ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Το 2ο δεκαπενθήμερο Μαρτίου η Διάσκεψη για την Κύπρο

«Δεν θα υπάρξει κατάρρευση των διαπραγματεύσεων εξ υπαιτιότητας του ΠτΔ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου αναμένεται η διάσκεψη για το Κυπριακό σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποιος μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι οι συναντήσεις προέδρου της Δημοκρατίας και τ/Κ ηγέτη θα συνεχιστούν μέχρι τότε και θα είναι περισσότερες από δύο, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα τυγχάνει αναπροσαρμογής.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από τουρκοκυπριακής πλευράς και πιο συγκεκριμένα στην επιστολή της ψευδοβουλής από τον Ακιντζί αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί ο ΚΕ ανέφερε ότι το κυπριακό δεν θα λυθεί με δημόσια διαπραγματευση, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες δηλώσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες αλλά όχι το διάλογο.

Το να υπάρξουν συγκλίσεις προϋποθέτει βούληση και από τις δύο πλευρές επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πήγαινε στις συνομιλίες αν δεν υπήρχε βούληση για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, σημείωσε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είμαστε μόνοι μας, υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις θα είναι εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση «Δεν θα υπάρξει κατάρρευση των συνομιλιών λόγω της στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να οδηγήσει την διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε δε ότι «είναι λογικό να μην υπάρχει αποτέλεσμα μετά από κάθε συνάντηση διότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση».

Την ίδια ώρα, ανέφερε, τα κόμματα έχουν στηρίξει το πλάισιο που έχει τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας την κριτική που ασκείται από τα κόμματα, φτάνει, όπως ανέφερε να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Υπέδειξε ωστόσο ότι πολλές φορές η κριτική είναι συγκρουόμενη και αυτό, όπως ανέφερε αποδεικνύει ότι πρόκειται για λανθασμένη κριτική.

Επιβεβαίωσε δε ότι στην επιστολή πρόσκλησης στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί όσους έχουν εισηγήσεις για αλλαγή στρατηγικής να τις υποβάλουν γραπτώς.

Υπογράμμισε για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι στη Γενεύη την 12η Ιανουαρίου συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα των εγγυήσεων, συζητηση η οποία συζητήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο και θα συνεχιστεί και σε πολιτικό επίπεδο τον Μάρτιο.

Σειρά επαφών ΠτΔ με Πρέσβεις

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται σήμερα με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, ενώ χθες είχε συνάντηση με την αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προγραμματίζει σήμερα και τις επόμενες ημέρες σειρά επαφών και με τους πρέσβεις των υπόλοιπων χωρών- μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους οποίους θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει και της συνέχισης της διάσκεψης στη Γενεύη, ενώ θα θέσει ενώπιον τους και την στάση της Άγκυρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη, θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα για τη θέση της Λευκωσίας μετά και το τελευταίο δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο, η Λευκωσία φοβάται
ρωσική ανάμιξη στις συνομιλίες, μετά και την παρουσία του Στάνισλαβ Οσάτσι σε συγκέντρωση του Ενδιάμεσου χώρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση