ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να ξαναπιάσουν το νήμα, το πρώτο ζητούμενο

Tην Πέμπτη Αναστασιάδης-Ακιντζί θα διαπιστώσουν από πού θα ξεκινήσουν

Τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, με μπροστάρη τον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό κ. Άιντε κυρίως, συνεχίζονται οι ζυμώσεις ενόψει ουσιαστικά της μετάβασης στη Γενεύη για δεύτερη φορά.

Αυτή με τη σειρά της προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα μέσα Μαρτίου, «πιθανόν να έχουμε στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς.

Ωστόσο βασικό ζητούμενο στις εν Κύπρω συναντήσεις των δυο ηγετών είναι να πιάσουν εκ νέου το νήμα της συζήτησης. Τα δεδομένα και κυρίως εκείνα που είναι ανοιχτά και διαπερνούν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι Μαυρογιάννης και Ναμί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτά θα παρουσιαστούν την Πέμπτη στους δυο ηγέτες και από εκεί θα αποφασιστεί από πού θα ξεκινήσει η συζήτηση και πώς θα συνεχιστεί. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως τα ανοιχτά θέματα ξεπερνούν τα 18, ενώ οι δυο ηγέτες δεν θα ξεφύγουν και αυτή τη φορά από την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ωστόσο, αυτό το κεφάλαιο δεν θα τύχει επεξεργασίας στην Κύπρο, εφόσον αναμένεται να είναι η βασική θεματική κατά τη δεύτερη μετάβαση στη Γενεύη. Για την ώρα, βασικό αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει η τουρκική αξίωση για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στους Τούρκους πολίτες, αξίωση η οποία παραμένει αταλάντευτη από την πλευρά της Τουρκίας, από την πρώτη Γενεύη και εντεύθεν. Δημιουργεί δε το δικό της πονοκέφαλο όχι μόνο στην ε/κ πλευρά αλλά και στις Βρυξέλλες που έχουν εκφράσει ήδη την άποψή τους για το ζήτημα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, επανέλαβε πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η αξίωση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, κάνοντας ειδική αναφορά και στον ευρωπαϊκό παράγοντα. Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε και ξένα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Ρωσίας στη διαπραγμάτευση.

Συνεχίζονται οι δηλώσεις

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα, και ενώ κατ’ επανάληψη Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν συμφωνήσει πως όσο λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα είναι, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τους πολιτικούς κύκλους των κατεχομένων. Τις δηλώσεις Μπουρτζιού για εγγυήσεις, ακολούθησαν χθες αυτές του «Πρωθυπουργού», Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

«Αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τότε τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν το δρόμο τους όπως τον έχουν χαράξει από τη “δημιουργία” τους», τόνισε μιλώντας για την προώθηση του τουρισμού στα κατεχόμενα για τα οποία γεωγραφικά πρόσθεσε πως είναι «μια δυνατή δημοκρατική χώρα, με δυνατό νομικό σύστημα».

Δηλώσεις όμως έκανε και ο Μουσταφά Ακιντζί, στην εφημερίδα «Τζουμχουρριγιέτ», όπως μετέδωσε χθες η «Κ», με έμφαση στο περιουσιακό που σύμφωνα με την άποψή του είναι κοντά σε λύση: «Το περιουσιακό πρόβλημα θα επιλυθεί με μια φόρμουλα (λύση). Θα δημιουργηθούν επιτροπές, στις οποίες θα εκπροσωπούνται ίσα οι τ/κ και οι ε/κ. Εδώ η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις.

Θα τεθεί ζήτημα αποζημιώσεων, ανταλλαγών ή επιστροφής. Υπάρχουν κενά οικόπεδα που μπορούν να επιστραφούν. Θα λάβουν χώρα επιστροφές με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπερνούν το ποσοστό του 1/3 και τα 2/3 των περιουσιών θα παραμένουν στους τ/κ. Μέχρι στιγμής σε αυτό το ζήτημα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει το ρίσκο να ξεκινήσουν πολλές δίκες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, διότι πέρασαν 12 χρόνια. Καταφέραμε να εξετάσουμε 600 υποθέσεις από περίπου 6000 προσφυγές. Ξεκίνησαν νέες προσφυγές στο ΕΔΑΔ με το σκεπτικό ότι η επιτροπή μας δεν λειτουργεί», τόνισε. Μάλιστα και ο ηγέτης των τ/κ συνέπεσε απόλυτα στην άποψη του Χουσείν Οζγκιουργκιούν για την επόμενη μέρα σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό λέγοντας πως «οι τ/κ θα συνεχίσουν την πορεία τους με το δικό τους κράτος».

Ντουζαρίκ: Στόχος η επιστροφή στη Γενεύη

Τη δική του τοποθέτηση για το Κυπριακό έκανε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ όπως μετέδωσε από τα ΗΕ το ΚΥΠΕ, ο οποίος ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό όρισε αριθμό εβδομαδιαίων συναντήσεων με τους ηγέτες και τις διαπραγματευτικές ομάδες, προφανώς με στόχο να επιστρέψουν στη Γενεύη.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν κάποια σημεία στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, οπότε νομίζω δεν αποτελεί έκπληξη ότι θα εστιαστούν σ` αυτά τα σημεία στα οποία δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί».

Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία στο Ισραήλ για αγωγό

Αναλυτές ωστόσο δεν θεωρούν πιθανό το εγχείρημα και εκφράζουν αμφιβολίες

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα στο Ισραήλ για να συζητήσουν την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει ήδη πρώτες επαφές με στελέχη εταιρειών που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ωστόσο από την ανάλυση δεν παραλείπεται και το κόστος για τον 2.000χλμ αγωγό που θα φτάσει τα 5,7δισ. δολάρια. Όπως αναφέρεται ο αγωγός θα ξεκινά από το «Λεβιάθαν» θα περνά από το «Αφροδίτη», ενώ σχετικός χάρτης από την Κομισιόν τον δείχνει να περνάει από την Κρήτη, έπειτα την ηπειρωτική Ελλάδα, την Αδριατική και μετέπειτα την Ιταλία.

«Το σκεπτικό είναι να χτιστεί με ιδιωτικά κεφάλαια», τονίζεται στα δημοσιεύματα ωστόσο ειδικοί εκτιμούν όπως ήδη αναφέρθηκε πως η πραγμάτωση του αγωγού είναι δύσκολη. Μάλιστα, ειδικοί στο Ισραήλ θεωρούν πως το έργο είναι ανέφικτο και δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση