ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με άρωμα προεδρικών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Αφήνουν κατά μέρος το κυπριακό και διασταυρώνουν ξίφη για την εσωτερική διακυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην άκρη φαίνεται να αφήνουν επί του παρόντος το κυπριακό ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ και να μπαίνουν σε αντιπαράθεση με κύριο αντικείμενο την εσωτερική διακυβέρνηση. Η αρχή έγινε την περασμένη βδομάδα όπου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία και το ΓεΣΥ. Σήμερα σειρά πήρε, η απόφαση ΔΗΣΥ και κυβέρνησης να παραστούν στο μνημόσυνο του Γρίβα Διγενή, αλλά και το πρόσφατο παράδειγμα διορισμού στελεχών του ΔΗΣΥ σε κυβερνητικές θέσεις.
Γρίβας

Έντονο ήταν το ΑΚΕΛ από το πρωί της Δευτέρας, εξαπολύοντας επίθεση σε ΔΗΣΥ και κυβέρνηση. Βολές, στις οποίες απέφυγε να απαντήσει ο ΔΗΣΥ, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τον διορισμό της Σόφης Μιχαηλίδου στο PIO και την απόσπαση της Σάβιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το ΑΚΕΛ επέκρινε ΔΗΣΥ και κυβέρνηση για την παρουσία τους στο μνημόσυνο του Γρίβα, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο έχει αρνητικές προεκτάσεις και συνέπειες στις εξελίξεις του κυπριακού. «Υπονομεύει την τόσο αναγκαία ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, την οποία επιλεκτικά προφανώς θυμούνται οι κυβερνώντες. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα σ’ ότι αφορά το κυπριακό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Προσβάλει τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας στον τόπο μας. Δημιουργεί προϋποθέσεις για υιοθέτηση από μερίδα της νέας γενιάς της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής του Γρίβα, με ότι αυτό συνεπάγεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Στις βολές του ΑΚΕΛ απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για μισαλλοδοξία από πλευράς του ΑΚΕΛ. «Κατηγορώντας άλλους, είναι το ΑΚΕΛ που επιδίδεται σήμερα σε ανεπίτρεπτα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και φανατισμού, όταν επιτίθεται στη μνήμη του Αρχηγού του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Μπορεί να πέρασαν δεκαετίες, όμως το ΑΚΕΛ δεν μπορεί ακόμα να ασκήσει διάκριση και να καταλάβει ότι η μνήμη του στρατηγού Γρίβα τιμάται σε σχέση με τον εθνικοπελευεθρωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και ανεξάρτητα από άλλα αρνητικά επεισόδια της πολυτάραχης σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Ας αντιληφθούν ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα συνεχίσει να τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για αυτοδιάθεση-Ένωση ενάντια στην αποικιοκρατία, ως ένα αγώνα που τελικά του έχει δώσει και την ελευθερία του. Δεν νοείται να τιμά κανείς εκείνο τον μεγάλο Αγώνα, αλλά να εξαιρεί τον ηγέτη του ο οποίος οδήγησε τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. στην άνιση αλλά επιτυχή αναμέτρηση με τη βρετανική αυτοκρατορία» ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Ωστόσο το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν μπορεί να ασκήσει διάκριση, αλλά φαίνεται να ξεχνά και ότι από την αυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προεδρικές εκλογές του 1959, πολιτευόταν στο όνομα του Αγώνα που διεξήγαγαν με επιτυχία ο Αρχηγός Διγενής και η Ε.Ο.Κ.Α. και καταδίκαζε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διότι είχε προδώσει τον αγώνα για την Ένωση, όπως τον κατάγγειλε τότε η «Χαραυγή» με τους 13 λόγους που επέβαλλαν «μαύρο στον Μακάριο».
Μιλώντας μάλιστα και για την ενότητα, υποθέτουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να εννοεί την ενότητα ενός λαού ο οποίος δεν θα τιμά τον αγώνα του για ελευθερία.

Και συναγερμικοί ημετέροι

Καυστικό ήταν το ΑΚΕΛ απέναντι στους τελευταίους διορισμούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για βόλεμα ημετέρων και συναγερμοποίση της κρατικής μηχανής. Αφορμή υπήρξε ο διορισμός τη Σόφης Μιχαηλίδου, διευθύντριας επικοινωνίας του ΔΗΣΥ και μέλους του Πολιτικού Γραφείου στην μόνιμη θέση γενικού διευθυντή στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών την περασμένη βδομάδα, αλλά και η απόφαση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου και υποψήφιας στις βουλευτικές εκλογές με τον ΔΗΣΥ Σάβιας Ορφανίδου, από το Υπουργείο Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα στο Λουξεμβούργο.

Οικονομία και ΓεΣΥ

Την περασμένη βδομάδα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μπήκαν στο ρινγκ της αντιπαράθεσης, με αντικείμενο, κυρίως την οικονομία αλλά και το ΓεΣΥ. Ο ΔΗΣΥ δια του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου επέρριψε ευθύνες κυρίως για την οικονομία στη διακυβέρνηση Χριστόφια, όταν το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν τα νοικοκυριά στο να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.

Στη συνέχεια, μετά και από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη περί κομματικών σκοπιμοτήτων που εμποδίζουν το ΓεΣΥ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε με νόημα πως του χρόνου έχουμε προεδρικές εκλογές και σημείωσε πως το μόνο που ενδιαφέρει ΔΗΣΥ και κυβέρνηση είναι να εξιδανικεύουν εικόνες και να προγραμματίζουν τις επόμενες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X