ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επανεκκίνηση στο κυπριακό με ελβετικό φόντο

Βαρύ σύννεφο οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες γύρω από ασφάλεια και εγγυήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση θα έχουν την Τρίτη εν μέσω νεφών οι Μαυρογιάννης-Ναμί. Τα νέφη έχουν να κάνουν με δυο θέματα: Αφενός την επιμονή όπως φάνηκε και χθες από την πλευρά Ακιντζί, και όχι μόνο, στις εγγυήσεις. Στην ίδια γραμμή τάχθηκαν τόσο με δηλώσεις τους, ο εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού αλλά και με συνέντευξή του στην «Κ» την Κυριακή, ο κ. Οζερσάι.

Αμφότεροι στάθηκαν στις εγγυήσεις όπως και ο Μουσταφά Ακιντζί, ως βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης.

Το βαρύ σύννεφο, που πλαισιώνει την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είναι εκείνο των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για Τούρκους πολίτες. Αναλυτές πιστεύουν πως σωστά ο Αναστασιάδης πέταξε τη μπάλα και στην ΕΕ, λέγοντας πως δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου αλλά όλης της Ένωσης.

Ήδη έχουν εκφραστεί ανησυχίες από την ΕΕ προς το μέλλον του συγκεκριμένου θέματος.

Το παρασκήνιο του «ναι»

Στο παρασκήνιο έντονη είναι η συζήτηση για τις πιέσεις που έφεραν το ναι στη νέα μετάβαση στη Γενεύη. Κι αυτή έγινε, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πρώτη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης-Ακιντζί μετά την πρώτη Γενεύη.

Οι δυο είχαν αμοιβαία κατανόηση στο ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην Κύπρο, σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και σε όλα τα κεφάλαια του κυπριακού, και μετά να πάμε σε διάσκεψη. Κι όμως, ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούσαν τη νέα μετάβαση ήταν οι Ναμί και Έιντε. Ωστόσο, και κατ ιδίαν ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί αφού το συζήτησαν είπαν «ναι», επί της ουσίας για να παραμείνει η διαδικασία ανοιχτή και να υπάρξει νέα πνοή στη Γενεύη, με τον προγραμματισμό να λέει πως εκεί θα πάμε μόνο για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Αργεί η συνάντηση ΓΓ των ΗΕ με Τραμπ

Ακόμη μια παράμετρος συναφής με το κυπριακό είναι πως για την ώρα είναι στον αέρα η παρουσία του ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτιέρες στη συνέχεια της διάσκεψης για το κυπριακό. Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως είναι «αποστολή» του κ. Έιντε να τον πείσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει ο κ. Γκουτιέρες, μετά την εκλογή του πρώτου. Είθισται να λαμβάνει χώρα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η συνάντηση αυτή, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη ανταπόκριση στο αίτημα από την πλευρά του αμερικανού Προέδρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση