ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με σημειωτόν πλέον το Κυπριακό για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Μειώνονται οι προσδοκίες για συμφωνία λύσης το συντομότερο εντός των δύο κομμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε δεύτερο πλάνο φαίνεται να μπαίνει πλέον το Κυπριακό τόσο στην Πινδάρου όσο και στην Εζεκία Παπαϊωάννου, με τις δύο ηγεσίες να επικεντρώνονται πλέον σε εσωκομματικά ζητήματα που στόχο έχουν τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο ΔΗΣΥ προετοιμάζεται ήδη για το καταστατικό του συνέδριο που θα λάβει μέρος πριν από το Πάσχα (τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου). Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, παραδεχόμενο στην πρόσφατη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ότι μειώθηκαν πλέον οι προσδοκίες ότι μπορούν να φτάσουν τα πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε λύση του Κυπριακού, θα κληθεί να αρχίσει τουλάχιστον τις διαδικασίες εξεύρεσης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Βλέπουν καταστατικό

Αλλαγές που θα κάνουν αίσθηση στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα προειδοποίησε πως θα κάνει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως ανέφερε πρώτη η «Κ», ο Συναγερμικός Πρόεδρος προετοιμάζεται για καταστατικές αλλαγές στο κόμμα, σε ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από το Πάσχα. Ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες, για τις καταστατικές αλλαγές και για τις αλλαγές στο ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο. Επικεφαλής των καταστατικών αλλαγών είναι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου, συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της ΟΝΕ Δημήτρη Δημητρίου, τον Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρο Δημητρίου και την Πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου. Επικεφαλής του ιδεολογικοπολιτικού κειμένου είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου Πρόδρομο Προδρόμου και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλη Σοφοκλέους.

Περιορισμός θητειών;

Στο κάδρο των αλλαγών μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα περιορισμού των θητειών των κομματικών αξιωματούχων. Η νέα γενιά και ιδιαίτερα στελέχη που προέρχονται από τη ΝΕΔΗΣΥ κάνουν λόγο για ανάγκη ανανέωσης στελεχών το οποίο και θα επιτευχθεί με τον περιορισμό θητειών είτε στις τρεις είτε ακόμη και στις δύο θητείες κομματικών αξιωματούχων, που φτάνουν μέχρι και τον πρόεδρο του κόμματος. Υπάρχουν βέβαια και στελέχη τα οποία διαφωνούν με τον περιορισμό θητειών υπογραμμίζοντας το παράλογο από τη μία να υποστηρίζεται η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας και από την άλλη να τίθενται περιορισμοί σε ζητήματα θητειών.

Ticket election

Υπάρχει βέβαια και η σκέψη του «ticket election», μεταξύ άλλων, που μετατρέπει την ηγετική ομάδα του κόμματος, από εκλελεγμένη, σε διοριστικού τύπου. Σύμφωνα με αυτή την τακτική, οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, θα πρέπει να παρουσιάσουν εκ των προτέρων στη βάση, την ομάδα τους η οποία θα ηγείται του κόμματος στο ενδεχόμενο εκλογής τους, κάτι που προκαλεί ήδη αντιδράσεις.

Η ιδεολογία του ΔΗΣΥ


Πέραν των καταστατικών αλλαγών, αναμένεται να υπάρξουν και συγκεκριμενοποιήσεις γύρω από τις ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του ΔΗΣΥ. Όπως αναφέρουν στελέχη, το κόμμα παρουσιάζει εν πολλοίς προβλήματα ταυτότητας, με άλλους να του καταλογίζουν νεοφιλελεύθερες απόψεις, άλλους συντηρητικές και άλλους λαϊκές δεξιές. Όπως σημειώνουν το κόμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει λίγο πού ακριβώς προσανατολίζεται, χωρίς ωστόσο να αγγίξει το ιστορικό κείμενο που εγκρίθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος το 1976. Αναμένεται συνεπώς να γίνουν παρόμοιες αλλαγές όπως παλαιότερα όταν εντάχθηκε στο καταστατικό ο όρος κοινωνικός φιλελευθερισμός.

Το κατά πόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα τολμήσει μεγαλύτερες αλλαγές, είναι ένα ζήτημα που συζητείται καθώς αυτές έρχονται σε μία περίοδο κρίσιμη –ενόψει προεδρικών- και η εσωστρέφεια είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα. Όπως επεσήμανε και στο παρελθόν η «Κ», θα δοθεί έμφαση σε καταστατικά ευρωπαϊκών κομμάτων της Δεξιάς, όπως αυτό της Νέας Δημοκρατίας και του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας CDU.

Εμπόδια βλέπει ο Άντρος


Πάντως, δεν είναι μόνο στον ΔΗΣΥ που βλέπουν την όποια συμφωνία λύσης να παίρνει παράταση και να θέλει περισσότερο χρόνο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού πως «δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης μιας νέας διάσκεψης, τύπου Γενεύης, εάν δεν έχει προετοιμαστεί καλά το έδαφος, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας» και οι αναφορές του ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δυσκολίες αλλά και εμπόδια, επιβεβαιώνουν τις μειωμένες προσδοκίες για συμφωνία λύσης του συντομότερο. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου αντιλαμβάνονται πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει εντός του επόμενου μήνα. Είναι γι΄ αυτό που στους διαδρόμους του κόμματος άρχισαν ήδη να συζητούν και να διερωτούνται το πώς θα κινηθεί το κόμμα το 2018.

Τα πρόσωπα

Όπως ενημερώνεται η «Κ», η ηγεσία δεν άρχισε επίσημα τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις γύρω από το ποιος μπορεί να είναι ο εκλεκτός του κόμματος στην επικείμενη κρίσιμη εκλογική μάχη, ωστόσο, ονόματα δίνουν και παίρνουν. Ιδιαίτερα ακούγεται το όνομα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, όπως επίσης και αυτό της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή ως πιθανής υπερκομματικής υποψήφιας. Από το κάδρο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, όπως επίσης και το όνομα του πρώην Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος φέρεται να έχει έρεισμα, πέραν του ΑΚΕΛ και στον χώρο του ενδιάμεσου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 1989 το ΑΚΕΛ ξεκινά λίγο πριν από το Πάσχα τις διαβουλεύσεις για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές ξεκινώντας τη συζήτηση από τις κομματικές ομάδες βάσης. Το κατά πόσο το κόμμα θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα άλλων εποχών ή αν η όλη διαδικασία πάρει παράταση θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση