ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαβαντίς: Η εσωτερική ασφάλεια συζητήθηκε χθες στο Μοντ Πελερέν

Σε τέσσερα κεφάλαια έχουν χωρίσει τη συζήτηση οι τεχνοκράτες σύμφωνα με το δημοσίευμα

ΚΥΠΕ

Ανταλλαγή απόψεων στα θέματα ασφάλειας φέρεται να έγινε χθες στο Μοντ Πελερέν σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν διαχωρίσει τη συζήτηση σε τέσσερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τ/κ εφημερίδας, τα τέσσερα κεφάλαια είναι: 1. η διασφάλιση του συντάγματος 2. η επίβλεψη εφαρμογής της συμφωνίας που θα υπογραφεί 3.εσωτερική ασφάλεια 4. εξωτερική ασφάλεια. Θα γίνει επίσης συζήτηση σε γενικές γραμμές για το θέμα των εγγυήσεων όσον αφορά “τον αριθμό στρατιωτών και η διοίκηση του στρατού της Τουρκίας και της Ελλάδας που θα βρίσκεται στην Κύπρο”, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Γράφει ότι στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά θέλουν να μείνει εκτός συζήτησης η εμπλοκή στρατού και να δημιουργηθεί μια “κεντρική αστυνομική δύναμη”, ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στη θέση ότι σε περίπτωση εξέγερσης η αστυνομία δεν θα είναι επαρκής και θέλει να περιληφθεί σε αυτό το θέμα και “ο ρόλος των εγγυητριών”.

Όπως αναφέρει η Χαβαντίς, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων χθες διαχώρισε τα ζητήματα και άρχισε τη συζήτησή τους και με εντατικό ρυθμό ασχολήθηκε χθες, πρώτη μέρα της εργασίας της, με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Όλες οι πλευρές, και η ελληνική συμπεριλαμβανομένη, γράφει η Χαβαντίς, επέδειξαν έντονη προσπάθεια για συγκλίσεις. Άρχισε καλά, όπως σημειώνεται.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι στη θέση της Τουρκίας να συνεχιστούν τα μονομερή επεμβατική δικαιώματα σε μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο, η ε/κ και η ελληνική πλευρά ξεκάθαρα το απορρίπτουν. Η πρόταση, προστίθεται, είναι “στο τέλος μιας καθορισμένης περιόδου να τερματιστούν οι εγγυήσεις”.

Στο τέλος της τεχνικής συζήτησης στο Μοντ Πελεράν, αναφέρεται, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες συνέχισης της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι συνάντηση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μπορεί να γίνει κοντά στο τέλος Ιανουαρίου, λόγω άλλων θεμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Συνόδου στην Αστάνα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τη νύχτα πριν την έναρξη των εργασιών στο Μοντ Πελεράν, οι αντιπροσωπείες παρακάθισαν από κοινού σε δείπνο, πλην της ελληνικής ομάδας που έφτασε αργά στο ελβετικό θέρετρο και δεν μπόρεσε να προλάβει το δείπνο.

Η Χαβαντίς γράφει επίσης ότι οι ηγέτες θα βρεθούν εδώ στην Κύπρο στις 26 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, συνεχίζοντας τη συζήτηση σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού αλλά και για τον καθορισμό ημερομηνίας νέας συνάντησης στη Γενεύη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X