζι της Διάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα λάβει τον λόγο στη διάσκεψη. 

12:17 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να αναφέρει «ότι πρέπει να εργαστούμε για να τεθεί τέρμα στην κατοχή και τη διχοτόμηση». 

Οι εγγυήσεις είναι παρωχημένες θέση της Τουρκίας να τερματιστούν, οι ξένοι στρατιώτες να απομακρυνθούν και ότι δεν νοείται εν έτει 2017  ευρωπαϊκή χώρα να έχει στο έδαφος της ξένα στρατεύματα ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο. Πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σύστημα ασφάλειας τόσο για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων όσο και για την ασφάλεια της Κύπρου από επέμβαση ξένων κρατών και ότι η Ευρώπη είναι το ιδανικό πλαίσιο εγγύησης δικαιωμάτων.

12:33 Τετ α Τετ Νίκου Αναστασιάδη Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης

12:06 Ν. Παπαδόπουλος: Η απόκρυψη χαρτών από τους Ε/κ & Τ/κ αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάν

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση